TCR Series

TCR: Andersen vicekampioen. Karklys behaalt eerste TCR Germany-zege op de Nürburgring

De 32-jarige Jonas Karklys uit Litouwen behaalde op de Nürburgring zijn allereerste TCR-overwinnning. Grote vreugde bij de beide i30N Hyundai-coureurs. Karlys vierde zijn allereerste overwinning in de TCR Germany terwijl Martin Andersen met een vijfde plek de vice-titel achter zijn teamgenoot Luca Engstler veilig wist te stellen.

2021 Jonas Karklys
Verrassende zege voor Jonas Karklys uit Litouwen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport

Andersen vicekampioen. Karklys behaalt eerste TCR-zege op de Nürburgring
Martin Andersen, die vorig seizoen het Deense kampioenschap als tweede beëindigde, sloot zijn eerste TCR Germany seizoen als tweede af. Na een furieuze inhaaljacht eindigde hij als vijfde. Voldoende voor de vice-titel. Dominik Fugel (D/24 ADAC Honda Sachsen) leek gedurende lange tijd aanspraak op de vice-titel te maken. Aan het einde van het kampioenschap beschikte hij over 285 punten en kwam exact één punt te kort. De Italiaan Eric Scalvini (26/ Wimmer Werk Motorsport) ging in de laatste seizoenswedstrijd niet meer van start en sloot zijn TCR Germany campagne als vierde af.

Martin Andersen: "Een knotsgekke wedstrijd. Na het eerste contact dacht ik "dit was het dan." Eerst kon ik mijn auto niet starten maar toen bemerkte ik dat mijn achterstand helemaal niet zo groot was. Ik was de snelste op regenbanden. Een droomwedstrijd. Ik ben supertrots op mijzelf. Mijn doel aan het begin van het seizoen was om bij de eerste vijf te horen. Op de vice-titel had ik absoluut niet gerekend.

2021 Karklys Race Sterke wedstrijd van Karklys.


Er viel in de slotwedstrijd voldoende actie en spanning te beleven. Op een natte baan gingen de rijders met verschillende bandencompounds van start. Degenen die op slicks van start gingen hoopten op een snel opdrogende baan. Dit bleek echter niet het geval. Karklys en Andersen maakten de juiste keuze. Vanaf pole kwam Andersen evenals Dominik Fugel goed weg. Alleen overschatte Dominik Fugel zichzelf flink in de eerste bocht en raakte Andersen die naar de staart van het veld terugviel. Vervolgens nam zijn jonge broer Marcel (D/21 ADAC Honda Sachsen de leiding gevolgd door de Pool Szymon Ladniak (18/ Halder Motorsport) en Junior-kampioen Nico Gruber (A/20 Hyundai Team Engstler)

Marcel Fugel kreeg voor zijn actie in de eerste bocht een "drive-through" opgelegd maar ging aanvankelijk niet naar binnen en er vervolgens in de eerste bocht nogmaals vanaf gleed. Fugel continueerde de wedstrijd en raakte vervolgens ook nog eens de Hyundai van Nico Gruber. Uiteindelijk werd hij met de zwarte vlag uit de wedstrijd genomen.

2021 Martin Andersen
Mooi seizoen voor de Deen Martin Andersen.

Andersen profiteerde van de vele gevechten en werkte zich na een achterstand van meer dan twaalf seconden systematisch naar voren. Na een keihard gevecht met de Pool Legutko (21/ Legutko Racing) kon Andersen aan het slot de vijfde plek overnemen. Dominik Fugel beëindigde de wedstrijd als vierde en kwam zeven seconden voor de vice-titel te kort.

Jonas Karklys bemoeide zich niet al teveel met de vele duels en ging in een spannende slotfase aan Szymon Ladniak voorbij en pakte zijn allereerste TCR Germany-zege. Karklys: "Een fantastisch gevoel dit hadden wij niet verwacht. De beste manier om het seizoen af te sluiten. Wij hadden de beste tactiek en nu willen wij een beetje feestvieren." Achter Legutko volgde het Hyundai trio Hertner (D/60 Hyundai Team Engstler 1e Trophy klassement), Patrick Sing (D/29 RaceSing), Robin Jahr (D/30 RojA Motorsport by ALS Lichtbau) Philipp Regensperger completeerde met zijn Opel Astra de Top 10
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet