NASCAR

NASCAR: Kyle Larson wint actievolle wedstrijd in Fontana

Regerend kampioen Kyle Larson wachtte tot het einde van de Wise Power 400 om zijn spieren eens even goed te buigen. En na een touché met teamgenoot Chase Elliott, waarover zeker het laatste interne woord nog niet gesproken is, behaalde Larson in Fontana zijn eerste seizoenszege.

2022 Formatie 1
Prachtig voorafgaande aan de wedstrijd komt een lading NASCAR Auto's aan.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Toyota Racing USA/NASCAR

2022 Formatie 2
Een grote formatie coureurs bedankt de mensen voor hun aanwezigheid op de tribunes. Hoe mooi is dit?


Kyle Larson wint actievolle wedstrijd in Fontana
In een wedstrijd die door maar liefst 12 neutralisaties van in totaal 59 ronden gekenmerkt werd hield Kyle Larson in de slotfase het hoofd koel. Larson werd voor de start, evenals enkele andere deelnemers, vanwege niet conform naar de staart van het veld terugverwezen. In de 167e ronde nam Larson eigenlijk definitief de leiding. Van de laatste 34 ronden lag de Hendrick Motorsports Chevrolet er 27 op kop.

2022 Formatie 3 Vijf concurrenten op rij.

Daarvoor was Tyler Reddick met de RCR Chevrolet ruim 90 ronden lang de dominante man geweest. In de 152e ronde werd Tyler in leidende positie het slachtoffer van een klapband waarbij een wegglijdende William Byron hem niet meer kon ontwijken. Reddick had tot aan dit voor hem dramatische moment meer ronden op kop gelegen dan in zijn 75 starts tellende Cup-carrière. Bovendien schreef hij beide wedstrijdsegmenten op zijn naam. Op de één of andere wijze wist Larson allerlei incidenten te vermijden en overleefde duidelijk aantoonbare sterkere auto's en was in staat om het einde de wedstrijd te winnen.

2022 Formatie 4
Het allerlaatste bedankje voor de definitieve start.

Voor de uit Elk Grove in Californië afkomstige Larson betekende het een thuiswedstrijd. Kyle Larson: "Het is natuurlijk altijd leuk om in je thuisstaat te winnen. Er waren zeker een paar jongens die sneller waren dan wij maar zij hadden pech. Wij hebben gewoon deze lange wedstrijd de gehele dag het hoofd erbij geworden. De herstarts en de runs waren gewoon te gek maar het was gewoon "cool" om hier in Californië te winnen." Nadat teamgenoot Chase Elliott de muur schampte verloor hij na een spin twee ronden waarbij ook zijn teamgenoot Kyle Larson betrokken was. Via de boordradio liet Larson weet dat hij niet wist dat Elliott zich daar bevond.Bovendien zorgde Elliott in de 192e ronde voor de allerlaatste neutralisatie waardoor hij voor de overige deelnemers een dramatische shootout creëerde.


2022 Christopher Belll
Christopher Bell in de problemen.

De Mexicaan Daniel Suarez, uitkomend voor Trackhouse Racing vocht dankzij een duwtje van Erik Jones in de GMS Trackhouse Chevrolet kortstondig om de leiding. Suarez zat redelijk dicht bij de overwinning en eindigde als vierde. Vervolgens pakte de HMS Chevrolet van Larson definitief de leiding en stond die niet meer af.
Een ander bewijs van de enorme competitiviteit van de nieuwe NextGen auto werd in de Top 10 bewezen. Daaronder bevonden zich maar liefst negen auto's van verschillende organisaties.

2022 Elliott Chase Elliott zorgde voor de nodige chaos.

Daniel Suarez: "Wij gaan hier een paar wedstrijden winnen. Ik kan iedereen in mijn team niet genoeg bedanken. We beschikten over een snelle auto maar we hebben ook veel tegenslagen meegemaakt. We hadden een paar problemen, een paar keer de muur geraakt en een beschadigde diffuser. Mijn pitcrew? Die jongens zijn legendes.Het is de beste pitcrew die ik ooit gehad heb en het is erg leuk om op deze manier te racen. Ik heb van deze wedstrijd genoten. Iedereen die ervoor zorgt dat Trackhouse Racing op deze wijze kan presteren daarvan ik jullie verzekeren dat ik hiervoor heel hard ga werken om zo snel mogelijk in Victory Lane te staan."

2022 Schoonmaakploeg
Overuren voor de schoonmaakploeg.

Joey Logano eindigde als vijfde gevolgd door Aric Almirola, Kevin Harvick en Kurt Busch die eveneens vanwege een niet conforme auto achteraan moest starten. Daarvoor werd hij ook nog eens met een "drive-through" bestraft. Daniel Hemric en Ricky Stenhouse Jr. completeerden de Top 10.

2022 Larson winnaar
Eerste seizoensoverwinning voor Kyle Larson.

Daytona winnaar Austin Cindric eindigde als twaalfde nadat hij in een incident met vier auto's betrokken was waarvan ook Bubba Wallace, Brad Keselowski en Harrison Burton in de 158e ronde deel uitmaakten. Larson reed vier maal aan de leiding met een totaal van 28 ronden. In totaal wisselde de kop tussen negen coureurs maar liefst 32 maal.

Uitslag 25th Wise Power 400 Auto Club Speedway
1. (13) Kyle Larson, Chevrolet, 200 ronden
2. (16) Austin Dillon, Chevrolet, 200.
3. (2) Erik Jones, Chevrolet, 200.
4. (15) Daniel Suarez, Chevrolet, 200.
5. (7) Joey Logano, Ford, 200.
6. (31) Aric Almirola, Ford, 200.
7. (32) Kevin Harvick, Ford, 200.
8. (36) Kurt Busch, Toyota, 200.
9. (5) Daniel Hemric(i), Chevrolet, 200.
10. (17) Ricky Stenhouse Jr., Chevrolet, 200.

2022 Larson winnaar 2
Larson met zijn crew in Victory Lane.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet