Formule 1

Formule 1: Om bij stil te staan...

IMG 0603

De 40e editie van onze uitgave autosport, onder de hedendaagse titel RaceFan 'Start'-guide 2022 verschijnt 17 maart pal voor de eerste Formule 1 race in Bahrein. Een jubileum-moment voor ons om bij stil te staan. Hoe begon het allemaal, welke mooie, leuke en tragische momenten zijn ons bijgebleven.

Tekst: Anjès Verhey
Foto's: Rob Verhey

24 Niki Lauda 1986

Opgegroeid in de nabijheid van Circuit Zandvoort werd ik verliefd op autosport en vooral op de Formule 1 en haar snelle helden. Wat bezielt hen om er hun leven voor te riskeren? Als journaliste interviewde ik voor glossy magazines als Avenue en vooraanstaande weekbladen internationale sterren en Nederlandse prominenten. In die dagen Sandra Reemer, Patricia Paay, Ron Brandsteder om er een paar te noemen. Overzee Don Johnson op de filmset Miami Vice en Robert Redford, Brug te Ver. Ik klopte spontaan aan bij De Telegraaf toen men daar een nieuw magazine, Extra genaamd, oprichtte. Misschien een kans hen ertoe te bewegen om mij naar Canada te sturen om daar de nieuwe Formule 1 wereldkampioen Mario Andretti te interviewen. Enthousiast en kennelijk met geloof in mij werd ik erop afgestuurd. Samen met Rob, mijn man en professioneel fotograaf. Mario maakte voor die Hollandse zómaar tijd vrij én zijn Lotus baas Colin Chapman liet ons dat Grand Prix weekend in Montreal 'gewoon' met zijn team meedraaien. Zo begon onze loopbaan in de Formule 1.

Bernie en Anjes 2


Eigen Formule 1 uitgave
Een paar jaar later kwam ik op het idee een eigen Formule 1 'Start' boek uit te brengen. Aan het begin van elk nieuw seizoen. Internet bestond nog niet. Fans van Formule 1 zouden met een handzaam uitgevoerd boek in buigzame cover gestoken voortaan alle informatie bij de hand hebben om voor de TV of op de circuits de race goed te kunnen volgen. Hoofdstukken met de teams, hun coureurs, wagens, motoren, kalender, reglement, invulschema (standen in het WK bijhouden) én plekjes om handtekeningen van rijders te bemachtigen. De Formule 1-scene was toen voor de fans nog goed toegankelijk. We realiseerden onze droom en waren met deze doordachte formule de eerste en dus exclusieve publicisten in ons land.


IMG 0137


Rob als fotograaf en grafisch ontwerper en ik als schrijfster konden de productie binnenshuis redelijk betaalbaar houden. Inmiddels ook als auto-reporter werkzaam (uitgevers wilden een vrouw auto's laten beoordelen) haalde ik heel wat meedoeners, lees sponsors, binnen voor onze eerste editie. 'Gewoon' met een door Rob op papier getekende, ingekleurde concept-uitgave onder mijn arm stapte ik vastberaden bij hen over de drempel. We meenden dat de Nederlandse wereld massaal op dit boek zat te wachten! Bleven in dat eerste jaar echter met een stapel retour-exemplaren zitten. Harde les geleerd. Immers Nederland was in die tijd, zoals Jan Lammers het onlangs nog verwoordde, beslist geen autosportland!

IMG 0616


Maar we zetten door en bereikten dit jaar een mijlpaal, de 40e RaceFan F1 'Start'-guide wordt gerealiseerd en we gaan nog door.... In later stadium besloten we een samenvatting van elk Formule 1 seizoen onder de subtitel 'Finish' uit te brengen. Beide edities zijn tot succesnummers uitgegroeid. Inmiddels zijn onze edities op verzoek van veel autosportfans inhoudelijk uitgebreid met andere topseries.

schumacher


Herinneringen...
Mooiste herinneringen heb ik aan onder andere Bernie Ecclestone, die mij van meet af aan heeft ondersteund en die wij ook nu nog in zijn Londense kantoor bezoeken. Maar ook aan de meest opwindende interviews die ik mocht optekenen met Colin Chapman in zijn kasteel, Jackie Stewart in zijn door Ikea ingerichte kantoor, Niki Lauda, Ron Dennis (v/h McLaren boss), Ayrton Senna, Michael Schumacher, Toto Wolff, Christian Horner en Franz Tost.


IMG 5967


Dichter bij huis op weg naar zijn succes Max Verstappen, vader Jos Verstappen, Gijs van Lennep, Jan Lammers en Michael Bleekemolen. Als hoogst tragische Grand Prix dagen staan mij 30 april en 1 mei 1994 bij: het verongelukken (Imola) van Roland Ratzenberger (tijdens training) en Ayrton Senna in de race. De doodse stilte langs de baan en in de paddock terwijl de race werd hervat en niemand wist of de Braziliaan nog leefde.

5 Ayrton Senna

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet