Formule 1

Formule 1: Mercedes gaat niet in beroep, titel van Verstappen definitief veilig

M296429

Het Formule 1-team van Mercedes heeft deze ochtend besloten om niet in beroep te gaan tegen de beslissingen van de stewards na de GP van Abu Dhabi, die Max Verstappen in een bloedstollende finale naar een onverwachte titel voerde. Daardoor is het wereldkampioenschap van Verstappen definitief veiliggesteld. Later vandaag zal hij tijdens het FIA-prijzengala in Parijs zijn kampioenschapsbokaal in ontvangst nemen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Mercedes AMG F1

De stewards verwierpen op zondagavond twee protesten van Mercedes naar aanleiding van de controversiële slotfase van de GP van Abu Dhabi. Het eerste protest ging om de vraag of Verstappen tijdens de laatste neutralisatie had ingehaald onder de safety car. De stewards legden dat protest al snel naast zich neer.

Later op de avond honoreerden ze evenmin het protest van Mercedes tegen de gang van zaken kort daarna: slechts vijf van de acht achterblijvers werden voorbijgelaten aan de safety car en de race werd meteen herstart nadat deze auto's de leider Lewis Hamilton waren gepasseerd, in plaats van die auto's een ronde te geven om achteraan aan te sluiten. Zo kon er nog één raceronde op volle snelheid worden afgelegd, een ronde waarin Verstappen voorbijging aan een weerloze Hamilton, die op oude harde banden geen tegenstand kon bieden tegen de Nederlander. Zo werd Verstappen alsnog wereldkampioen in een race waarin Hamilton de grootste kanshebber leek te zijn.

Nadat de stewards ook dit protest hadden afgewezen, liet Mercedes binnen de daarvoor gestelde termijn weten dat het voornemens was om in beroep te gaan tegen deze beslissing. Het team had vervolgens 96 uur de tijd om dit beroep formeel in te dienen. Vanochtend maakte Mercedes bekend dat het afziet van die mogelijkheid.
  M296417

Een belangrijke overweging daarin was het besluit dat gisteren in de World Motor Sport Council van de FIA werd genomen: de wereldautosportbond liet weten dat het een onderzoek begint naar de gang van zaken, met het oog om daar nog voor het begin van het seizoen 2022 lessen uit te trekken. De scheidende FIA-president Jean Todt was de initiator van dit onderzoek, maar het zal plaatsvinden onder het toeziend oog van Todts opvolger. Vrijdag wordt die gekozen. De kandidaten zijn de Brit Graham Stoker en Mohammed ben Sulayem uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Mercedes stelde in zijn verklaring van deze ochtend dat het uit sportieve overwegingen protest had aangetekend, omdat de (nieuwe) toepassing van de safetycarregels van beslissende invloed op de uitkomst van het wereldkampioenschap is gebleken. Het team verwelkomde het onderzoek van de FIA en de actieve rol die teams en coureurs daarin zullen spelen. Ook feliciteerde Mercedes zijn rivalen Red Bull Racing en Max Verstappen met het behalen van de coureurstitel.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet