Racing Shows

Racing Shows: Motor Show Essen Limited Edition 2021

Na twee jaar afwezigheid werden gisteren weer de poorten geopend voor de traditionele Essen Motor Show. Een Limited Edition zoals de organisatoren van tevoren al aankondigden. De autosport stond overigens wel een beetje in het middelpunt maar door de Coronapandemie en de toekomstige energietransitie is er een duidelijk beeld dat fabrikanten zich officieel van de sport distantiëren en via de achterdeur steun verlenen zoals in de DTM en ADAC GT Masters.


2021 NSU TT Mareike Fox
Gelukkig kon de Essen Motor Show in 2021 weer doorgang vinden. De autosport blijft altijd een hoofdthema.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's Rainer Schim/Schuchrat Korbanov(Messe Essen)

2021 Mercedes Fanworld
Een goedgevulde Hal 3 waar autosport en sportieve mobiliteit het hoofdthema is.


Motor Show Essen Limited Edition 2021
Eindelijk openden de "Grugahallen" in het Duitse Essen na twee jaar poorten voor de z.g. "Press and Preview Day" van de Essen Motor Show. In acht hallen presenteren ruim 400 exposanten hun voertuigen en toebehoren met uiteraard diverse thema's zoals Tuning/Lifestyle, Motorische Sporten en Classic Cars. Partners zoals de ADAC, Mercedes Benz Welt, Hyundai en Toyota hebben voor dit jaar de weg naar Essen teruggevonden.

2021V8 STAR 1 World of Motorsport een fraai thema met eigenlijk nog een jong verleden. De V8 STAR uit begin millenniumjaren en de fraaie Opel Vectra van Stefan Irrmler.

De autosport staat onder het thema "World of Motorsport" in de schijnwerpers. Onder deze paraplu zijn de merken Abarth, Audi, BMW, Lexus, Mercedes Benz, Opel en Toyota vertegenwoordigd. Er is bijv. een terugblik op de Toyota TS030 Hybrid waarmee het merk na 13 jaar afwezigheid in het toenmalige WEC terugkeerde maar ook zijn er herinneringen aan de prachtige V8 STAR-series en het ITC.

2021 Oldtimer
De klassiekers zijn rijkelijk vertegenwoordigd.

Classic and Prestige Salon
Op de SIHA-stand besteedt men ruimschoots aandacht het feit dat Ford Keulen negentiger jaar geleden gesticht werd. Verder natuurlijk aandacht voor het Le Mans succes met Ford in 1966. Maar vanuit Keulen kwamen natuurlijk ook de fabuleuze fabrieks Capri's Hoogtepunt was natuurlijk het winnen van de 24U van Francorchamps in 1971 met de 2600 RS. Er valt op de SIHA-stand een fraaie Capri te bewonderen evenals de Ford Escort MK 1 Valtellina Groep 2.

2021 SIHA Capri
De in Keulen opgebouwde Capri's schreven veel autosportgeschiedenis.

Verder is er op het z.g. Classic and Prestige Salon ruimschoots aandacht voor de in 2019 opgerichte Tourenwagenlegenden waar vele toerwagenklassiekers van Audi, Mercedes, Opel etc. zijn te bewonderen. Het is in ieder geval al een voorproefje op de 33e editie van de Techno Classica die in maart 2022 haar deuren hoopt te openen. Al moeten wij daar wel enig voorbehoud bij plaatsen omdat juist gisteren het Brusselse Autosalon, begin januari, vanwege de "Zuid Afrikaanse" Corona-mutatie direct werd afgelast.

Mücke Motorsport trekt zich definitief terug uit de Formule 4
Juist op de openingsdag liet Mücke Motorsport-teameigenaar Peter Mücke een bommetje ploffen door aan te kondigen dat hij zijn team in de Formule 4 heeft teruggetrokken en stelt dat er voor de eenzittersport in Duitsland geen draagkracht meer is. Mücke Motorsport zal zich in de toekomst volledig op de GT-sport gaan richten dat meer toekomstperspectief aan jonge rijders moet bieden.

2921 JP Performance
Een fraaie creatie van JP Performance ofwel Jean Pierre Kraemer.

Tuning
De tuningwereld is in Essen traditioneel rijkelijk vertegenwoordigd. En ook in Coronatijd is dit geen uitzondering. Er zijn duidelijk wel twee nieuwe trends zichtbaar. De eerste is richting Emobiliteit en als tweede is er plotseling een flinke Campingboom gaande. De bekende Duitse Tuner Jean Pierre Kraemer was op de Essen Motor Show 2021 eveneens met diverse fraaie creaties vertegenwoordigd.

De Essen Motor Show duurt nog tot 5 december a.s. en is duidelijks van 10-18u geopend. In de weekends van 9-18u. Voor toegang aan de Motor Show Essen moet men in Duitsland aan de 3G-regel voldoen (Genesen, Getestet oder Geimpft). Verder maken we even een kleine fotografische rondgang.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet