Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ESports

ESports: Jarno Opmeer prolongeert titel in F1 Esports Pro Championship

opmeer-mexico

Nederland mag in één week tijd twee F1-wereldkampioenen vieren. Jarno Opmeer prolongeerde vanavond zijn titel in het F1 Esports Pro Championship door vierde te worden in de laatste race op Interlagos. Door zijn voorsprong van 21 punten kwam zijn titel niet echt meer in gevaar, ook al ging de overwinning naar zijn titelrivaal, Red Bull-coureur Frederik Rasmussen. Een dag eerder hadden Opmeer en zijn teamgenoot Dani Moreno al het constructeurskampioenschap veiliggesteld voor Mercedes.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: F1 Esports Pro Series

Net als in de fysieke Formule 1 draaide het seizoen uit op een tweestrijd tussen de teams van Red Bull en Mercedes, met in het blauwe kamp Rasmussen en teamgenoot Marcel Kiefer, en in het zwarte kamp Opmeer met steun van Moreno, die zelf ook een race won. Opmeer begon het seizoen sterk, met twee overwinningen in de eerste drie wedstrijden, maar zag Rasmussen met twee zeges in het midden van het seizoen dichterbij komen. De Nederlander kwam aan het slot opnieuw opzetten, en voegde nog eens twee overwinningen aan zijn totaal toe.

In vergelijking met het 'echte' F1-kampioenschap week de uitkomst af, in de zin dat ook de rijderstitel naar een Mercedes-coureur ging. Tegelijk liggen ook hier de overeenkomsten voor het oprapen: beide F1-wereldkampioenen komen in 2021 uit Nederland. Een uniek gegeven, zeker als we bedenken dat de derde en laatste wereldkampioen in de eenzitters óók uit Nederland komt: Nyck de Vries in de Formule E. Daarnaast kwam geen andere F1 Esports-coureur dit seizoen aan vier overwinningen toe, net zoals Max Verstappen de meeste GP-zeges in de wacht sleepte.

Opmeer reed de laatste race bekeken, in de wetenschap dat een vierde plaats ruim voldoende was voor de titel. Met het strategische en tactische inzicht waarmee de Nederlander de wedstrijd ingaat, onderscheidt hij zich dan ook duidelijk van zijn concurrenten zonder ervaring in de fysieke autosport. Een schoolvoorbeeld daarvan was zijn zege in de voorlaatste race op het circuit van Mexico City, door het aan te durven om de leiding in de slotfase over te geven aan Rasmussen om daarna de kop in de laatste ronde terug te pakken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet