NASCAR

NASCAR: Bizar kwalificatie-incident kost Loris Hezemans startplek in Phoenix. Zege voor Noah Gragson

Een bizar kwalificatie-incident betekende voor Loris Hezemans zijn eerste DNQ in de diverse NASCAR-wedstrijden waaraan hij heeft deelgenomen. Noah Gragson behaalde voor het team JR Motorsports een overtuigende eerste seizoenszege.

2022 Loris Q
Bizar incident in Phoenix. Loris Hezemans in de witte auto is op zijn snelle ronde. Voor hem spint David Starr en de Nederlander moest vol in de ankers. Het was geen single-car qualifying volgens het boekje. Een belachelijke situatie.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Toyota Racing USA/NASCAR


Bizar kwalificatie-incident kost Loris Hezemans startplek in Phoenix. Zege voor Noah Gragson
Op de ovals dient het zowel in NASCAR als Indycar single-car qualifying te zijn. Daar was afgelopen zaterdagmiddag weinig sprake van. Terwijl Loris Hezemans zich in zijn vliegende ronde bevond moest de Nederlander op Phoenix International Raceway vol in de ankers. David Starr (SS Green Light Racing Ford Mustang) had de pits te vroeg verlaten en spinde recht voor de aanstormende Toyota van Loris.

2022 Loris Pech voor het team van Reaume Brothers en Loris Hezemans in Phoenix.

Voor de Nederlander die zich gemakkelijk had kunnen kwalificeren was zijn snelste ronde om zeep. Loris was op weg naar een 28.3 laag en dit was voor een kwalificatie voldoende geweest. De Nederlander kreeg alsnog een herkansing maar wist zijn tijd niet meer te verbeteren. Voor Loris betekende het zijn eerste DNQ in NASCAR helaas. Een absolute blamage. Starr had zich zowel in Daytona als op de Las Vegas Motor Speedway niet weten te kwalificeren. In de wedstrijd op Phoenix International Raceway eindigde hij op vier ronden achterstand als 31e

2022 Start Terug van weggeweest behaalde Bayne al in zijn tweede optreden de pole. Naast hem de latere winnaar Noah Gragson.


Overtuigende zege voor Noah Gragson
JR Motorsports-coureur Noah Gragson behaalde op Phoenix International Raceway een overtuigende overwinning. In 106 Xfinity-starts betekende het zijn zesde zege en de eerste dit seizoen.In de 200 ronden tellend wedstrijd was Gragson met zijn JR Chevrolet dominant. In de 200 ronden tellende wedstrijd reed hij er maar liefst 114 aan de leiding. De laatste 100 ronden vonden zonder onderbrekingen plaats. Met nog 15 ronden te gaan nam Gragson definitief de leiding van Brandon Jones over.

JGR-coureur Trevor Bayne mocht vanaf pole vertrekken maar de startprocedure liep wat vertraging op. De motor wilde bij het uitrijden van de pitlane niet aanslaan waardoor het stuurwiel op het allerlaatste moment vervangen moest worden en Bayne alsnog zijn oorspronkelijk polepositie mocht innemen. En ook bij Anthony Alfredo waren er soortgelijke problemen. Ondanks dat het team de versnellingsbak verwisseld had, konden de versnellingen niet gewisseld worden. Alfredo moest in tegenstelling tot Bayne vanuit de pits vertrekken en werd als 37e op 54 ronden achterstand geklasseerd. Wegens niet conform moest Justin Allgaier in de JR Motorsports Chevrolet vanuit de achterste regionen aan de wedstrijd beginnen. Een magnifieke inhaaljacht leverde al na acht ronden een 18e plek op.

Zware crash Riley Herbst
Een zware crash van Riley Herbst zorgde in de 22e ronde voor de eerste neutralisatie. Tussen Turn 3 en Turn 4 ging de SHR Mustang ongeremd de muur in. Herbst kon gelukkig ongedeerd uitstappen en hield er wat blauwe plekken aan over. "Dit was wel één van de zwaarste crashes die ik tot nu toe heb meegemaakt" verklaarde Herbst op de televisie. Op het moment van het incident bevond Herbst zich in 12e positie.


2022 Nemecheck
De Toyota's van John Hunter Nemecheck en Brandon Jones in gevecht.

Met nog 12 ronden in het eerste segment te gaan nam Gragson de leiding van Bayne over. Vier ronden voor het einde wisselden Gragson en Bayne opnieuw meermaals van positie en in een spectaculaire sprint richting finish pakte laatstgenoemde de zege. De Top 10 na het eerste segment bedroeg: Bayne, Gragson, Jones, Hunter, Nemecheck, Ty Gibbs, Landon Cassill, A.J. Allmendinger, Josh Berry en Sam Mayer. Jones verliet daarna als eerste de pitlane gevolgd door Allgaier en Gragson.

Bij de herstart in de 55e ronde maakten Josh Berry en Ty Gibbs contact met elkaar maar ondanks de chaotische situatie raakten er geen andere deelnemers bij het incident betrokken. Het tweede wedstrijdsegement kwam op naam van Noah Gragson te staan. Achter de JR Motorsports-coureur volgden Allgaier, Jones, Bayne, Berry, Nemecheck, Allmendinger, Hemric, Cassill en Mayer. Voor de herstart verliet Allgaier als snelste de pitlane terwijl zowel Bayn als Mayer wegens te snel rijden bestraft werden. Voor Mayer betekende het overigens zijn tweede bestraffing.

De herstart volgde met nog 100 ronden te gaan waarbij Allgaier als een raket uit de Top 10 verdween. 87 ronden voor het einde nam Gragson opnieuw het commando en maakte 33 ronden voor het vallen van het zwartwit geblokt zijn allerlaatste stop. Met nog 28 ronden te gaan beschikte Brandon Jones over een voorsprong van 1.5 secs. Dertien ronden later nam Gragson definitief de kop en behaalde zijn eerste seizoensoverwinning.

2022 Gragson zege
Overtuigende zege voor Noah Gragson in Phoenix.

Uitslag United Rentals 200 Phoenix

1. Noah Gragson Chevrolet 200 ronden
2. Brandon Jones Toyota 200 ronden
3. Josh Berry Chevrolet 200 ronden
4. Trevor Bayne Toyota 200 ronden
5. John Hunter Nemecheck Toyota 200 ronden
6. Ty Gibbs Toyota 200 ronden
7. A.J. Allmendinger Chevrolet 200 ronden
8. Daniel Hemric Chevrolet 200 ronden
9. Landon Cassill Chevrolet 200 ronden
10. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet