Formule 1

Formule 1: Alpine onthult A522 met kleuren van nieuwe hoofdsponsor BWT

alpine-a522-2

In een mix van blauw en roze heeft de Alpine A522 vanavond het licht gezien, de auto waarmee Alpine ten strijde trekt in het wereldkampioenschap Formule 1 van 2022. Door de komst van de nieuwe hoofdsponsor BWT heeft de Franse sportwagenfabrikant de keuze moeten maken voor een opvallende kleurencombinatie.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: BWT Alpine F1 Team

Het roze van BWT komt terug op de sidepods, de voorvleugel en de achtervleugel. De Spaanse verzekeraar Mapfre mag zijn rode logo handhaven op de zijkant van de cockpit. Het groen van Castrol is daarentegen als steunkleur verdwenen: de oliefabrikant keert alleen op de auto terug met een logo op de airbox. De eerste twee races zal Alpine bovendien met een extra roze kleurenschema van start gaan.

De A522 valt technisch op door pushrod-ophanging op de vooras en pullrods op de achteras, terwijl de neus hoger staat dan bij diverse concurrenten. Verder zijn de luchtinlaten van de sidepods opmerkelijk smal. Boven op de sidepods zien we kieuwen voor de koeling, net zoals bij Ferrari en Aston Martin.
  alpine-a522-1

BWT is overigens niet het enige dat van Aston Martin verhuisde naar Alpine. Vorige week werd Otmar Szafnauer aangekondigd als de nieuwe teambaas. Daarmee stapt Alpine af van de twee kapiteins die vorig jaar nog het schip bestuurden. Davide Brivio heeft de verantwoordelijkheid gekregen over het opleidingsprogramma van Alpine, terwijl oud-Peugeot-man Bruno Famin overstapte van de FIA om leiding te geven aan de motorafdeling van Renault in Viry-Chatillon.

Alpine's CEO Laurent Rossi liet liet eerder vandaag weten dat hij die afdeling opdracht heeft gegeven tot een agressief motorprogramma. Dat heeft geresulteerd in een totaal nieuw motorconcept – althans, nieuw voor Renault – waarin compressor en turbo gescheiden van elkaar werken, net zoals bij Mercedes. Rossi vertelde daarbij dat prestaties vóór betrouwbaarheid gaan. Die strategie vindt hij zinvoller dan een aanpak andersom, omdat de motoren straks worden bevroren. De betrouwbaarheid verbeteren is in zo'n scenario eenvoudiger dan prestaties alsnog verbeteren.
  fernando-alonso-esteban-ocon-o-1

Alpine gaat ook in 2022 van start met Fernando Alonso en Esteban Ocon. De laatste maakt daardoor opnieuw kennis met de kleuren van BWT, dat hoofdsponsor was van Force India toen Ocon daar nog reed. De kersverse F2-kampioen Oscar Piastri is de reservecoureur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet