Sportscars

Sportscars: Ook voor laatste WEC-race twee Toyota's vooraan

211105 WEC Quali Kobayashi pole
Kamui Kobayashi behaalde de laatste WEC-pole van het seizoen

Ook voor de zesde en laatste race van het FIA WEC 2021, de 8 Uur van Bahrein, staan de beide Toyota's op de eerste startrij. Kamui Kobayashi reed in de nummer 7-Toyota in 1:46,250 minuten de snelste tijd en behaalde daarmee de pole-position voor zichzelf en zijn teamgenoten José María López en Mike Conway, waarmee ze weer een punt dichterbij de WK-titel kwamen. In de LMP2-klasse eindigde Filipe Albuquerque in de nummer 22-United Autosport-Oreca bovenaan, voor de Realteam-Oreca, die daarmee het snelst in de Pro-Am-divisie was. Voor Racing Team Nederland reed Giedo van der Garde de vierde tijd in LMP2, de tweede startplaats in Pro-Am. In GTE-Pro zorgde Kévin Estre voor de vijfde pole-position van het seizoen voor de nummer 92-Porsche. Roberto Lacorte reed voor Cetilar Racing in de Ferrari de snelste tijd in de Pro-Am-klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Kamui Kobayashi zette al vroeg in de sessie zijn tijd op de klokken. Zijn pole-position kwam niet meer in gevaar, zeker nadat de aanvankelijke tijd van Hartley in de nummer 8-Toyota werd geschrapt vanwege track-limits. In zijn tweede ronde kwam Hartley tot een tijd van 1:46,540 minuten en werd daarmee als tweede geklasseerd, samen met Sébastien Buemi en Kazuki Nakajima, die na de wedstrijd van morgen een punt zet achter zijn WEC-carrière met Toyota. De derde tijd was voor Matthieu Vaxivière in de Alpine A480.

211105 WEC Quali RTN
Giedo van der Garde kwalificeerde de RTN-Oreca als vierde in LMP2 en als tweede in Pro-Am

Snelste rijder in de LMP2-klasse was Filipe Albuquerque, die met zijn tijd van 1:49,525 minuten in de nummer 22-United Autosports-Oreca drie tienden sneller was dan Norman Nato in de Realteam-Oreca, snelste rijder uit de Pro-Am-divisie. António Félix da Costa kwalificeerde de nummer 38-JOTA-Oreca als derde, voor Giedo van der Garde, die de kwalificatie namens Racing Team Nederland voor zijn rekening nam. Twee plaatsen daarachter staat de Oreca van het Richard Mille Racing Team, ditmaal weer met de volledige damesbezetting van Beitske Visser, Sophia Flörsch en Tatiana Calderón. Flörsch reed de kwalificatie. Op de zevende plaats in LMP2 eindigde de WRT-Oreca van Robin Frijns, Charles Milesi en Ferdinand Habsburg, waarbij laatstgenoemde de kwalificatie voor zijn rekening nam. Renger van der Zande kwalificeerde de Inter Europol-Oreca als tiende in de klasse.

211105 WEC 92 Porsche quali
Pole in GTE-Pro voor Kévin Estre in de nummer 92-Porsche

In de GTE-Pro-klasse reed Kévin Estre in de nummer 92-Porsche voor de vijfde keer dit seizoen naar pole – alle races behalve de 24 Uur van Le Mans. Met het extra punt voor de snelste kwalificatietijd komen Estre en Jani op gelijke hoogte met AF Corse-Ferrari-rijders Alessandro Pier Guidi en James Calado in de tussenstand van het WK. Calado kwalificeerde de nummer 51-Ferrari als tweede, voor Gianmaria Bruni in de nummer 91-Porsche. In GTE-Am reed Roberto Lacorte in de Cetilar-Ferrari met 1:58,712 minuten de snelste tijd, op slechts 0,047 seconden gevolgd door François Perrodo in de nummer 83-AF Corse-Ferrari. Sarah Bovy zorgde voor een 'clean sweep' van de top drie voor Ferrari in de nummer 85-Iron Lynx-Ferrari, gevolgd door Egidio Perfetti in de nummer 56-Project 1-Porsche.

211105 WEC Quali ProAm
De Cetilar-Ferrari en de nummer 83-AF Corse-Ferrari op 1 en 2 in GTE-Am
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet