Sportscars

Sportscars: Vier Amerikaanse lange-afstandsklassiekers voor Racing Team Nederland in 2022

210129 Daytona training RTN
Tijdens de Rolex 24 At Daytona deed Racing Team Nederand dit jaar al Amerikaanse ervaring op

Nederlanders die op jacht naar succes naar Amerika gaan zijn er al eeuwenlang, in het spoor van Peter Stuyvesant. Of, om in autosporttermen te blijven, in navolging van landgenoten als Ed Swart, Arie Luyendyk en Rinus Veekay. In het komend seizoen mag ook Racing Team Nederland aan dit rijtje worden toegevoegd. Na het winnen van de FIA Trophy voor LMP2-Pro-Am-teams en -rijders in het FIA World Endurance Championship wacht voor het team nu de volgende uitdaging in de vorm van de Michelin Endurance Cup, de reeks van de vier langste races in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Nadat het team dit jaar al deelnam aan de Rolex 24 At Daytona staan volgend jaar ook de 12 Uur van Sebring, de 6 Uur van Watkins Glen en de tien-uursrace Motul Petit Le Mans op Road Atlanta op het programma. Rijders zijn Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Dylan Murry, terwijl Rinus Veekay het team in Daytona komt versterken.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Dat Frits van Eerd meer dan serieuze interesse heeft in een Amerikaans raceprogramma, was al lang bekend en de deelname aan de 24 Uur van Daytona, begin dit jaar, paste daar perfect bij. Nu met het behalen van de Pro-Am-titels in de LMP2-klasse van het FIA WEC een belangrijk doel is bereikt, kan de ondernemer-coureur een nieuwe uitdaging aangaan. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik na onze deelname aan het EK [in 2017] en het WK [sinds 2018] graag met Racing Team Nederland ook in Amerika wilde racen. Ik heb in Amerika gestudeerd en in die tijd al IMSA-races bezocht. Dat we nu de vier grootste IMSA-races gaan doen, is voor mij dus echt een droom die uitkomt. Begin 2021 hebben we als test de 24 uur van Daytona gedaan. Dat was een fantastische ervaring en ik ben enorm blij dat het nu een vervolg krijgt", aldus Van Eerd.

Giedo van der Garde verklaart: "Na het winnen van de wereldtitel is dit een geweldig vervolg. Racen in Amerika is altijd een belevenis en sinds ons debuut in de 24 uur van Daytona zijn we alleen maar enthousiaster geworden. Ik kijk dan ook enorm uit naar het komende seizoen!"

RacingTeamNederland 2022 drivers
De rijders van Racing Team Nederland: vlnr Frits van Eerd, Rinus Veekay, Dylan Murry en Giedo van der Garde

De Amerikaan Dylan Murry, 20 jaar oud, is de reglementair verplichte coureur met 'zilver'-classificatie in de bezetting. Rijden met Nederlanders is voor Murry niet nieuw, want dit seizoen kwam hij ondermeer samen met Jeroen Bleekemolen in actie met de Riley-LMP3 in de vier races van de Michelin Endurance Cup. Ook Murry ziet het wel zitten: "Dat ik deel uit mag maken van Racing Team Nederland is voor mij een geweldige kans. Ik kan niet wachten op mijn eerste race in de Jumbo-auto straks in Daytona en hoop dat we dit jaar races kunnen winnen en om de titel kunnen vechten."

Frits van Eerd vertelt over de keuze voor Murry: "Elk team in de Endurance Cup moet bestaan uit minstens één rijder met een zogeheten Silver-ranking. Daarom moesten we op zoek naar een vervanger van Job van Uitert die immers een Gold-ranking heeft. We racen in Amerika en dus wilde ik graag als Silver-coureur een Amerikaans talent in het team. Dylan is snel en kent bovendien alle circuits waarop we dit jaar gaan rijden. Ook wil ik Job graag nogmaals bedanken voor zijn geweldige prestaties met ons in het WK, die ons geholpen hebben de wereldtitel te winnen."


RacingTeamNederland 2022 livery 1
De bekende geel-zwarte kleuren, aangevuld met de 'stars and stripes'

Rinus Veekay versterkt het team voor de Rolex 24 At Daytona, waar hij tal van Indycar-collega's als Scott Dixon, Alexander Rossi, Simon Pagenaud en vele anderen treft. Hij zegt: "Ik vind het te gek dat ik kans krijg om met Racing Team Nederland de 24 uur van Daytona te doen. Het is altijd mijn droom geweest om samen te racen met Frits, mijn trouwe sponsor. Dat die droom nu uitkomt, is geweldig!" Frits van Eerd haakt in: "Sinds hij vijf jaar geleden als 16-jarig talent naar Amerika vertrok, ben ik betrokken bij de loopbaan van Rinus. Dat we nu sámen in Daytona gaan racen, is natuurlijk een prachtige kroon op die samenwerking."

Het operationele gedeelte van het project is, net als tijdens de afgelopen seizoenen in het FIA WEC, in handen van de Franse TDS-organisatie. Het team heeft de beschikking over een Amerikaanse basis in Florida, van waaruit de vier racelocaties in Daytona, Sebring, Watkins Glen en Braselton goed bereikbaar zijn. Voor de IMSA-organisatie is de komst van Racing Team Nederland goed nieuws. IMSA-president John Doonan zegt: "Iedereen bij IMSA heet Racing Team Nederland en de nummer 29 Jumbo LMP2-auto van harte welkom in de 2022 IMSA Michelin Endurance Cup. Het was altijd de visie van onze oprichters - de families Bishop en France - om de beste teams, de beste auto's en de beste coureurs vanuit de hele wereld aan de start te hebben van IMSA-races als de Rolex 24 at Daytona, de Mobil 1 Twelve Hours of Sebring, de Sahlen's Six Hours at The Glen, en Motul Petit Le Mans. Uiteraard vinden we het dan ook heel bijzonder dat een team van het kaliber van Racing Team Nederland zich bij de IMSA-familie voegt voor deze vier prestigieuze races. We wensen ze veel succes!"

RacingTeamNederland 2022 livery 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet