24H Series

24H Series: Start met hindernissen bij 24H Sebring, Rutronik-Audi op pole-position

211120 24H Sebring quali
Na de nodige vertraging wordt er dan toch eindelijk gereden op Sebring International Raceway

De Nederlandse organisatie Creventic zorgt dit weekeinde voor een 24-uursrace op de beroemde Sebring International Raceway in Florida, waar in 1952, tien jaar eerder dan in Daytona, de eerste internationale lange-afstandsrace in de VS verreden werd. Hoewel er al wel eens clubraces van een etmaal plaatsvonden, was er op het circuit nog niet eerder een internationale 24-uursrace, dus dat is een primeur voor de promotor uit het Noord-Limburgse Gennep. Vandaag (zaterdag) om 17.00 uur lokale tijd (23.00 uur in Nederland) kan de race eindelijk van start, nadat er sprake was van een aanloop met hindernissen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Creventic

Zeetransport is over de hele wereld al maandenlang problematisch, duur en onzeker, en daarmee kreeg ook Creventic te maken, want de containers van Europese teams met raceauto's en materiaal voor de 24-uursrace van Sebring kwamen pas op vrijdag in Port Everglades bij Fort Lauderdale in Florida aan, dagen later dan oorspronkelijk gepland, en moesten van daar uit nog over de weg de 151 mijl lange route naar Sebring getransporteerd worden. Uiteindelijk kwam het materiaal gisteravond op het circuit aan en kon er vandaag gereden worden, een vrije training in de ochtend en de kwalificatie in de middag, zodat om 17.00 uur, een etmaal later dan gepland, de race alsnog van start kan gaan.

211120 24H Sebring quali Rutronik
De Rutronik-Audi start vanaf de pole-position dankzij Markus Winkelhock

De pole-position was daarbij voor de Rutronik-Audi R8 van Michael Doppelmayr, Markus Winkelhock, Elia Erhart en Swen Herberger, waarmee Winkelhock in 2:01,627 minuten de snelste tijd liet noteren. Het is voor het team de eerste pole-position in de 24H Series. De CP Racing-Mercedes belandde in handen van Charles Espenlaub op de tweede startplaats, gevolgd door de snelste van de beide Herberth Motorsport-Porsches en de Leipert-Lamborghini GT3.

211120 24H Sebring quali BMW
Amerikaanse racepremière voor de nieuwe BMW M4 GT3

BMW had de Hankook 24H Sebring uitgekozen voor de Amerikaanse racepremière van de nieuwe M4 GT3, die we in Europa op de Nordschleife al in actie zagen tijdens de NLS-competitie. De nieuwe, nog niet officieel gehomologeerde auto start als zevende, met BMW-junioren Max Hesse en Neil Verhagen plus de Amerikaanse BMW-routiniers Bill Auberlen en Robby Foley als rijders, vergezeld door James Clay.

De pole in de Porsche 991-Cup-klasse was voor Willi Motorsport by Ebimotors als tiende algemeen, één plaats voor het pole-winnende GT4-team, het Canadese ST Racing met de BMW M4 GT4. De tweede plaats in de 991-Cup-klasse is voor RPM Racing, waar ondermeer Patrick Huisman deel uitmaakt van de bezetting.

211120 24h Sebring quali TCR
TCR-pole voor de nummer 112-Autorama-Volkswagen

In de toerwagendivisie heeft het Zwitserse Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing met zijn beide Volkswagen Golf TCR's de volledige eerste startrij in handen, met de beste startpositie voor de auto met het nummer 112 en rijders Kari-Pekka Laaksonen, Antti Burri, Roberto Ferri, Fabian Danz en Miklas Born. Beste Nederlander op de grid bij de toerwagens is Rik Breukers, die samen met zijn teamgenoten in de Audi RS 3 LMS van het Belgische AC Motorsport als derde in de TCR-klasse start. Zijn vader Ivo en broer Rik Breukers starten met de Audi van Red Camel-Jordans.nl, samen met Kim Holmgaard en Dominique Bastien, als vierde in TCR. De race is live te volgen via de website 24hseries.com
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet