Formule 1

Formule 1: Haas zegt contract met Mazepin en Uralkali op

nikita1

Het Formule 1-team van Haas heeft het contract met zijn coureur Nikita Mazepin verbroken. Ook werd de overeenkomst met hoofdsponsor Uralkali opgezegd, het bedrijf dat wordt geleid door de vader van Mazepin. Het Amerikaanse team kwam tot het besluit na de Russische inval in Oekraïne, die alom in de internationale gemeenschap is veroordeeld en al tot diverse sportboycots van Rusland en Russische atleten heeft geleid.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Haas F1 Team

Haas stond na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne onder toenemende druk vanwege de samenwerking met Uralkali en de Mazepins, van wie senior tot de oligarchen mag worden gerekend die banden hebben met het bewind van de Russische president Poetin. Op de laatste dag van de F1-test op Barcelona verwijderde Haas al elk teken van Russische steun van de auto's: zowel de Uralkali-logo's als de strepen die verwijzen naar de vlag van Rusland.

De Formule 1 was er vervolgens snel bij door als een van de eerste internationale sporten zijn evenement in Rusland van de kalender te schrappen. Er leek nog een opening voor Mazepin te zijn toen de FIA daarna bekendmaakte dat Russische (en Wit-Russische) coureurs wel mochten blijven deelnemen aan internationale evenementen, maar alleen onder een neutrale FIA-vlag – vergelijkbaar met de manier waarop het Russische team de vorige maand deelnam aan de Olympische winterspelen. De Britse autosportfederatie Motorsport UK liet vervolgens weten wél Russische coureurs te weren, wat zou betekenen dat Mazepin in ieder geval niet aan de GP van Groot-Brittannië had kunnen deelnemen.

Tot de beslissing van vandaag onthield Haas zich van commentaar op vragen over de situatie met Mazepin, terwijl het achter de schermen in gesprek was – niet alleen met de Mazepins, zo blijkt nu, maar ook met juristen. De samenwerking met zowel Mazepin als Uralkali is met onmiddellijke ingang stopgezet. Haas moet nog bekendmaken hoe het team het financiële gat gaat dichten.

Het is nog evenmin bekend wie de plek van Mazepin bij Haas gaat innemen. Pietro Fittipaldi is de reservecoureur en fungeerde eerder als invaller. In 2020 stapte de Braziliaan in voor de laatste twee races van het seizoen, nadat Romain Grosjean gewond was geraakt na een zwaar ongeluk tijdens de GP van Bahrein.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet