NASCAR

NASCAR: Austin Hill wint Xfinity-opener Daytona. Zware crash Myatt Snider

Rookie Austin Hill won op de Daytona International Speedway de openingswedstrijd van de Xfinity-series. Milliseconden voordat Myatt Snider crashte ging Hill aan de Kaulig Camaro van A.J. Allmendinger voorbij en werd daarmee winnaar van de openingswedstrijd op Daytona

2022 Start Wedstrijd
De Kaulig Chevrolets nemen bij de start direct de kop.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's NASCAR/PR/Bubba Wallace

Austin Hill wint Xfinity-opener Daytona. Zware crash Myatt Snider
In het zicht van de finish werd de No 31 Slayer Chevrolet van Myatt Snider door Anthony Alfredo aangetikt. Vervolgens werd Myatt nogmaals door een andere deelnemer aangetikt.De auto raakte de hekken en ging vervolgens direct "airborne" waarbij de motor van het chassis gescheiden werd. Door de diverse veiligheidsmaatregelen die de NASCAR-organisatie de afgelopen jaren genomen heeft mag dit in principe eigenlijk niet meer voorkomen. Het gebeurde helaas toch. Myatt Snider kon het wrak ongedeerd verlaten en bleef er betrekkelijk nuchter onder. "Ik geloof dat ik Ok ben" was het eerste contact via de boordradio..... Deze crash zal ongetwijfeld verdere consequenties hebben m.b.t. de veiligheid. In totaal waren er negen auto's bij deze crash betrokken.

2022 Race Een prachtige wedstrijd totdat "The Big One" er een schaduw overheen wierp.

Kort voor de crash bevond rookie Austin Hill zich naast de Kaulig Camaro van A.J. Allmendinger die gedurende enige tijd aan de leiding lag. Op het moment dat er geneutraliseerd werd bevond Hill zich milliseconden voor de Kaulig Camaro en werd door de NASCAR-organisatie als winnaar uitgeroepen. Het commentaar van A.J. Allmendinger loog er ook niet om: "Eigenlijk haat ik dit soort wedstrijden."

2022 Bubba Wallace
NASCAR-coureur Bubba Wallace maakte deze foto vanaf de tribunes. "Crazy crash" en blij dat Myatt OK is" twitterde hij. Bubba zat samen met Michael Jordan en een fotograaf op de tribunes.

Voor Austin Hill betekende het zijn 16e Xfinity-start en zijn allereerste overwinning in het kampioenschap. Vanuit de NASCAR Camping World Truckseries maakte de 23-jarige Hill voor dit seizoen een definitieve overstap naar de Xfinity-series voor het RCR Team van Richard Childress. Hill maakte in de allerlaatste ronde een sterke run en liep snel op A.J. Allmendinger in. Die wist geruime tijd zijn hongerige achtervolgers op afstand te houden.

Austin Hill: "We hebben het perfect getimed. De neutralisatie kwam maar we hadden een fantastische run. Dus wie weet wat er verder nog gebeurd zou zijn. Ik was in staat om iets af te zaken maar Riley Herbst gaf mij een geweldig duwjte waardoor ik A.J. Allmendinger kon passeren. In 2019 won ik de seizoensopener van de NASCAR Camping World Truck Series. Nu ben ik bij het team van RCR en win direct de eerst wedstrijd voor ze. We hebben de klus kunnen sparen. Man ik ben gewoon sprakeloos. Crewchief Andy Street en Richard Childress geloofden in mij. Tijdens het "off" - seizoen was het genieten maar laten we nu maar voor het kampioenschap gaan racen."

2022 Motor
De impact was enorm. Het motorblok lag aan de andere kant van de baan.

A.J. Allmendinger eindigde voor de tweede achtereenvolgende maal als tweede in de Xfinity-wedstrijd op Daytona. A.J. Allmendinger: "Ik moet eerst de replay nog maar eens bekijken. Ik probeerde beide rijbanen af te blokken maar het zag er naar uit dat de timing van Austin perfect was. Zeker omdat hij een massief duwtje kreeg. Misschien had ik moeten proberen om hem af te blokken maar ik denk dat wij dan allebei gecrasht waren. Als ik er nog eens naar terugkijk had ik beter niet zo'n grote voorsprong kunnen hebben. Daar moet ik nog aan werken."Noah Gragson eindigde als derde gevolgd door Riley Herbst, Justin Allgaier, Sheldon Creed, Anthony Alfredo, Ryan Sieg, Josh Bilicki en Brandon Brown.

Gedurende de 120 ronden durende wedstrijd reed Hill viermaal en in totaal 23 ronden aan de leiding. Daniel Hemric lag er zelfs 38 op kop maar die was in de 91e ronde met 10 andere deelnemers bij een crash betrokken. Op vier ronden achterstand werd hij als 28e geklasseerd. Wel won Hemric beide wedstrijdsegmenten.Debutant Ty Gibbs was eveneens slachtoffer van de"Myatt-crash"en bevond zich in elfde positie toen de wedstrijdleiding het veld definitief bevroor.

2022 Austin Hill
Austin Hill verrassend winnaar op Daytona.

41e Beef. What's Up for Dinner Daytona
(2) Austin Hill #, Chevrolet, 120 ronden
(11) AJ Allmendinger, Chevrolet, 120.
(14) Noah Gragson, Chevrolet, 120.
(10) Riley Herbst, Ford, 120.
(17) Justin Allgaier, Chevrolet, 120.
(4) Sheldon Creed #, Chevrolet, 120.
(16) Anthony Alfredo, Chevrolet, 120.
(19) Ryan Sieg, Ford, 120.
(31) Josh Bilicki, Chevrolet, 120.
(13) Brandon Brown, Chevrolet, 120.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet