V8 Supercars

V8 Supercars: Race 30 afgelast. Shane van Gisbergen (SVG) wint titel voor Red Bull Ampol Holden Team

Vanwege uitermate slechte weersomstandigheden werd de laatste wedstrijd van de Beaurepairs Super Night na zes ronden met een Code Rood afgebroken en niet meer opnieuw gestart. Volgens de Adrian Burgess van de Supercar-organisatie was het niet verantwoord meer om de wedstrijd nog te hervatten. Met deze beslissing behaalde SVG voor de tweede maal de prestigieuze Supercars-titel. Vijf jaar geleden won hij in zijn eerste seizoen voor het team van Triple Eight (Red Bull Ampol Holden Team) de eerste. Alleen teamgenoot Jamie Whincup was de enige die nog aanspraak op de titel kon maken. In de tussenstand beschikt SVG over een voorsprong van 349 punten die na het afgelasten van R30 voor Whincup niet meer zijn te overbruggen.

2021 Sydney Cup
De Beaurepaires Sydney Racing Cup is binnen voor SVG. De kampioensbeker wordt over veertien dagen na de Bathurst 1000 uitgereikt.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Red Bull/PR/Kelly Grove Racing/Shell V Power Racing

2021 Pitlane
Wachten op een herstart in de pitlane die niet meer kwam.

Race 30 afgelast. Shane van Gisbergen wint titel voor Red Bull Ampol Holden Team
Voor de 250 KM Bearepairs wedstrijd in Sydney had SVG achter de Holden van Nick Percat als tweede gekwalificeerd. Afgelopen zaterdag won SVG op magnifieke wijze de eerste wedstrijd in Sydney. Er kwam echter geen vervolg aan. Wel won SVG tevens de Sydney Beaurepairs Cup die de afgelopen weken uit vier weekend bestond. Hij ontvangt daarvoor een prijs van 25.000 Australische Dollars.

Voor de Nieuwzeelander met Nederlandse roots (grootouders zijn uit de regio Tilburg afkomstig) betekende het na 2016 zijn tweede titel in de Supercars. Shane begon uitstekend aan het 2021 seizoen met een overwinning op Bathurst. Bij een mountainbike incident brak hij zijn sleutelbeen en brak zijn ribben.

2021 Rode Vlag De wedstrijd werd definitief met Code Rood afgebroken.

Bij de volgende wedstrijd op Sandown keerde SVG alweer terug en verpulverde de concurrentie met drie overwinningen. Met een indrukwekkende performance won de 32-jarige Nieuw Zeelander vanaf een 17e startplek de eerste wedstrijd op Sandown.

Ironisch genoeg brak Rinus VeeKay later in het seizoen op bijna identieke wijze zijn sleutelbeen waarop SVG direct contact met de Nederlander zocht.

SVG won de zes openingswedstrijden van het Supercars-kampioenschap en verloor nooit in de tussenstand de leiding. Het seizoen moest vanwege de corona pandemie maandenlang onderbroken worden en werd pas drie weken geleden weer in Sydney hervat.

2021 Sydney water
Er bleef gewoon teveel water op de baan staan waardoor teveel gevaar voor aquaplaning ontstond.

Daarbij werd duidelijk dat Anton de Pasquale met de DJR Shell V Power Mustang wel een bedreiging voor SVG begon te worden. In elf races behaalde Anton maar liefst zevenmaal de pole. In de Beaurepairs Sydney Cup won SVG drie wedstrijden maar stond in totaal achtmaal op het podium.

2021 Wachten Pitlane
De Pasquale had SVG graag nog een keer willen veslaan.

Met teamgenoot Whincup, die zich vorige week op Sydney Motorsports Park niet zomaar gewonnen gaf, beschikte SVG over zijn sterkste tegenstander. Jamie Whincup: " In tegenstelling tot SVG beschikte ik gewoon niet over genoeg tempo. SVG zat er elke keer gewoon bij, ronde na ronde constante tijden, nat droog, beschadigde vleugels, het maakte niet uit.

2021 Zaterdag
Zaterdagavond was SVG een klasse apart in de eerste wedstrijd.

Enorm verdiend. Het was gewoon een kwestie van tijd voordat hij de titel ging veiligstellen. Zelf had ik vandaag nog willen racen. Een kampioenschap wil je altijd met een wedstrijd afsluiten. Maar dit was natuurlijk de juiste beslissing."

Voordat het Supercarkampioenschap een aanvang nam zegevierde SVG in de GP van Nieuw Zeeland in de Toyota Racing Series waarin hij na vanuit de pitlane gestart te zijn de concurrentie volledig verpulverde. Het was een voorbode voor het Supercar-seizoen.

2021 Titel
Ondanks een blessure drukte SVG gedurende het gehele seizoen zijn stempel op het kampioenschap. In ieder geval de eerste kampioen die met Nederlandse wortels dit jaar de titel behaalt. Nu die andere RB collega nog.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet