NASCAR

NASCAR Whelen: Loris Hezemans en Martin Doubek kampioen. Jacques Villeneuve zegeviert op Vallelunga

Een gouden weekend voor het team van Hendriks Motorsport. Loris Hezemans behaalde op het Autodromo di Vallelunga zijn tweede NASCAR PRO titel voor het team van Hendriks Motorsport. In 2019 behaalde Loris voor de eerste maal de titel. De inmiddels alweer vijftigjarige Jacques Villeneuve heeft nog niets van zijn scherpte verloren. De voormalige F1 wereldkampioen uit 1997 was gedurende het gehele weekend op Vallelunga dominant en won beide EuroNASCAR PRO-wedstrijden.

2021  Loris Kampioen 2
Loris Hezemans voor de tweede maal  Euro NASCAR PRO kampioen.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Wolfgang Karl Koepp, NASCAR Whelen.

2021 Villeneuve leiding

Jacques Villeneuve op weg naar zijn tweede overwinning dit weekend. In de Le Mans Series twaalf jaar geleden behaalde hij zijn laatste overwinning.


Loris Hezemans en Martin Doubek kampioen. Jacques Villeneuve zegeviert op Vallelunga
Een schitterende dag voor de Nederlandse autosport op het Italiaanse Autodromo di Vallelunga. Het team van Hendriks Motorsport behaalde met de No 7 Ford Mustang maar liefst twee titels binnen. De Tsjech Martin Doubek behaalde op zondagochtend met een overtuigende overwinning voor de eerste maal de titel in de EuroNASCAR 2. Later in de middag had Loris Hezemans aan een vijfde plek voldoende om de titel veilig te stellen. Voor Loris betekende het zijn tweede titel in de EuroNASCAR Pro sinds 2019.

2021 Loris Hezemans
Loris reed berekenend naar de titel.

Hezemans vertrok vanaf de eerste startrij en wist zijn koppositie negen ronden lang vast te houden. In de 10e ronde ging Jacques met een fraaie "move" buitenom aan Loris voorbij en wist direct een gat te slaan zodat het voor het team van Academy Motorsport/Alex Caffi Motorsport een schitterend weekend werd.

Jacques Villeneuve: " Om een perfect weekend te hebben misten wij op zaterdag alleen de pole. De auto "was really flying".We beschikten alleen niet over de rechte lijn snelheid maar wel over tempo in de bochten en dit werkte. Ik wilde mij eigenlijk niet met de titelstrijd bemoeien maar Loris remde mij af en iedereen achter mij zat zowat in mijn versnellingsbak. Toen moest ik er echt wel voor gaan om het gat te beheersen."

2021 JV echtgenote
Een prachtig afgesloten weekend voor het team van Academhy Motorsport/Alex Caffi Motorsport.

Loris besloot in de slotfase geen enkel risico meer te nemen en liet zich naar de vijfde plek afzakken om de titel veilig te stellen. Daarmee was de Nederlander tevens de jongste tweevoudige EuroNASCAR Pro-kampioen.

Loris Hezemans: "Woorden kunnen dit niet omschrijven. Het is een geweldig gevoel maar dit keer dringt het niet echt door zoals in 2019 toen ik mij het op dit moment wel realiseerde. Ik ben erg verheugd over alles wat ik afgelopen jaar gedaan heb. Ik heb wel twee races in Zolder gemist maar nu sta ik toch hier! Dit betekent het perfecte vertrek naar de Verenigde Staten waar ik een parttime Xfinity-programma zal afwerken. Verder zal ik voor Hezeberg een aantal parttime Cup-wedstrijden afwerken."

Achter Jacques Villeneuve eindigde Gianmaro Ercoli in de #54 CAAL Racing Camaro als tweede maar dit was onvoldoende om Loris van de troon te stoten. In de eindstand van de EuroNASCAR Pro bezet hij in de eindstand eveneens de tweede plek. Uittredend kampioen Alon Day kwam met de #88 Chevrolet Camaro als derde over de finish. In totaal behaalde Day dit seizoen drie overwinningen maar een aantal technische problemen voorkwamen een vierde titel.

2021 Sebastiaan Bleekemolen
Veel Italiaanse fans voor Sebastiaan Bleekemolen.

De vierde plek werd door oud kampioen Lucas Lassere met zijn Speedhouse Ford Mustang ingenomen. In de eindstand van het kampioenschap bezet hij de derde plek.

2021 Bleekemolen off
Helaas duurde de wedstrijd voor Sebastiaan slechts heel kort.

Achter Loris Hezemans volgde de Italiaan Nicola Rocca in de DF1 Racing Chevrolet Camaro gevolgd door Romain Iannetta in de Marko Stipp Motorsport Chevrolet Camaro. Giorgio Maggi had een achtste plek voldoende om in de Hendriks Motorsport Ford Mustang als tweede te eindigen.

2021 Hezemans Sr Jr
Zo vader zo zoon.

De 16-jarige Leonardo Colavita (ITA) bezette de negende plek gevolgd door Bernardo Manfre.Zelfs Sebastiaan Bleekemolen had nog theoretische titelkansen. De Nederlander had zich voor de tweede wedstrijd als zesde gekwalificeerd maar geraakte in de eerste ronde al van de baan. In de eindstand van het kampioenschap eindigde Sebastiaan keurig als zesde. Vergeleken met 2019 viel er bij Team Bleekemolen een constant stijgende lijn waar te nemen.In de EuroNASCAR Pro ging de bronzen titel naar de Fin Henri TuoMaala die deze titel voor de tweede maal won.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet