V8 Supercars

Supercars: Underdog Will Brown verslaat Goliath Bulls van Whincup en SVG

Wat een wedstrijden op Sydney Motorsport Park dit weekend. Race 28 was een absolute thriller waarin de 23-jarige Will Brown het Red Bull Power house met Jamie Whincup en SVG glansrijk versloeg. De Erebus-rijder profiteerde van de intensieve strijd tussen SVG en Whincup die overigens bij de inside crowd vraagtekens opriep. Voor het team van de excentrieke Betty Klimenko Saunders de eerste overwinning sinds lange tijd.


Will-Brown-Race-28-winner
Eindelijk beschikt men bij het team van Betty Klimenko Sauders het talent waar men jaren op hoopte. Een poging om SVG eind 2012 binnen te halen mislukte. Van Will (William) Brown zouden we in de toekomst wel eens veel kunnen gaan horen. Hij versloeg de Bulls "at their own game"

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: PR/Red Bull Australia/Walkinshaw Andretti/Shell V Power Racing/Kelly Racing


2021 Sfeer 2
De start gezien vanaf het pitdak.

Underdog Will Brown verslaat Goliath Bulls van Whincup en SVG
De afgelopen twee weken zat Erebus-rijder Will Brown tweemaal dichtbij de overwinning op Sydney Motorsports Park. Slechte bandenwissels beroofde hem tot tweemaal toe van de zege maar driemaal is scheepsrecht. Voor de pas 23-jarige Will Brown was het zijn moment of door de "Bulls" te verslaan. Op de finish bedroeg het verschil tussen de eerste drie minder dan een halve seconde na 32 ronden wedstrijd. Voor de tweede achtereenvolgende wedstrijd eindigde Whincup vandaag als tweede.


2021 Start SMP Bij de start geven Whincup en SVG elkaar nog de ruimte.

Brown's strategie werkte eigenlijk perfect. " Ik dacht als ik ze dicht bij elkaar laat komen dan gaan de onderlinge strijd aan en dit gebeurde dan ook. Ik geloof dat hun banden wat oververhit waren. Toen ze op mij inliepen dacht ik "nu is de strijd gaande. Prachtig om al die doughnuts te doen. Ziekelijk gewoon......

Brown ging in de dertiende ronde voor zijn reguliere stop naar binnen. Jamie Whincup volgde drie ronden later. Tot aan de 19e ronde wist SVG zijn leiderspositie vast te houden en ging toen ook voor verse Dunlops naar binnen. Na zijn stop verdrong SVG De Pasquale in de #11 Ford Mustang van de vierde positie en bevond zich daar direct achter zijn teamgenoot Whincup.Daarna brak er een felle strijd tussen beide Red Bull-teamgenoten uit.

2021 SVG Whincup
Whincup en SVG maakten elkaar het leven flink zuur en verspeelden de overwinning. 

Bij het team van Roland Dane heerst de politiek dat je hard tegen elkaar mag racen maar niet mag raken. De Brit moet in zijn Queensland bunker een hartverzakking gekregen hoe dat zijn rijders dit gebod overtraden.In de 23e ronde raakte SVG Whincup in Turn 8 voor de eerste maal en bood via de radio zijn excuses aan. Whincup maakte zich ontzettend breed en veroorzaakte één ronde later een "big moment" voor SVG die bijna van de baan geraakte.

Hoewel SVG duidelijk over meer snelheid beschikte weigerde Whincup hem voorbij te laten gaan. Herhaalde verzoek van Whincup's ingenieur Wes McDougall om SVG voorbij te laten bleven onbeantwoord. Teammanager Mark Dutton die zelden radiocontact met zijn rijders heeft ging er mee akkoord. "The call" bleef onbeantwoord. Op de vraag of de interne strijd het Red Bull Ampol Holden Team de overwinning had gekost antwoordde Dutton bevestigend.

2021 Laatste ronde
Wat een geweldige laatste ronde. Underdog Will Brown die de Bulls in eigen spelletje verslaat.

Erebus Motorsport CEO Barry Ryan genoot van de Red Bull situatie: "Het was geweldig om te zien dat men bij Red Bull niet samenwerkte. Onze coureurs hebben de afgelopen twee weken goed samengewerkt en het was vermakelijk om te horen van wat er allemaal in hun pitbox gebeurde."

Jamie Whincup bleef er stoïcijns onder: " Met de radiocommunicatie was er natuurlijk genoeg aan de hand. Voor ons was het een goede kans om de overwinning te pakken. Maardit gebeurde  omdat we tegen elkaar raceten. Ik heb nog maar een paar races te gaan en ga ook geen zeges weggeven" was het commentaar.

2021 Whincup
Whincup gaat SVG geen cadeautjes meer geven. Dinsdag a.s crisisoverleg bij het Red Bull Ampol Holden Team.

Naarmate het slot van de wedstrijd volgde begon Brown's voorsprong op de Bulls aardig te slinken. Toen de beide Red Bull-strijders besloten om hun burgeroorlog maar te beëindigen vonden ze in de slotfase direct de aansluiting bij rookie Will Brown die de mooiste dag in zijn nog prille Supercar-carrière mocht vieren.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet