NASCAR

NASCAR: Cole Custer wint Xfinity Fontana. Prachtige comeback Trevor Bayne

Cole Custer was afgelopen zaterdag de enige voormalige winnaar op de Auto Club Speedway in Fontana. Drie verlengingen en 12 neutralisaties later was Custer nog steeds de enige voormalige winnaar in het startveld die de Chevrolet van Noah Gragson met een voorsprong van 0.565 versloeg. Trevor Bayne maakte na zes jaar een comeback in NASCAR en deed het met een derde plek boven verwachting uitstekend. Bayne moest destijds om gezondheidsredenen zijn carrière onderbreken.

2022 Start
A.J. Allmendinger en Trevor Bayne nemen direct het commando bij de start.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Toyota Racing USA/NASCAR

Cole Custer wint Xfinity Fontana. Prachtige comeback Trevor Bayne
Het werd op Fontana een lange wedstrijd die in de middag begon en in de avond onder dalende temperaturen eindigde. In totaal werden er 15 ronden meer afgelegd dan de geplande 150.

Cole Custer was duidelijk wel een klasse apart want in de 165 ronde tellende wedstrijd reed hij er uiteindelijk 80 aan de leiding. Na twee langzamere pitstops joeg hij tweemaal langs de buitenkant vanaf de vierde rij richting kop. Custer behaalde zijn tweede Fontana-overwinning in de O7 Ford Mustang van Stewart Haas Racing en SS Greenlight Racing, eigendom van Bobby Dotter waarmee men een partnership had aangegaan. Voor Custer eigenlijk alleen maar een bijverdienste want vandaag komt hij in de Cup-series op Fontana in de No 41 SHR Ford Mustang aan de start.

2022 Bayne familie Prachtige comeback van koffiehandelaar Trevor Bayne die nu voor de fun racet....

"Man dit was een geweldige auto. Het was gedurende de gehele dag een raket. Ik kan Bobby Dotter niet genoeg bedanken. Ongelofelijk hoe snel dat wij waren. Prachtig om een thuisoverwinning te behalen. Kan nauwelijks tot morgen wachten" verklaarde Custer na afloop.

2022 Bayne 1
Bayne in actie met de JGR Toyota.

Ook Noah Gragson was de gehele dag behoorlijk competitief en reed 25 ronden aan de leiding. Gedurende de achtste neutralisatie in de 125e ronde gleed hij zijn pit voorbij maar kwam na twee ronden, vanaf een veertiende plek, in de 129e weer terug aan de leiding.Vijf ronden later werd die door Custer overgenomen en hij wist die voor de laatste 31 ronden, ondanks veer neutralisaties en drie verlengingen toch vast te houden.

Noah Gragson: "De auto zat er dichtbij maar wij hadden moeten met de temperatuurswisselingen maar petje af voor Cole Custer en de No7 Mustang. Hij was bloed snel vandaag."

Trevor Bayne, de 2011 Daytona 500 winnaar, maakte sinds een "one-off" wedstrijd in 2016 zijn comeback en reed een meer dan uitstekende wedstrijd die zelfs ook kansen maakte op de eindoverwinning. Bayne heeft met het team van een Joe Gibbs Racing recentelijk een contract voor zeven wedstrijden dit seizoen afgesloten."Waarvan ik er vijf wil winnen" aldus Bayne.

Achter Bayne eindigden Josh Berry en Anthony Alfredo resp. als vierde en vijfde. Laatstgenoemde werd eigenlijk slachtoffer van een wat lamme pitstrategie. Polesitter A.J. Allmendinger kwam vanwege een ongeplande stop, veroorzaakt door een loszittend wiel, alsnog als zevende over de eindstreep.

2022 Winnaar Custer
Cole Custer wil ook vandaag in de Cup op Fontana winnen.

Uitslag
23rd Production Alliance Group 300 Fontana
1. (2) Cole Custer, Ford, 165. ronden
2. (6) Noah Gragson, Chevrolet, 165.
3. (4) Trevor Bayne, Toyota, 165.
4. (11) Josh Berry, Chevrolet, 165.
5. (28) Anthony Alfredo, Chevrolet, 165.
6. (13) Sam Mayer, Chevrolet, 165.
7. (1) AJ Allmendinger, Chevrolet, 165.
8. (20) Justin Allgaier, Chevrolet, 165.
9. (16) Riley Herbst, Ford, 165.
10. (14) Ryan Sieg, Ford, 165.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet