Formula E

Formule E: Overtuigende Porsche dubbeloverwinning in Mexico City. De Vries en Frijns op P6/P7

Ditmaal geen stratencircuit maar de permanente baan van Mexico City waar Porsche geschiedenis schreef door de allereerste Formule E dubbeloverwinning te behalen. Vorig jaar werd winnaar Pascal Wehrlein gediskwalificeerd. Dit jaar was het team van Porsche overtuigend. André Lotterer toonde zich een uitstekend teamplayer door in de slotfase niet meer bij zijn teamgenoot in de aanval te gaan. De Nederlanders Frijns en de Vries eindigden resp. als zesde en zevende. In de tussenstand van het kampioenschap bezet Nyck de Vries achter Edoardo Mortara de tweede plek.

2022 Zege Wehrlein
Pascal op weg naar zijn allereerste FE in Mexico. Vorig jaar werd hij nog gediskwalificeerd.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Formula E/Porsche

Overtuigende Porsche dubbeloverwinning in Mexico City. De Vries en Frijns op P6/P7
Voor de eerste maal een dubbele Porsche-overwinning in Mexico City voor het Porsche-fabrieksteams. Door een uitgekiende teamstrategie speelde men het bij Porsche handig. Het tempo was aan het slot dusdanig dat er nog twee extra rondes verreden moesten worden. In tegenstelling tot Valencia 2021 vielen er geen auto's stil maar verloor een aantal deelnemers wel wat posities.

Grote verliezer was het Jaguar Team met Sam Bird en Mitch Evans. Zij vielen naar de 15e en 17e plek terug. Regerend kampion Nyck de Vries leek in de openingsfase niet echt een factor en viel zelfs even naar de 12e plek terug. Gedurende lange tijd zweefde de Nederlander tussen P8 en P10 maar kon in het einde van de vele duels profiteren. Robin Frijns leek zelfs even voor een podiumplek te gaan maar verloor in het gevecht met Edoardo Mortara terrein en viel naar P7 terug.

Race
Een probleemloze start waarbij polesitter Pascal Wehrlein direct de leiding nam voor Edoardo Mortara (Venturi), André Lotterer (Porsche), Jean Eric Vergne (DS), Da Costa (DS), De Vries (Mercedes EQ), Frijns (Envision), Nick Cassidy (Jaguar), Stoffel Vandoorne (Mercedes EQ), Maximilian Günther (Envision). Alexander Sims (Mahindra) moest na twee ronden helaas al opgeven. André Lotterer maakte in de eerste ronde gebruik van zijn eerste Attack Mode evenals Edoardo Mortara terwijl Robin Frijns zijn landgenoot Nyck de Vries wist te verschalken.

2022 Nyck de Vries 1 Nyck de Vries blijft in de tussenstand van het kampioenschap tweede.


Met een prachtige "move" greep Mortara in de zevende ronde voor de eerste maal de leiding. Kort daarvoor passeerden Nick Cassidy en Stoffel Vandoorne eveneens Nyck de Vries die misschien wat zuiniger met zijn Attack Mode leek om te gaan.
Stand 10e ronde: Mortara, Wehrlein, Lotterer, Vergne, Da Costa, Frijns, Cassidy, Vandoorne, Di Grassi, De Vries. Lotterer had inmiddels nog steeds van zijn eerste Attack Mode geen gebruik gemaakt. In de 13e ronde hadden zowel Vergne als Da Costa de Porsche van Lotterer weten te verschalken. Door een beschadigd voorspatbord verloor Da Costa in de 12e ronde terrein. Uiteindelijk wist de Portugees met zijn beschadigde DS Techeetah als vierde te eindigen.

In de 15e ronde beschikte Edoardo Mortara over een voorsprong van ruim 2,5 secs. op zijn achtervolgers maar zag die snel in rook opgaan doordat Vergne nogmaals van de Attack Mode gebruik wist te maken. Twee ronden later moest Frijns zijn vijfde plek aan Da Costa voor P5 prijsgeven.


2022 Mortara
Sterk optreden van Edoardo Mortara werd niet beloond. Wel behoudt hij de leiding in het tussenstand van het kampioenschap.
.
Stand 20e ronde: Mortara, Vergne, Wehrlein, Lotterer, Da Costa, Frijns, Cassidy, Di Grassi, Vandoorne, De Vries. Frijns, Di Grassi, Vandoorne, De Vries beschikten in de Top 10 nog steeds over hun attack mode. Met het laatste restje Attack Mode kwam Frijns wederom aan Da Costa voorbij terwijl Cassidy en Di Grassi een incidentje beleefden waarvan laatstgenoemde op P8 profiteerde.
In de 25e ronde passeerden de beide Porsches van Wehrlein en Lotterer de DS Techeetah van Jean Eric Vergne. Daarna kwamen er geen veranderingen meer in de Top 3

Nyck de Vries had inmiddels vanaf P10 progressie richtig P8 gemaakt. Twee ronden later moest Mortara ook zijn positie aan de beide Porsches prijsgeven. Frijns begon inmiddels ook bij Mortara aan te dringen.

Stand 30e ronde: Wehrlein, Lotterer, Mortara, Frijns, Vergne, Da Costa, Vandoorne,De Vries, Cassidy, Di Grassi. De beide Mercedes EQ's van zowel Vandoorne als De Vries leken niet echt een factor voor een Top 5 klassering.

Met nog zeven minuten te gaan wist Robin Frijns de DS Techeetah van Mortara te verschalken. Aan de kop domineerden beide Porsches terwijl Lotterer met nog amper vijf minuten op de klok besloot om niet meer bij zijn teamgenoot in de aanval te gaan. "Wehrlein was vanaf pole vertrokken anders was het misschien andersom geweest" verklaarde teamplayer Lotterer.

2022 Giovinazzi
Moeilijke tijden voor Giovinazzi. Voorlopig nog niet in de kop te vinden.

Frijns stond in de slotfase onder enorme druk van zijn achtervolgers Mortara, Vergne, Da Costa, Vandoorne. Hij moest uiteindelijk veel terrein prijsgeven. De vele positiewisselingen in de Top 10 maakten van deze wedstrijd een absolute klassieker. Nyck de Vries kon daarvan in tegenstelling tot zijn landgenoot Robin Frijns nog profiteren.Die moest met een zevende plek genoegen nemen.
Voor Porsche werd het met Pascal Wehrlein en André Lotterer een prachtige eerste dubbeloverwinning in de Formule E. Een prachtige wedstrijd waarin het merk uit Stuttgart voor de eerste maal Formule E geschiedenis schreef.

2022 WHL Podium
Prachtig dag voor Porsche en Pascal Wehrlein in Mexico.

Uitslag
1. Pascal Wehrlein (D) Porsche 40 ronden
2. André Lotterer (D) Porsche + 0.302
3. Jean Eric Vergne (F) DS Techeetah + 9.051 secs.
4. Antonio Felix Da Costa (P) DS Techeetah + 9.975 secs.
5. Edoardo Mortara (CH) Venturi + 18.356 secs.
6. Nyck de Vries (NL) Mercedes EQ + 19.020 secs.
7. Robin Frijns (NL) Envision + 20.232 secs.
8. Sebastien Buemi (CH) Nissan e.dams +23.394 secs.
9. Maxmilian Günther (D) Nissan e.dams + 26.497 secs.
10.Jak Dennis (GB) Avalanche Andretti + 26.829 secs.

Stand kampioenschap
1. Edoardo Mortara Rokit Venturi Racing 43 pnt
2. Nyck de Vries Mercedes EQ Formula E Team 38 pnt.
3. Pascar Wehrlein TAG Porsche Formula E Team 30 pnt.
4. André Lotterer TAG Porsche Formula E Team 30 pnt
5. Stoffel Vandoorne Mercedes EQ Formula E Team 28 pnt
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet