NASCAR

NASCAR: Geslaagde gok Alex Bowman levert verrassende zege in Las Vegas op

Een dramatische verlenging en een geslaagde gok op de Las Vegas Motor Speedway leverde Hendrick Motorsports-coureur Alex Bowman een verrassende zege op. Voor de twee ronden durende eindsprint opteerde de Chevrolet-coureur om voor twee banden te kiezen. De JGR-Toyota's van Kyle Busch en Martin Truex Jr. hadden het nakijken.

2022 LMVS 1
De nieuwe Next Gen. auto leent zich voor meer spektakel. Bijna vijf breed. Kyle Busch en Chastain voeren het veld aan.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's': Toyota Racing USA/NASCAR

Geslaagde gok Alex Bowman levert verrassende zege in Las Vegas op
Na een laatste herstart stonden de Chevrolets van Alex Bowman, Kyle Larson, William Byron vooraan. Alle drie Hendrick Motorsports-coureurs hadden voor twee banden gekozen terwijl Kyle Busch in de afgelegde laatste 45 rondes 40 ronden vooraan had gereden. Voor de allerlaatste start vanaf de tweede startrij opteerde Busch voor vier nieuwe banden.

De keuze voor twee banden bleek voldoende te zijn en Busch slaagde er met vier nieuwe banden niet in om nog een inhaalpoging te ondernemen. De uit Tucson afkomstige Bowman ging met een voorsprong van 0.178 secs. vóór Larson als eerste over de streep. Na een frustrerende start van het seizoen betekende dit Bowman's zevende overwinning en het allereerste Top 20 resultaat dit seizoen.

2022 LMVS2 De baan van Las Vegas vanuit vogelperspectief gezien.

In de 274 ronden durende wedstrijd reed Bowman er 16 aan de leiding. Alex Bowman: "Dit ding is zo snel maar ik beschikte nooit over de "trackpositie" om het werkelijk te laten zien. Wat een beslissing van crewchief Greg Ives om voor twee banden te gaan. Dit werd duidelijk beloond.

Het is altijd genieten om tegen Kyle Larson te racen en ik heb dit verschillende keren gedaan. Wij racen altijd "superclean" tegen elkaar. Kan er niet genoeg over zeggen. Het was een behoorlijk slechte start van het jaar en om hier de overwinning na een laatste herstart te behalen is wel heel bijzonder."

Kyle Larson reed driemaal voor 37 ronden aan de leiding en dit was voldoende om voor de eerste maal dit seizoen de tussenstand van de kampioensstand aan te voeren. Hij beschikt over een voorsprong van zes punten over JGR-coureur Martin Truex Jr. die als achtste eindigde.

2022 Chastain Busch 2
Ross Chastain in gevecht met Kyle Busch.

Ross Chastain reed voor het inmiddels alweer twee jaar bestaande team van Trackhouse Racing ruim 83 ronden aan de leiding en behaalde tevens de allereerste segmentzege voor het team van Justin Marks. Uiteindelijk eindigde hij als derde. Daarachter volgden Kyle Busch en William Byron.

Met een zesde plek behaalde Stewart Haas Racing-coureur Aric Almirola met een zesde plek zijn derde achtereenvolgende Top 10 resultaat. Tyler Reddick, Truex, Elliott en polesitter Christopher Bell completeerden de Top 10.

2022 Wendell Scot decal
Herinneringssticker van de legendarische Wendell Scott Jr. die op diverse auto's te zien was.

Het is alweer 46 wedstrijden geleden sinds Kyle Busch zijn laatste Cup-zege wist te behalen. Sinds 2009 had Busch overigens ook niet meer op zijn thuiscircuit gewonnen. Na een crash tijdens de trainingen moest Busch met de reserveauto achteraan starten en reed een indrukwekkende inhaalwedstrijd. Voor zijn thuispubliek een teleurstelling dat Busch slechts als vierde over de streep kwam. Zijn run voor een overwinning werd door zijn thuispubliek enorm gewaardeerd.

Kyle Busch: "Iedereen binnen het team heeft ervoor gezorgd dat ik vandaag kon starten. Dit waardeer ik enorm. Op het einde was het goed om met Martin Truex Jr. de leiding te behouden. En richting witte vlag gleed de leiding toch uit onze handen. Het was niet onze dag. Sorry"

2022 Duel Bowan Busch
Alex Bowman in gevecht me Kyle Busch.

Die allerlaatste neutralisatie werd veroorzaakt nadat Erik Jones in de muur knalde en Bubba Wallace hem vervolgens nog net wist te ontwijken. Wallace sloeg aan het einde van de pitlane en de bandenstapels en miste de al gereedstaande pace-car nipt.

Het debuut van de NextGen auto op de Las Vegas Motor Speedway betekende dat de leiding tussen 15 coureurs maar liefst 23 maal veranderde. Bowman en Chastain wonnen de beide wedstrijdsegmenten. Ross Chastain: "Komend vanuit de Truck waren we 30e in de training en wij hebben het langzaam opgebouwd. En als we met deze auto's hiermee doorgaan dan zijn wij duidelijk concurrerend." Volgend weekend rijdt NASCAR in Phoenix en vindt de Ruoff Mortgage 500 plaats.

2022 Alex Bowman
Na een miserabel begin van het seizoen, de allereerste overwining voor Alex Bowman in 2022.

25th annual Pennzoil 400 Las Vegas
1. (13) Alex Bowman, Chevrolet, 274 ronden
2. (2) Kyle Larson, Chevrolet, 274.
3. (18) Ross Chastain, Chevrolet, 274.
4. (37) Kyle Busch, Toyota, 274.
5. (14) William Byron, Chevrolet, 274.
6. (20) Aric Almirola, Ford, 274.
7. (7) Tyler Reddick, Chevrolet, 274.
8. (12) Martin Truex Jr., Toyota, 274.
9. (5) Chase Elliott, Chevrolet, 274.
10. (1) Christopher Bell, Toyota, 274.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet