IndyCar

Indycar: Scott McLaughlin behaalt allereerste Indycar-zege.VeeKay zesde in St.Petersburg

De openingswedstrijd op St. Petersburg werd een klein beetje als fuel economy run bestempeld. McLaughlin nam vanaf de pole de leiding en kwam strategisch gezien in de slotfase opnieuw terug aan kop waar hij nog even onder druk van regerend kampioen Alex Palou kwam te staan. In principe reed VeeKay een uitstekende wedstrijd waarbij tussen de 50e en 70e ronde ruim 20 ronden aan de leiding reed. Zonder de eenzitterladder doorlopen te hebben bezorgde het Volvo debuut in de Supercars 2016 McLaughlin een carriere waarvan hij nooit gedroomd had. Vanaf dit historische moment wilde Roger Penske maar één ding. McLaughlin via Team Penske in de Supercars naar de Indycars halen. Met het behalen van drie kampioenschappen (2018, 2019, 2020) behaalde McLaughlin wel het fel begeerde paspoort richting Indycars. De beloning kwam vandaag in St. Petersburg. Zonder nauwelijks eenzitter ervaring je eerste Indycar-zege halen is wel heel bijzonder. Rinus VeeKay eindigde als zesde maar een te laat uitgevoerde pitstop in de beginfase leverde tijdverlies op. De Nederlander reed zelfs nog 12 ronden aan de leiding maar moest in de slotfase vanwege brandstof en banden terrein aan de concurrentie prijsgeven en kwam als zesde over de streep.

2022 McLaughlin
Scott McLaughlin op weg naar zijn allereerste Indycar-overwinning in St. Petersburg.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Scott McLaughlin behaalt allereerste Indycar-zege.VeeKay zesde in St.Petersburg
Een allereerste zege voor McLaughlin en een Top 10 klassering voor Rinus VeeKay en uitstekend presterende rookies in de openingswedstrijd van St. Petersburg. Dit is de balans van de seizoensopener in St. Petersburg waar ook nog eens de rookies Kirkwood, Ilott en Lundgaard in de Top 10 mooie dingen lieten zien. Spannend werd het vooral in de slotfase waarin Palou McLaughlin nog eens flink onder druk zette.

Race:
Rode Compound: McLaughlin, Herta, VeeKay, Grosjean, Pagenaud, Ericsson, Kirkwood, O'Ward, De Francesco, Daly, Rosenqvist, Harvey, Malukas

Harde Compound: Power, Newgarden, Palou, Rahal, Rossi, Kellett, Lundgaard, Ilott, Daly, Sato, Calderon, Johnson

Een perfecte start van polesitter McLaughlin en Veekay die direct Will Power voor P3 wist te passeren. Arrow McLaren SP-rijder Pato O'Ward wist direct in de openingsronde zeven posities goed te make en nestelde zich op P9 in de Top 10. Will Power was de enige rijder die zich met harde compound in de Top 10 bevond. RLL-rijder Jack Harvey was de eerste rijder die 2022 voor een pitstop naar binnenkwam. Kort daarachter volgden Felix Rosenqvist, Helio Castoneves, Josef Newgarden en Kirkwood naar binnen en de Rode Compound omwisselden.

Stand 10e ronde: McLaughlin, Herta, VeeKay, Power, Ericsson, Grosjean, Dixon, Palou, O'Ward. In de 12e ronde gingen zowel O'Ward als Kellett voor ander rubber naar binnen. Nu bevonden zich in de Top 10 Power(P4), Rahal (P8), Rossi (P9) en Sato (P10) op de harde compound. VeeKay, die een goede start had, werd in de 16e ronde door Penske-coureur van de vierde plek verdrongen.

2022 VeeKay Handtek
Veel fanbezoek bij VeeKay dit weekend in St. Petersburg.


VeeKay stond in de 18e ronde behoorlijk onder druk van Marcus Ericsson en Marcus Grosjean. Rinus moest vrijwel aan al zijn achtervolgers terrein prijsgeven en viel naar P8 terug. Inmiddels had McLaughlin al een voorsprong van ruim zes seconden op zijn Penske-teamgenoot Will Power opgebouwd. Strategisch gezien kwam VeeKay ten opzichte van de concurrentie twee ronden later naar binnen maakte in de 21e ronde zijn allereerste stop.

Stand 20e ronde: McLaughlin, Power, Herta, Ericsson, Grosjean, Palou,Rahal, Rossi, Sato en Lundgaard. Veekay bevond zich na zijn stop in 24e positie. In de staart probeerde Dalton Kellett Tamara Calderon in te halen maar ging te ver naar buiten.

Rookie David Malukas had in 2022 de twijfelachtige eer om in de 24e ronde, na een touché met de muur, als eerste voor een neutralisatie te zorgen. Op Scott Dixon na, ging vrijwel de gehele Top 10 naar binnen. Rahal, Grosjean en Ericsson verlieten driebreed de pitlane waarbij de twee eerstgenoemden elkaar bij het uitrijden kortstondig raakten. Daarvoor werd de Zweed financieel bestraft.Door deze neutralisatie viel McLaughlin naar twaalfde plek achter VeeKay, Ilott en McLaughlin terug.


2022  VeeKay actie VeeKay toonde zijn potentieel door 12 ronden lang op kop te rijden.

Stand 30e ronde: Rossi, Dixon, O'Ward, Newgarden, Pagenaud, Kirkwood, Rosenqvist, De Francesco, Kellett, Harvey, VeeKay, Ilott, McLaughlin. De herstart volgde tien ronden later waarbij Andretti Autosport-coureur Alexander Rossi direct de leiding nam terwijl VeeKay inmiddels alweer naar P9 was opgeschoven.

In de Top 15 bevond alleen Will Power zich nog op de rode compound. In de 38e ronde moest Rossi voor een verplichte stop naar binnen en viel naar P19 terug. Power kon in deze zelfde ronde aan Colton Herta voor P13 geen weerstand bieden.

Stand 40e ronde: Dixon, Newgarden, Pagenaud, Kirkwood, Rosenqvist, DeFrancesco, VeeKay, Kellett, Ilott, McLaughlin(P11). Kirkwood zorgde in zijn thuiswedstrijd wel voor een sterk optreden en ging in R42 gelijk met Newgarden voor vers rubber naar binnen. Voor Kyle betekende het zijn tweede stop voor 40L ethanol.

Polesitter McLaughlin zette vanaf P5 behoorlijk wat druk op Callum Ilott. P1 voor VeeKay nadat Dixon in O'Ward resp.in de 48e en 49e ronde voor hun reguliere stop naar binnen moesten.

Stand 50e ronde: VeeKay, Ilott, McLaughlin, Palou, Herta, Power, Rahal, Lundgaard, Grosjean, Sato. Gedurende deze wedstrijdfase reden zowel VeeKay als Ilott op een alternatieve strategie. Naast Kirkwood reed ook rookie Callum Ilott op P2 een schitterende wedstrijd maar moest in de 58e ronde voor brandstof naar binnen


2022 Will Power
Derde plek voor Will Power betekende een dubbelpodium voor Team Penske.
.
Stand 60e ronde: VeeKay, McLaughlin, Palou, Herta, Power, Rahal, Lundgaard, Grosjean, Sato, Dixon. Volgens planning moest VeeKay in de 62e ronde naar binnen en zat daarmee in principe op dezelfde strategie als McLaughlin en kwam in 14e positie weer terug op de baan. Team Penske antwoordde antwoordde voor de Nieuw Zeelander één ronde later met de allerlaatste stop. Strategisch gezien kwam McLaughlin voor Palou en VeeKay weer terug op de baan.

Stand 70e ronde: Dixon, O'Ward, McLaughlin, Palou, VeeKay, Power, Herta, Rahal, Grosjean, Lundgaard. Velen speculeerden met hun stop op een neutralisatie die dus niet kwam. Bovendien bevond iedereen zich in de slotfase op de harde compound. Dalton Kellett verdween in de 74e ronde in de nooduitgang maar liet geluk de motor van de A.J. Foyt Racing Dallara niet afslaan. Met het zicht op een eventuele neutralisatie ging Pato O'Ward direct voor een stop naar binnen. De neutralisatie kwam echter niet terwijl Dixon aan kop nog steeds doorboenderde moest VeeKay in R78 zijn positie aan Will Power prijsgeven.De allerlaatste stop van Dixon bracht McLaughlin in de 80e ronde opnieuw aan de leiding.

2022 Grosjean
Romain Grosjean wist VeeKay in de slotfase te verschalken.

Stand 80e ronde: McLaughlin, Power, VeeKay, Herta, Rahal, Grosjean, Dixon, Lundgaard, Sato. Het hing van het brandstofverbruik af of VeeKay deze positie kon behouden. Dertien ronden voor het einde leveren Grosjean en Dixon een verwoed gevecht om de zevende plek terwijl McLaughlin even door Jimmie Johnson werd opgehouden waarvan Alex Palou direct profiteerde. Het verschil tussen beiden bedroeg elf ronden voor het einde 0.6061 secs.


2022 Kellett
Dalton Kellett maakte het 28 ronden voor het einde nog even spannend. Er kwam geen neutralisatie.

Stand 90e ronde: McLaughlin, Palou, Power, VeeKay, Herta, Rahal, Grosjean, Dixon, Lundgaard, Sato. Er veranderde in de eindfase weinig meer.VeeKay moest helaas vanwege en brandstofverbruik zijn vierde plek aan Herta en Grosjean prijsgeven. De positieve balans is echter dat de eerste punten voor het seizoen 2022 binnen zijn!

2022  Lundgaard 1
Vrijwel alle rookies gaven in St. Petersburg een goed visitekaartje af. Hier Christian Lundgaard in actie.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet