Formule 1

Formule 1: Guanyu Zhou krijgt F1-kans bij Alfa Romeo, F2-koploper Piastri wordt Alpine-reserve

zhou

Het pleit is beslecht: de strijd tussen Alpine-juniors Guanyu Zhou en Oscar Piastri om de tweede auto bij Alfa Romeo is beslist in het voordeel van de Chinees. De 22-jarige Zhou wordt daardoor in 2022 de teamgenoot van Valtteri Bottas én de eerste Chinees in de Formule 1. Voor diens huidige titelrivaal in de Formule 2 blijft een reserverol bij Alpine over, ook al voert de Australiër momenteel het F2-klassement aan. De komst van Zhou betekent het afscheid van Antonio Giovinazzi, die na drie seizoenen de Formule 1 verlaat.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Dutch Photo Agency

Het Sauber-team, dat de auto's van Alfa Romeo op de baan brengt, stelde zijn keuze voor de tweede coureur van 2022 zo lang mogelijk uit – enerzijds om een betere afweging te kunnen maken tussen Zhou en Piastri, anderzijds om te bepalen of Giovinazzi toch nog een vierde seizoen in de Formule 1 verdiende. Vorige week 'verklapte' een Chinese Alfa-dealer de uitkomst van die langgerekte evaluatieperiode al, vanochtend volgde de bevestiging.
  zhou-monaco

Het opmerkelijke aan de keuze tussen Zhou en Piastri is dat beiden Alpine-juniors zijn, op een moment dat er bij Alpine zelf voorlopig geen plaats in de Formule 1 is. Dat de voorkeur uiteindelijk naar Zhou uitging, is vanwege zijn commerciële aantrekkingskracht te begrijpen – niet alleen voor Alfa Romeo, maar als eerste Chinees in de hoogste klasse ook voor de Formule 1 als geheel. Daarnaast brengt Zhou drie jaar F2-ervaring met zich mee, zodat hij goed voorbereid aan de Formule 1 begint.

Tegelijk is duidelijk dat Piastri het grotere talent van de twee is: de Australiër kwam als regerend F3-kampioen de Formule 2 binnen en is met nog twee raceweekenden te gaan op weg naar een nieuwe titel, opnieuw meteen in zijn debuutseizoen. Daarmee overvleugelt Piastri vooralsnog de man die nu zijn F1-kans bij Alfa Romeo krijgt. Toch moet Piastri nog minstens een jaar geduld hebben: hij werd gelijktijdig bekendgemaakt als de nieuwe F1-reservecoureur voor Alpine.
  piastri

Nu Zhou de teamgenoot van Bottas wordt, moet Antonio Giovinazzi de Formule 1 vaarwel zeggen. De Italiaan die als Ferrari-junior bij Alfa Romeo binnenkwam, heeft drie weinig tot de verbeelding sprekende seizoenen achter de rug. Zijn teamgenoot Kimi Räikkönen heeft hij eigenlijk nooit kunnen overvleugelen. Sprankjes van belofte waren er soms, meestal in de kwalificatie, maar Giovinazzi kon het in de races zelden afmaken. Zijn beste resultaat is een vijfde plaats in de GP van Brazilië van 2019.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet