NASCAR

NASCAR: Chase Briscoe behaalt eerste Cup-zege in Phoenix

Chase Briscoe behaalde op Phoenix International Raceway zijn allereerste Cup-overwinning. Na twee geweldige herstarts in de laatste 20 ronden probeerde Briscoe van Ross Chastain en Tyler Reddick afstand te nemen. Tevens schreef Briscoe ook nog eens geschiedenis. Hij is de 200e coureur die een Cup-wedstrijd wist te winnen.

GettyImages-1384930478
Een historische finish. Chase Briscoe wint zijn eerste wedstrijd in Phoenix en is tevens de 200e coureur die een Cup-wedstrijd wist te winnen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Chase Briscoe behaalt eerste Cup-zege in Phoenix
In de slotfase leverden drie rijders die nog nooit een Cup-wedstrijd hadden gewonnen een prachtige wedstrijd. De Chevrolet-coureurs Ross Chastain en Tyler Reddick maakten er een interessant slot van maar Briscoe was eigenlijk gewoon te sterk. Bij de laatste start met nog vier ronden te gaan startte de 27-jarige Briscoe aan de binnenkant en wist de rest van het startveld achter zich te houden.

Het eerste wedstrijdsegment kwam op naam van William Byron te staan terwijl Ryan Blaney het tweede won. Vooral in het eerste segment was Blaney dominant. In de eerste 185 wedstrijdronden reed Blaney er 138 aan de leiding. Uiteindelijk moest Blaney met een vierde plek genoegen nemen.

Voor regerend kampioen Kyle Larson werd het op Phoenix een teleurstellende dag. Op de baan waar hij de titel won moest hij nu met motorproblemen opgeven en werd als 34e geklasseerd. Geen beste dag voor Larson. Hij had zich als zevende gekwalificeerd maar werd vanwege niet toegestane veranderingen aan het stuurwiel naar de staart van het veld verbannen.Ook Ricky Stenhouse Jr. (motor) en Harrison Burton (niet conform) was eenzelfde lot beschoren.

2022 Busch Busch De Busch Brothers intimideren.

Sterke wedstrijd Kevin Harvick
De inmiddels 46-jarige Kevin Harvick reed een uitermate sterke wedstrijd voor het team van SHR Racing. In het verleden wist Harvick hier maar liefst negenmaal te winnen en en eindigde als zesde. Het betekende zijn 18e Top Tien Resultaat op deze baan. Daarmee kwam Harvick op de eeuwige ranglijst op gelijke hoogte met Richard Petty en Dale Earnhardt Jr. die eveneens op dezelfde baan de meeste top tiens wisten te behalen.

De eerste Competition Caution kwam in de 25e ronde. Hamlin, Blaney, Stenhouse Jr. en Michael McDowell werden alle wegens te snel rijden in de pitlane bestraft. Martin Truex Jr. ,die vorig jaar de voorjaarswedstrijd won, werd het slachtoffer van een klapband en ging in Turn 2 hard de muur in. Hij werd als 35e geklasseerd. De laatste herstart in de laatste vier wedstrijden kwam met twee of nog minder te gaan. Overigens is Chase Briscoe op de eeuwig durende ranglijst de 200e coureur die een Cup-wedstrijd wist te winnen.

2022 Briscoe
Eerste zege voor Chase Briscoe.

Uitslag Ruoff Mortgage 500 Phoenix
1. Chase Briscoe Ford 312 ronden
2. Ross Chastain Chevrolet 312 ronden
3. Tyler Reddick Chevrolet 312 ronden
4. Ryan Blaney Ford 312 ronden
5. Kurt Busch Toyota 312 ronden
6. Kevin Harvick Ford 312 ronden
7. Kyle Busch Toyota 312 ronden
8. Joey Logano Ford 312 ronden
9. Daniel Suarez Chevrolet 312 ronden
10. Chris Buescher Ford 312 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet