Formule 1

Formule 1: Magnussen vervangt Mazepin bij Haas

magnussen

Kevin Magnussen is terug bij Haas: de Deen is ingeroepen om de plek in te nemen die is achtergelaten door Nikita Mazepin nadat het team het contract met de Rus had verbroken. Magnussen werd niet in de weg gestaan door de sportwagenteams van Peugeot en Ganassi, bij wie hij oorspronkelijk het seizoen 2022 zou rijden.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Haas F1 Team

Na het vertrek van Mazepin en hoofdsponsor Uralkali werd al snel duidelijk dat Haas niet meteen reservecoureur Pietro Fittipaldi naar voren wilde schuiven voor de opengevallen plek. De Braziliaan komt wel in actie tijdens de test in Bahrein, maar moet voor de 22 GP's van 2022 plaatsmaken voor een coureur met ervaring.

Aanvankelijk werden Antonio Giovinazzi (reservecoureur bij Haas' motorleverancier Ferrari) en Nico Hülkenberg als kandidaten genoemd, maar Magnussen verscheen enkele dagen geleden in beeld als optie. Dat de Deen het team door en door kent, sprak in zijn voordeel, al moest Haas wel het gesprek aangaan met zijn huidige broodheren Peugeot en Ganassi. Allebei onthieven Magnussen vervolgens van zijn contractverplichtingen.

Magnussen had over anderhalve week in de 12 Uur van Sebring van start moeten gaan als Ganassi-teamgenoot van Earl Bamber, Alex Lynn Lynn en Marcus Ericsson, maar dat gaat nu niet door. De GP van Bahrein vindt in hetzelfde weekend plaats. Magnussen was vorig jaar bij Ganassi de vaste co-equipier van Renger van der Zande, voordat hij voor het WEC-avontuur bij Peugeot koos. Daar was hij overigens pas laat in actie gekomen: Peugeot stelde onlangs het debuut van zijn nieuwe Hypercar uit.

De terugkeer van Magnussen is overigens geen tijdelijke oplossing. Naar verluidt heeft de Deen een meerjarencontract met Haas ondertekend, zodat hij de komende seizoenen weer volledig F1-coureur is.

Haas meldde eerder dat het vertrek van Uralkali het team niet in wezenlijke financiële problemen brengt. Het Russische bedrijf liet wel weten dat het gaat proberen om de al betaalde sponsorgelden terug te brengen. Daarmee wil het de stichting steunen die Nikita Mazepin heeft opgericht: We Compete As One, voor atleten die buiten hun schuld niet aan internationale wedstrijden mogen deelnemen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet