NASCAR

NASCAR: Alex Bowman wint in Martinsville. Martin Truex Jr. door naar Championship 4. Hamlin gefrustreerd

Alex Bowman pakte als niet playoff-coureur de zege in Martinsville maar een zeer boze Denny Hamlin zorgde voor het perfecte sluitstuk van een dag vol kapotte auto's gekwetste gevoelens en verpletterde dromen. Hamlin zorgde bij de zege doughnuts van winnaar Alex Bowman voor een extra toegift die bij NASCAR nog niet in het draaiboek stond. Het kon zo een scene uit de Disney-fim "CARS" van enkele jaren geleden zijn. Alsof een boze Lightning McQueen echt tot leven gewekt was. Applaus en fluitconcerten voor de extra vertoning in Martinsville.


2021 Hamlin Bowman
Alex Bowman en Denny Hamlin na vandaag geen vrienden meer.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/ Toyota Racing USA

Alex Bowman wint in Martinsville. Martin Truex Jr. door naar Championship 4. Hamlin gefrustreerd
Na afloop van de Xfinity 500 op Martinsville kreeg Alex Bowman traditiegetrouw de finishvlag in handen maar de overwinning kon op zijn zachtst gezegd als controversieel omschreven worden. In de 494e ronde drukte Bowman Hamlin tegen de buitenmuur waardoor de JGR Toyota-rijder naar de 24e plek terugviel. Gelukkig was Hamlin al van een plek in de Championship4 verzekerd maar de boosheid was er niet minder in.

Terwijl Bowman probeerde een burnout te starten om zijn vierde seizoensoverwinning op de 0.526 mijls short track te vieren liet Hamlin duidelijk zijn ongenoegen blijken door twee maal op Bowman af te rijden en diens doughnuts te blokkeren. Fluitconcerten en applaus.....

2021 Doughnuts Hamlin laat zijn ongenoegen aan winnaar Alex Bowman blijken....... Nooit eerder vertoond.

Alex Bowman over het incident dat hem de leiding bezorgde: "Ik was gewoon "loose" en ging er te diep in, tikte hem aan en gaf de leiding weer terug. Voor iedereen die denkt dat ik hem wilde laten crashen, dit was duidelijk niet het geval, aangezien letterlijk de leiding opgaf om die weer aan hem terug te geven. Hij heeft vaak genoeg aan de andere kant gestaan.

In de strijd om overwinningen heeft hij er een aantal mensen vanaf gereden. Ik hou daar niet van. Ik wil niet met iemand crashen. Ik reed onder hem heen en toen ging hij er vanaf. Hoe dan ook we krijgen een gratis staande klok en dit is natuurlijk wel bijzonder."

2021 Incident Hamlin
Hamlin hangt in de bebording. Bowman vervolgt zijn weg.

Op het moment dat Bowman het zwartwit geblokt zag, was zijn teamgenoot Chase Elliott al verzekerd van een plek in "The Championship4" door beide wedstrijdsegmenten op zijn naam te schrijven. Ook Kyle Larson, Martin Truex en Hamlin hebben zich van een plek weten te verzekeren. Het wordt volgend weekend dus een strijd van Chevrolet tegen Toyota.

In de 471e ronde raakte de JGR Toyota van Martin Truex Jr. de buitenmuur maar versloeg zijn teamgenoot Kyle Busch met drie punten. Busch wist zich dus niet voor de Championship4 te kwalificeren. Hoewel Busch als tweede wist te eindigen, wist Truex Jr. in de beide wedstrijdsegmenten iets meer punten te verzamelen. De beide Penske Ford Mustangs van Brad Keselowski en Joey Logano wisten zich niet voor de Championship te kwalificeren. Evenals Ryan Blaney overigens.

2021 Hamlin
Hamlin's gezicht spreekt na afloop boekdelen.

Denny Hamlin moest van achteren starten omdat zijn auto tweemaal niet door de keuring was gekomen. Na het incident met Bowman werd Hamlin als 24e geklasseerd. Het kostte Denny gelukkig geen plek in de Championship4. Wel had Denny graag een zesde staande klok aan zijn verzameling toe willen voegen. Over racewinnaar Bowman had Hamlin geen goed woord over. "Een absolute idioot die iedere week van zijn teamgenoten een schop onder zijn achterste krijgt. Hij beschikt wekelijks over de snelste auto en rijdt nog in 10e positie. Hij wil gewoon niet tegen ons racen. Hij is verschrikkelijk. Hij ziet één kans en grijpt die dan
direct."

2021 Busch Logano 1
Noch Busch noch Logano slaagden erin om zich voor de Championship 4 te kwalificeren.

Nadat Aric Almirola in de 471e ronde "loose" de muur raakte koos Truex Jr. de juiste rijstrook maar schaafde wel langs de muur. Bij de daarop volgende herstart in de 478e ronde wist de JGR-coureur een aantal posities te winnen. Kyle Busch worstelde eigenlijk vrijwel de gehele middag met de wegligging van zijn #Toytota. Kyle noemde de 28e plek in Kansas als oorzaak voor zijn falen om zich niet voor de Championship4 te kwalificeren. Martin Truex Jr na het contact met de muur. "Ik heb geen idee hoe wij eigenlijk als vierde geëindigd zijn. Ik ga op weg naar huis een lot kopen."

2021 Keselowski Bowman
Bowman rijdt Keselowski er bijna vanaf.

Kyle Busch: "We hebben vorige week gewoon achter net gevist. Daar hebben we veel terrein verloren. Ik had hier met 15 punten meer kunnen komen. Dan hadden we op de "cutoff line" goed gezeten. Het was duidelijk de dag van Martin Truex Jr. Maar ik ben wel trots op het resultaat. Absoluut zeker. Wij gooiden vandaag alles in de ring maar er zat geen leven in. Wij moeten gewoon beter worden om met de besten te kunnen racen en voor het kampioenschap te kunnen gaan. Dit gehele team. Iedereen inbegrepen. Dit gaan we dit jaar niet doen.'

2021 Elliott Larson
Gaat de titel volgend weekend naar Kyle Larson of Chase Elliott?

Martinsville winnaar Alex Bowman evenmin. Hij werd in Ronde 12 van de playoffs al uitgeschakeld. Maar de overwinning op NASCAR's'meest eerwaardige circuit is een ruime compensatie op een baan die volgend jaar zijn 75e verjaardag viert.

73rd Annual Xfinity 500 Martinsville
1. Alex Bowman Chevrolet 501 ronden
2. Kyle Busch Toyota 501 ronden
3. Brad Keselowski Ford 501 ronden
4. Martin Truex Jr. Toyota 501 ronden
5. William Byron Chevrolet 501 ronden
6. Aric Almirola Ford 501 ronden
7. Kurt Busch Chevrolet 501 ronden
8. Erik Jones Toyota 501 ronden
9. Chris Buescher Ford 501 ronden
10. Joey Logano Ford 501 ronden

2021 Winnaar Bowman 1
Applaus en boegeroep voor winnaar Alex Bowman.

Championship 4
1. Kyle Larson 5000 pnt. 2. Chase Elliott 5000 pnt. 3. Martin Truex Jr. 5000 pnt. 4. Denny Hamlin 5000 pnt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet