NASCAR

NASCAR: RFK wint met Keselowski/Buescher beide Bluegreen Vacation Duels Daytona. Villeneuve uitgevallen

De beide RFK Ford Mustangs van Brad Keselowski en Chris Buescher gaan a.s. zondag in de Daytona 500 vanaf P3/P4 van start. Jacques Villeneuve begon vanwege problemen met de gaskabel in het tweede Duel al met een ronde achterstand en moest uiteindelijk opgeven. De Hezeberg Ford Mustang viel in de 39e ronde definitief op P21 uit. Het eerste Duel was redelijk tam. Het tweede kende een spectaculair slot waarbij Penske-coureur Joey Logano zichzelf elimineerde.2022 Start Seizoen
Het kampioenschap van 2022 ging gisteravond nu echt van start.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

RFK wint met Keselowski/Buescher beide Bluegreen Vacation Duels Daytona. Villeneuve uitgevallen
Direct twee overwinningen voor het RFK Team in de Bluegreen Vacation Duels. Een crash van Joey Logano in het zicht van de finish bedierf eigenlijk perfecte avond voor de inschrijvingen van Ford Performance. In tweede positie probeerde Chris Buescher op de backstretch achter op het circuit Joey Logano in de 60e ronde te passeren maar de Penske-rijder blokte direct af waardoor contact onvermijdelijk was en hijzelf in de buitenmuur verdween. Gedurende de avond was dit trouwens het enige incident waarbij het veld onmiddellijk met een gele vlag bevroren werd. Achter Buescher volgden Michael McDowell en Harrison Burton die Logano nog heel lichtjes aantikte.

In tegenstelling tot het tweede Duel verliep het eerste vlekkeloos zonder incidenten. Hier werden de eerste vier posities door Ford Mustangs ingenomen. Met nog vier ronden te gaan ging Brad Keselowski aan Ryan Blaney voorbij. Austin CIndric eindigde als derde gevolgd door Blaney en Briscoe.

In de eerste wedstrijd kwalificeerde Kaz Grala zich ternauwernood voor de Daytona 500. Grala werd vanwege te snel rijden in de pitlane bestraft en leek eigenlijk kansloos maar wist J.J. Yeley in de allerlaatste ronde te passeren waardoor hij zich van een startplek leek te verzekeren. De 51-jarige veteraan Greg Biffle had in het tweede Duel aan een dertiende plek voldoende voor de laatste startplek in de Daytona 500. Daarbij schakelde hij Timmy Hill uit die als 20e werd afgevlagd. In 2016 nam Biffle voor de laatste maal aan een Cup-wedstrijd deel.

In het tweede Duel voorkwam het afblokken door Joey Logano een viervoudige Ford-finish. In 2015 was het de laatste maal dat de beide Duels door hetzelfde team gewonnen werden. Toen wonnen Dale Earnhardt Jr. en Jimmie Johnson voor het team van Hendrick Motorsport.

Chris Buescher: "Wat een manier om de Speedweeks met beide Ford Mustangs in Victory Lane te beginnen en sponsor Fastenal hun eerste overwinning op een Cup-auto te bezorgen. Het is wel niet de grote show maar we beschikken over een perfecte hotrod. Petje af voor iedereen in de werkplaats. Voor iedereen binnen deze sport was het een chaotisch ""off"-season met veel veranderingen. Maar je ziet dat ze beloond werden.

Een berouwvolle Joey Logano: "De coureur verknalde het. Meer valt er niet te zeggen. De run van Buescher kwam veel sneller dan ik verwachtte. Ik probeerde een beetje af te blokken maar werd van achteren geraakt. Duidelijk mijn fout. Het stinkt. Een stomme fout." Logano zal nu a.s. zondag met de reserveauto achteraan moeten starten.

2022 Logano Harvick Buescher
Logano onder druk van Buescher en Harvick.

In de eerste wedstrijd passeerde Brad Keselowski zijn voormalige Penske-teamgenoot Ryan Blaney en pakte daarmee de allereerste zege als teambaas voor Roush Fenway Keselowski Racing. Achter hem gingen Cindric, Blaney en Briscoe (Stewart Haas Racing) drie breed over de finish. Het verschil bedroeg slechts 0.264 secs. Brad Keselowski die nu als derde in Daytona 500 a.s. zondag van start gaat: " Gedurende de trainingen afgelopen dinsdag voelde de auto goed aan. Alle eer aan de andere Ford-rijders. Blaney en Briscoe werkten goed samen. Wij hadden een uitstekende strategie en bevonden ons in een positie vanwaar uit wij de wedstrijd konden controleren. Erg verheugd om al deze Fords vooraan te zien."

Ter herinnering aan Keselowski's vader had men de Mustang van een sticker voorzien. Voormalig NASCAR-rijder Bob Keselowski overleed op 2 december jl. "Dit is natuurlijk wel bijzonder" aldus Keselowski.

In het eerste Duel reed regerend kampioen en Daytona 500 polesitter Kyle Larson 34 ronden aan de leiding maar verspeelde die in de pitlane doordat vrijwel alle Chevrolet-rijders voor vier banden opteerden i.p.v. twee.
Kaz Grala, die uitkomt voor het Money Racing Team, eigendom van de bokser Floyd Mayweather, dacht aanvankelijk dat hij zich niet zou kwalificeren.

Na het ondergaan van zijn straf bevond hij zich direct achter zijn naaste concurrent voor een startplek, J.J. Yeley, en wist hem in de allerlaatste ronde in Turn 2 te passeren. "Dit kostte jaren van mijn leven" aldus een overgelukkige Grala. Voor Greg Biffle verliep het tweede Duel wat gemakkelijker omdat zijn directe concurrent Timmy Hill al snel de aansluiting verloor.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet