Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: Nyck de Vries pakt seizoensopener in Diriyah. Dubbeloverwinning voor Mercedes EQ Team

Nyck de Vries is het ABB Formule FIA E-seizoen goed begonnen. De Nederlander profiteerde in de openingsfase van een foutje van polesitter Vandoorne die er niet in slaagde om de Attack Mode tijdig te activeren. Daarna domineerden de beide Mercedes EQ's de wedstrijd volledig. In de beginfase wist de Porsche van André Lotterer het tempo van beide Mercedes-rijders bij te houden maar verspeelde teveel Attack Modes. Na een trainingscrash op donderdag een uitstekend begin van het weekend voor Nyck de Vries. Lotterer zakte van P3 naar P13 terug. Daarna veranderde er in de Top 3 weinig meer.

2022 Dubbel EQ
Direct een Nederlands Belgische dubbeloverwinning voor het Mercedes EQ Team van Ian James.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's Formule E

Nyck de Vries pakt seizoensopener in Diriyah. Dubbeloverwinning voor Mercedes EQ Team
Vanaf een derde plek wist regerend Formule E wereldkampioen de seizoensopener in Diriyah op zijn naam te schrijven. Zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne eindigde als tweede. De Brit Jake Dennis pakte voor Avalanche Andretti de derde plek. Robin Frijns werd na een incident met Oliver Rowland bestraft en speelde in de wedstrijd geen rol van betekenis meer. Met een negende plek was de Amerikaan Oliver Askew voor het team van Avalanche Andretti direct bij zijn debuut de beste rookie. De safetycar behoefde alleen in de achtste ronde voor het incident tussen Robin Frijns en Oliver Rowland in actie te komen.

2021 Start R1 De beide Mercedes EQ's hebben een perfecte start.

Wedstrijd
Evenals in 2021 wist De Vries dus de openingswedstrijd in Diriyah te winnen. De beide Mercedes EQ'S van Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries namen bij de openingswedstrijd in Diriyah direct het commando. De Vries wist Dennis al direct op P2 te verschalken. Antonio Felix Da Costa ging direct in de eerste ronde met de DS Techeetah met schade naar binnen en was daarmee de eerste uitvaller van het seizoen 2022.

Achter de beide Mercedes EQ's volgden Jake Dennis, André Lotterer, Sam Bird, Lucas di Grassi, Maximilian Günther, Nick Cassidy, Robin Frijns, Edoardo Mortara. In de vierde ronde leken Vandoorne, De Vries, Dennis(Avalanche Andretti) en Lotterer (Porsche) duidelijk afstand te nemen. In de zesde ronde maakten zowel De Vries als Dennis voor de eerste maal gebruik van de Attack Mode. Eén ronde later volgde leider Vandoorne hun voorbeeld.

Robin Frijns (Envision) en Oliver Rowland (Mahindra Racing) toucheerden elkaar in de achtste ronde waarbij de Brit in de muur verdween waardoor voor de eerste maal geneutraliseerd moest worden. De Nederlander zakte daardoor naar de veertiende plek terug. En werd later in de wedstrijd voor dit incident bestraft.

Stand 10e ronde: Vandoorne, De Vries, Dennis, Lotterer, Di Grassi, Bird, Cassidy, Günther, Mortara, Wehrlein. De herstart volgde twee ronden later waarbij de beide Mercedes EQ's opnieuw de leiding namen. Daarbij kwam Dennis onder druk van André Lotterer te staan die opnieuw van zijn Attack Mode gebruik wist te maken.

Di Grassi, Bird, Cassidy en Günther deden dit één ronde later terwijl leider Stoffel Vandoorne zijn Attack Mode leek te missen waardoor De Vries aan de leiding kwam. Lotterer passeerde Jake Dennis maar een ronde later probeerde laatstgenoemde de Porsche te passeren maar de Duitser wist af te blokken. Dennis communiceerde via de boordradio dat hij het duidelijk niet met deze "move" eens was. Op Di Grassi (P6) had het merendeel van de Top 10 een deel van hun Attack Mode opgesoupeerd.

Stand 20e ronde: De Vries, Vandoorne, Lotterer, Dennis, Bird, Di Grassi, Cassidy, Wehrlein, Mortara, Günther. Na het incident met Rowland leek Frijns op 14 niet meer in zijn ritme te komen. Jake Dennis beschikte in deze wedstrijdfase over ruim 49 procent Attack Mode. Een eerste poging om Lotterer in de 23e ronde faalde waarbij Di Grassi en Bird direct aansluiting vonden. Regerend kampioen De Vries beschikte in de 25e ronde over 1.602 secs. voorsprong.

2022 Cassidy
Snelste ronde voor Nick Cassidy.

In de 26e ronde stond Lotterer behoorlijk onder druk van Dennis, Bird, Di Grassi. Dennis slaagde erin om Lotterer te passeren maar liep daarbij een langzaam leeglopende band op. De Andretti-rijder wist echter zijn positie te houden.

Stand 30e ronde: De Vries, Vandoorne, Dennis, Lotterer, Bird, Di Grassi, Cassidy, Mortara, Vergne, Evans. Twee ronden later was de Porsche-rijder naar P7 teruggevallen. Teveel Attack Mode betekende dat Lotterer steeds meer de aansluiting verloor en uiteindelijk als dertiende over de streep kwam.

Vandoorne was achteraf een beetje teleurgesteld maar toch niet al teveel. Voor het Mercedes EQ Team een prachtig begin van het seizoen. Overigens liet de Nieuw Zeelander Nick Cassidy in Diriyah met 1.09.207 de snelste ronde noteren.

2022 De VD Een mooi begin van het ABB FIA Formule E seizoen.

Uitslag
1 - Nyck de Vries (Mercedes) - Mercedes - 41 ronden in 52.min.14. 642
2 - Stoffel Vandoorne (Mercedes) - Mercedes - 0"636
3 - Jake Dennis (Andretti) - 8"802
4 - Sam Bird (Jaguar) - Jaguar - 14"925
5 - Lucas di Grassi (Mercedes) - Mercedes - 15"152
6 - Edoardo Mortara (Mercedes) - Mercedes - 16"015
7 - Nick Cassidy (Audi) Envision - 17"265
8 - Jean-Eric Vergne (DS) - DS Techeetah - 25"076
9 - Oliver Askew (Andretti) - BMW - 25'699
10 - Mitch Evans (Jaguar) - Jaguar - 27"320
11 - Pascal Wehrlein (Porsche) - Porsche - 28"781
12 - Maximilian Gunther (Nissan) - Nissan e.dams - 30"536
13 - André Lotterer (Porsche) - Porsche - 31"521
14 - Alexander Sims (Mahindra) - Mahindra - 34"572
15 - Sergio Sette Camara (Penske) - Dragon - 36"781
16 - Robin Frijns (Envision) - Audi - 39"953
17 - Sébastien Buemi (Nissan) - Nissan e.dams - 41"334
18 - Dan Ticktum (NIO) - NIO - 49"222
19 - Oliver Turvey (NIO) - NIO - 50"965
20 - Antonio Giovinazzi (Penske) - Dragon - 1'16"527
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet