IndyCar

Indycar: Newgarden wint thriller op de Texas Motor Speedway. VeeKay 10e

Een adembenemende thriller op de Texas Motor Speedway. Penske-coureur Josef Newgarden versloeg zijn teamgenoot Scott McLaughlin op de streep. "Normaal helpt "het verkeer" mij niet maar deze keer wel" verklaarde een dolgelukkige Newgarden na afloop. Rinus VeeKay reed een uitstekende wedstrijd, reed zelfs enkele rondes aan de leiding maar moest uiteindelijk met een 10e plek genoegen nemen. Meer dan indrukwekkend was het optreden van Jimmie Johnson die vanaf een 18e startplek als zesde wist te eindigen. Met deze prestatie op de TMS heeft Johnson direct alle critici de mond gesnoerd. Klasse verraadt zich niet. Eéntje voor de geschiedenisboeken deze wedstrijd. Voor Team Penske betekende het overigens de 600e Indycar-overwinning.

2022 Josef Newgarden
Wat een schitterende overwinning voor Josef Newgarden op de Texas Motor Speedway.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar/ECR

Newgarden wint thriller op de Texas Motor Speedway. VeeKay 10e
Ondanks enkele crashes gaat de Xpel 375 als een absolute klassieker de geschiedenisboeken in. Geholpen door het verkeer versloeg Josef Newgarden zijn teamgenoot Scott McLaughlin op de finish in Texas. McLaughlin had vrijwel de gehele wedstrijd gedomineerd. Ook VeeKay reed een aantal ronden aan de leiding maar de strategische steun van o.a. Charlie Kimball en Derrick Walker bij het team van ECR mocht het niet baten. De Nederlander moest in de slotfase gewoon van zijn gas af.Een trainingscrash na de kwalificatie betekende dat RLL Racing-coureur Jack Harvey van deelname moest afzien. Hij werd voor de wedstrijd door Santino Ferrucci vervangen die het met een negende plek overigens uitstekend deed.

Race
McLaughlin en Rosenqvist namen direct de leiding terwijl Herta met veel risico Newgarden op P7 wist te verschalken. VeeKay verloor in de openingsfase twee posities en viel naar de 10e plek terug. Rossi ging bij de start te vroeg op het gas en moest één plek teruggeven maar viel direct stil en wist ondanks een neutralisatie de pits nog te bereiken maar was met een kapotte accu de eerste uitvaller.Een aantal deelnemers in de staart van het veld maakte van de gelegenheid gebruik om out of sequence een snelle stop te maken.

Stand 15e ronde: McLaughlin, Rosenqvist, Sato, Herta,Power, Castroneves, Dixon, Newgarden, Ericsson, VeeKay. Rinus moest na de herstart twee plekken prijsgeven en klaagde over vibraties in de auto en viel naar de 12e plek terug. In de top 10 na 40 ronden weinig veranderingen behalve dat Kyle Kirkwood Newgarden van de 10e plek wist te verdringen. Overigens was Kirkwood tijdens de neutralisatiefase voor verse Firestones naar binnen geweest.

2022 McLaughlin duel Newgarden bewaarde het beste tot het einde. Wat een race.

Stand 50e ronde: McLaughlin, Rosenqvist, Sato, Herta, Power, Castroneves, Dixon, O'Ward, Kirkwood, Newgarden, Ericsson, VeeKay. Ferrucci was vanaf een laatste startplek inmiddels naar P22 opgeschoven. Na een touché met de muur kwam VeeKay voor een noodgedwongen stop naar binnen. Kort daarop volgden McLaughlin, Ericsson en de rest van het veld voor verse Firestones. Deze pitstopcyclys bracht beide A.J. Foyt Racing-coureurs Kirkwood en Hildebrand aan de leiding.

Stand 70e ronde: McLaughlin, Newgarden, O'Ward, Rosenqvist, Ericsson, Dixon, Power, VeeKay, Castroneves. De reguliere pitstopcyclus bracht VeeKay weer terug in de Top 10. McLaughlin beschikte in deze fase over een voorsprong van maar liefst 12.4 secs. op zijn teamgenoot Josef Newgarden. Conor Daly bevond zich inmiddels op twee ronden achterstand. De Amerikaan werd bestraft voor te snel rijden in de pitlane.

Stand 100e ronde: McLaughlin, Newgarden, Rosenqvist, O'Ward, Herta, Ericsson, Dixon, Power, VeeKay, Castroneves. Een kleine touché tussen De Francesco betekende dat Sato boven even de muur raakte wat de tweede neutralisatie ten gevolg had. Vervolgens ging vrijwel iedereen in de 104e naar binnen. Net voor de neutralisatie kondigden zich bij Romain Grosjean motorproblemen aan. De Zwitser moest in zijn eerste ovalwedstrijd dit seizoen helaas opgeven. Overigens was Grosjean niet ontevreden over het verloop van zijn optreden. Hij had er duidelijk van genoten.

De herstart volgde in de 114e ronde terwijl rookie Kyle Kirkwood direct de muur inging. "Het antwoord aan zijn crew "Sorry guys" De kop bestond uit de powerhouses van Penske en Ganassi aan kop. De eerst drie plekken werden door McLaughlin, Newgarden en Power ingenomen. Daarachter volgden de twee Ganassi-rijders Dixon en Ericsson gevolgd door VeeKay, Herta, Palou, Pagenaud, Rahal. Johnson voelde zich duidelijk in zijn element en was inmiddels naar P13 opgeschoven.

2022 VeeKay stop
Wel snelle stops bij VeeKay maar de strategie functioneerde jammer genoeg niet helemaal helaas.

De tweede herstart volgde in de 129e ronde. Het ging direct mis. De Francesco verloor in een optimistisch move de controle over zijn auto waarvan Rahal en Castroneves helaas het slachtoffer werden. Graham Rahal over De Francesco: " Hij heeft een mooie toekomst maar hij heeft Sato er eerder in de wedstrijd ook al afgebeukt. Hij moet van deze fouten leren." Ook polesitter Felix Rosenqvist had inmiddels moeten opgeven. De vierde herstart volgde in de 150e ronde terwijl VeeKay twee plekken opschoof. Zes ronden later bevond de Nederlander zich in tweede positie achtr McLaughlin.

In de 159e ronde nam VeeKay voor de eerste maal de leiding in de wedstrijd en ging met veel momentum aan McLaughlin voorbij die duidelijk in de brandstofbesparende modus ging. Stand 170e ronde: Power, VeeKay, Dixon, McLaughlin, Ericsson, Newgarden, Herta, Pagenaud, Ferrucci.

Voor het eerst in zijn Indycar-carriere bevond Jimmie Johnson zich in de Top 10 en reed absoluut één van de beste wedstrijden tot nu toe. VeeKay was inmiddels weer naar P6 teruggevallen. VeeKay ging in de 187e ronde voor zijn reguliere stop voor vier verse Firestones naar binnen. Bij Colton Herta verliep zijn reguliere stop niet geheel vlekkloos en verloor veel tijd. McLaughlin, Johnson, Ferrucci, Power, Lundgaard en Ferrucci gingen eveneens naar binnen.

2022 Rinus VeeKay 2
VeeKay reed kortstondig aan de leiding.

Stand 200e ronde: Malukas, Ilott, VeeKay, McLaughlin, Newgarden, Ericsson, Pagenaud, Johnson, Dixon, Palou, Herta. In de 205e ronde ging McLaughlin opnieuw aan VeeKay voorbij gevolgd door Ericsson. Tot aan de 226e ronde wisselde de leiding maar liefst 14 maal. Het hoogste aantal sinds Pocono 2017 toen Tony Kanaan en Graham Rahal de kop maar liefst vijftien maal wisselden en er in totaal 42 maal van koploper gewisseld werd. Christian Lundgaard raakte in de 234e ronde de muur maar wist de pits te bereiken. Johnson wist in de 236e ronde Simon Pagenaud voor P5 te verschalken.

2022 McLaughlin
Scott McLaughlin. De eerste verliezer. Geen schande. Maar leidt nu wel in de tussenstand van het kampioenschap.

Wat een finish!!! McLaughlin die vrijwel de gehele wedstrijd gedomineerd had, werd bij de finish door zijn teamgenoot Josef Newgarden op de streep verslagen. Een dubbeloverwinning voor Team Penske. Een finish volgens het boekje. Bij Team Penske mag je je teamgenoot verslaan maar niet van de baan afrijden. Dit is de standaardregel daar en de basis voor de enorme successen uit het verleden.Marcus Ericsson eindigde als derde terwijl Jimmie Johnson na een geweldig gereden wedstrijd als zesde over de streep kwam terwijl een brandstofbesparende VeeKay als 10e over de streep kwam.

Uitslag Xpel 375
1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 248 ronden
2. Scott McLaughlin Dallara Chevrolet 248 ronden
3. Marcus Ericsson Dallara Honda 248 ronden
4. Will Power Dallara Chevrolet 248 ronden
5. Scott Dixon Dallara Chevrolet 248 ronden
6. Jimmie Johnson Dallara Honda 248 ronden
7. Alex Palou Dallara Honda 248 ronden
8. Simon Pagenaud Dallara Honda 248 ronden
9. Santino Ferrucci Dallara Honda 248 ronden
10. Rinus VeeKay Dallara Chevrolet 248 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet