Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Joey Logano wint historische demowedstrijd Los Angeles Colosseum

De verwachte chaos bij de allereerste Clash buiten de Daytona 500 bleef uit. Het evenement, uitgedacht door Ben Kennedy, de 30-jarige achterkleinzoon van NASCAR-oprichter Bill France kreeg na afloop vanuit alle hoeken lof voor zijn visie en het succesvolle evenement waarmee NASCAR een nieuwe generatie fans moet aantrekken. Verzuurde opmerkingen kwam er alleen maar van de oude generatie diehards. In een prachtig duel met Kyle Busch was Penske-coureur Joey Logano de grote winnaar.

2022 Duel Busch Logano
Mooi duel om de leiding tussen Joey Logano en Kyle Busch in het Los Angeles Colosseum

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Joey Logano wint historische demowedstrijd Los Angeles Colosseum
Er werd tweemaal geschiedenis geschreven. Voor de eerste maal sinds 1979 vond "The Clash" niet gedurende de Daytona Speedweeks plaats en ten tweede was er het debuut van de nieuwe NextGen-auto's. De allereerste overwinning ging naar de Team Penske Ford Mustang van Joey Logano.

2022 Harrison Wallace Cindric Troubles voor Harrison Burton, Bubba Wallace en Austin Cindric in één van de voorrondes.

Met een capaciteit voor 60.000 toeschouwers was het Colosseum niet volledig uitverkocht. Onderzoek in de week voorafgaande aan het evenement wees uit dat maar liefst 70 procent van de bezoekers nieuw was!! Initiatiefnemer Ben Kennedy: "Ik denk dat het een risico was. Dit wisten wij vanaf het begin. Terwijl we de afgelopen jaren over de kalender discussieerden spraken we over durfmanagement en innovatie. Wij hebben onszelf uitgedaagd om anders over dit evenement na te denken. Wij hebben onszelf overtroffen. Wij zijn trots op dit resultaat."

Voorafgaande aan het evenement was er natuurlijk veel promotie gemaakt. Winnaar Joey Logano: "Er was een behoorlijke hype. Je kon niet naar een football match kijken of er was evenveel reclame voor de Daytona 500. Dit relativeert wat dit evenement voor onze sport betekende en wat voor een grote gok dit eigenlijk wel niet was. Dit had goed fout kunnen aflopen. Het ging echter super!"

2022 Kurt Busch
Het is even wennen. Kurt Busch in een Toyota. Hij haalde de finale niet.

Voor enkele grote namen zoals Austin Cindric, Brad Keselowski en Kurt Busch verliep het wat minder. Zij struikelden in de kwalificatiewedstrijden voorafgaande aan het hoofdevenement waarvoor slechts 23 auto's werden toegelaten.

Busch heerst maar Logano wint
Rapper Pitbull ofwel Ice Cube samen met Justin Marks mede-eigenaar van Trackhouse Racing gaf voorafgaande aan de wedstrijd een optreden van 45 minuten. Tijdens de pauze van het 150 ronden tellende event waarin de teams veranderingen aan hun auto's konden aanbrengen trad hij nogmaals op. De wedstrijd ontwikkelde zich in een duel tussen Joey Logano, Kyle Busch, Kyle Larson en Austin Dillon.

2022 Ty Dillon Kwalificatierace Ty Dillon won een kwalificatiewedstrijd maar werd vanwege een jumpstart bestraft.

JGR-coureur Kyle Busch reed het meeste aantal ronden aan de leiding maar verknalde het eigenlijk voor zichzelf. "Ik was perfect en deed alles wat ik moest doen. Tyre management. Maar toen de finish in zicht kwam dacht ik, ik moet meer proberen maar helaas raakten ze oververhit en rookte ze in drie ronden op. Dit was het dan. Teleurstellend. Dat is duidelijk.

Ik kwam hier naar toe won de pole en reed het meeste aantal ronden aan de leiding. Het is niet chaotisch en het blijft groen richting finish en ik kan nog niet eens winnen. Dit doet pijn. Felicitaties aan mijn zoontje Brexton. Die wint tegenwoordig meer dan mij. Misschien kan iemand hem beter een contract geven" aldus een teleurgestelde Busch.

2022 Suarez Briscoe
Daniel Suarez in gevecht met Chase Briscoe.

Kort voordat regerend kampioen Kyle Larson in de 116e ronde Justin Haley een z.g. "payback" gaf nam Joey Logano in de 116e ronden de leiding. Larson stuurde naar binnen waardoor Haley's Chevrolet tegen de betonnen muur knalde en flink wat schade opliep. Na de herstart in de 117e ronde vormde de concurrentie voor Joey Logano geen bedreiging meer en de Team Penske-rijder won onbedreigd het allereerste showevent in het Los Angeles Colosseum.

Aan het slot ging Austin Dillon nog aan de Chevrolet van Erik Jones voorbij en pakte de derde plek. Daarachter volgden de Hendrick Motorsports-teamgenoten Kyle Larson en William Byron.

2022 Start
Start van de tweede wedstrijdhelft. Het ging er flink maar netjes aan toe.

De kwalificatiewedstrijden werden door Justin Haley, Joey Logano, Denny Hamlin en Ryan Preece gewonnen. Vooral in de tweede "Last Chance Qualifier" ging het er vrij heftig toe. Er waren niet minder dan zeven neutralisaties terwijl de auto's van Kurt Busch, Alex Bowman onherstelbare schade opliepen.

2022 Logano Joey Logano schrijft NASCAR-geschiedenis. Met de Next Gen.auto is een nieuw tijdperk aangebroken en de allereerste zege voor de Team Penske Mustang met Joey Logano.

Winnaar Joey Logano was in de zevende hemel: " Ik kan dit nauwelijks geloven. Wij zijn hier in het Los Angeles Colosseum en behalen met de oude Shell Pennzoil Ford Mustang (doelend op de langdurige sponsorpartners) de overwinning. Wat een geweldig evenement. NASCAR Gefeliciteerd. Een geweldige stap in onze branche om dit te kunnen doen. Ik ben werkelijk buiten adem. Dit is wel een grote overwinning. Mijn vrouw krijgt morgen (vandaag red.) een baby, onze derde. Dus voor ons een behoorlijk groot weekend."

Uitslag Los Angeles Memorial Colosseum
1. Joey Logano Ford 150 ronden
2. Kyle Busch Toyota 150 ronden
3. Austin Dillon Chevrolet 150 ronden
4. Erik Jones Chevrolet 150 ronden
5. Kyle Larson Chevrolet 150 ronden
6. William Byron Chevrolet 150 ronden
7. Cole Custer Ford 150 ronden
8. Christopher Bell Toyota 150 ronden
9. A.J. Allmendinger Chevrolet 150 ronden
10. Kevin Harvick Ford 150 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet