Formula E

Formule E: Dubbelpodium voor Venturi in Diriyah. Zege voor Edoardo Mortara. Robin Frijns tweede voor Envision

De Nederlander Robin Frijns behaalde in Diriyah een uitstekende tweede plek. Frijns was een constante factor in de wedstrijd maar een safetycarfase aan het slot beroofde de Nederlander jammer genoeg van verdere progressie. Een uitermate sterk optreden van het Venturi-team met de Mercedes-powertrains. De wedstrijd leverde een verdiende overwinning voor Edoardo Mortara op. Zijn kersverse teamgenoot Lucas Di Grassi bezorgde met P3 het Venturi-team een tweede podiumplek. Nyck de Vries die voor het Mercedes EQ Team de pole veroverde verloor na een inhaalactie van Jean Eric Vergne veel terrein en werd als tiende geklasseerd.


2022 Winnaar Mortara
Fraaie overwinning voor Edoardo Mortara in Diriyah. Een tweede overwinning voor een Mercedes-powertrain dit weekend.

Tekst: Willem J. Staat
Fotos: Fia Formula E

Dubbelpodium voor Venturi in Diriyah. Zege voor Edoardo Mortara. Robin Frijns tweede voor Ensvion
Vanwege het belemmeren van Sebastien Buemi gedurende de kwalificaties werd Dragon Penske-rijder Sergio Sette Camara door de wedstrijdleiding naar de 21e startplek teruggezet. Aanvankelijk nam Nyck de Vries gedurende lange tijd de leiding maar de Nederlander verloor na een geslaagde inhaalactie van Jean Eric Vergne behoorlijk veel terrein. De Vries verloor na een attack van Jean Eric Vergne veel terrein en viel vanuit de kopgroep naar P10 terug. De Nederlander bezet achter Edoardo Mortara in de tussenstand van het kampioenschap nu de tweede plek.

Vanuit Nederlands oogpunt reed Robin Frijns een uitstekende wedstrijd. De Nederlander was in de kopgroep een constante factor voor een hoge eindklassering. Een late safetycar voor de stilgevallen auto van Alexander Sims zorgde voor een anticlimax van een wedstrijd die veel in zich had. Er kwam jammer genoeg geen herstart meer.

De Race
Nyck de Vries maakte met Mortara, Frijns en Di Grassi in zijn kielzog een perfecte start. In de tweede ronde zette Porsche-coureur Pascal Wehrlein twee succesvolle aanvallen op Antonio Felix da Costa (P10) in. Twee ronden later maakten Vergne, Dennis en Rowland als eersten in de Top 5 van hun Attack Mode gebruik. Vervolgens volgden Frijns en Lotterer hun voorbeeld. Het leverde de Nederlander een derde plek op.

Stand 10e ronde: " De Vries, Mortara, Frijns, Di Grassi, Lotterer, Vergne, Dennis, Rowland, Vandoorne, Askew. Van alle rijders die de Attack Mode activeerden was Di Grassi de snelste man op de baan. Twee ronden later waren Pascal Wehrlein, Antonio Felix Da Costa en Askew in een fel gevecht om P10 verwikkeld. Frijns had inmiddels op P3 terrein aan Di Grassi verloren.


2022 Robin Frijns Uitstekende wedstrijd van Robin Frijns. De Nederlander eindigde als tweede.


Terwijl Mortara op P3 van zijn Attack Mode gebruik maakte profiteerde Frijns. In de 15e plaatste Lucas Di Grassi een prachtige geslaagde aanval op Nyck de Vries die naar P3 terugviel. Enkele ronden later was dit incident "under investigation" Uiteindelijk besloot de wedstrijdleiding geen verdere actie te ondernemen.

Vervolgens nam Mortara de leiding en nam de kop van zijn Venturi-teamgenoot Lucas di Grassi over. In de 18e ronde moest Frijns P3 aan André Lotterer prijsgeven. Om een touché te voorkomen moest de Nederlander flink in de ankers maar veroverde zijn verloren positie één ronde later direct weer terug.

2022 Lotterer
Tevreden resultaat bij Porsche. Zelfs twee auto's in de Top 10.

Stand 20e ronde: Grassi, Mortara, De Vries, Frijns, Vergne, Lotterer, Dennis, Rowland, Vandoorne, Wehrlein. De beide Venturi's domineerden duidelijk aan kop terwijl De Vries na het incident met Di Grassi iets aan snelheid verloren leek te hebben. Frijns probeerde in de 25e ronde met De Vries in zijn kielzog de beide Venturi's onder druk te zetten.

Eén ronde later plaatste Jean Eric Vergne een aanval op De Vries die daardoor veel terrein verloor en naar P9 terugviel. De Nederlander moest Lotterer, Dennis, Vandoorne en Rowland laten passeren. Een tweede overwinning dit weekend zat er voor de Nederlander niet meer in hoewel teambaas Ian James na de wedstrijd bevestigde dat men bij het Mercedes EQ Team vandaag duidelijk niet over een auto beschikte die in staat was om te winnen.

Frijns in de aanval
Frijns ging in de 28e ronde bij Di Grassi in de aanval en wist de Braziliaan naar P3 te verdringen.

Stand 30e ronde: Mortara, Frijns, Di Grassi, Lotterer, Dennis, Vandoorne, Rowland, Wehrlein, De Vries. Met nog 8.5 minuten te gaan viel de Mahindra van Alexander Sims stil waardoor een safetycarinterventie noodzakelijk was. Daarna werd de wedstrijd eigenlijk niet meer hervat.

Het leverde een eerste seizoensoverwinning voor Venturi-rijder Edoardo Mortara op. Met eindsprintje richting finish eindigde de wedstrijd eigenlijk in een anti-climax. Met Venturi op P1 en P3 een dubbel podium. Voor Envision-coureur Robin Frijns op P2 een uitstekend resultaat en de Nederlander was werkelijk in de zevende hemel met dit eindresultaat.

2022 De Vries Kop
De Vries had een perfecte start terwijl één van de Venturi-auto's linksaf gaat.


Uitslag Race 2 Diriyah
1 - Edoardo Mortara (Mercedes) - Venturi - 35 ronden in 47'02"131
2 - Robin Frijns (Audi) - Envision - 0"451
3 - Lucas di Grassi (Mercedes) - Venturi - 0"912
4 - André Lotterer (Porsche) - Porsche - 1"125
5 - Jake Dennis (BMW) - Andretti - 1"646
6 - Jean-Eric Vergne (DS) - DS Techeetah - 3"166
7 - Stoffel Vandoorne (Mercedes) - Mercedes - 3"568
8 - Oliver Rowland (Mahindra) - Mahindra - 4"235
9 - Pascal Wehrlein (Porsche) - Porsche - 4"962
10 - Nyck De Vries (Mercedes) - Mercedes - 5"294
11 - Mitch Evans (Jaguar) - Jaguar - 5"872
12 - Oliver Askew (BMW) - Andretti - 6"732
13 - Antonio Felix da Costa (DS) - DS Techeetah - 8"693
14 - Sébastien Buemi (Nissan) - Nissan e.dams - 9"015
15 - Maximilian Guenther (Nissan) - Nissan e.dams - 9"464
16 - Sam Bird (Jaguar) - Jaguar - 11"690
17 - Nick Cassidy (Audi) - Envision - 13"973
18 - Sergio Sette Camara (Penske) - Dragon - 14"521
19 - Oliver Turvey (NIO) - NIO - 15"005
20 - Dan Ticktum (NIO) - NIO - 16"744
21 - Antonio Giovinazzi (Penske) - Dragon - 17"681

Snelste ronde: Sam Bird 1'08"723
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet