Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Nikodem Wierzbicki op drijfnat Assen naar dominante pole

wierzbicki1

Nikodem Wierzbicki heeft op TT-Circuit Assen in de kwalificatie voor de laatste ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup op dominante wijze de poleposition voor zich opgeëist. De Pool uit het Nederlands kampioenschap bleef een hele groep Belgische deelnemers ruim voor. Op een halve seconde van Wierzbicki ging de tweede plaats naar Tomas De Backer, met op drie Kenny Herremans. Laurens de Wit bleef als tweede Nederlander steken op een zevende positie.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Op zaterdagmiddag is het op een nat TT-Circuit Assen tijd voor de kwalificatie van de afsluitende ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup. Het veld telt met Marnix de Wit in de Divisie 1 en Ievgen Rakhmailov in de Divisie 2 twee nieuwe namen en daarmee komt het aantal deelnemers op twintig. De eerste vrije training werd op vrijdag nog op een droge baan afgewerkt en daarin was de snelste tijd voor Kenny Herremans, gevolgd door Nikodem Wierzbicki, Tomas De Backer, Milan De Laet en Aleksander Olejniczak. De tweede vrije training op zaterdagochtend leverde op een toen al nat circuit een eerste plaats op voor Laurens de Wit, met op twee Wierzbicki en daarachter de drie Belgische rijders De Backer, Nathan Vanspringel en Polle Geusens.

de laet

Na het eerste voorzichtige verkenningsrondje op de inmiddels drijfnatte baan, waar grote plassen het uiterst verraderlijk maken, is het Wierzbicki die de lijst aanvoert, voor De Laet en De Wit, met Geusens op vier en De Backer op vijf. Kortom de bekende namen in de top vijf. Dat het lastig is om op de gladde baan binnen de track limits te blijven, blijkt ook al snel want nog voor er zeven minuten verstreken zijn groeit de lijst met afgenomen rondetijden snel.

herremans

Aan kop blijft Wierzbicki zijn tijden verbeteren en verstevigt zijn leidende positie. Daarachter blijken de Belgen zich goed thuis te voelen op het natte asfalt want de rappe Pool wordt gevolgd door de snel naar voren gekomen Herremans, De Backer, Geusens, De Laet, Nathan Vanspringel en dan pas De Wit en Olejniczak.

de wit

Met nog zes minuten te gaan komt er een full course yellow en dus zijn tijdsverbeteringen even niet mogelijk. De Laet is naast de baan beland en moet worden weggesleept. Voor De Wit komt dat slecht uit want de aanvoerder van het kampioenschap is inmiddels teruggezakt naar plek tien.

nathan vanspringel

Met nog maar drie minuten op de klok wordt de baan weer vrijgegeven en is de volgorde Wierzbicki, Herremans, De Backer, Geusens, De Laet, Nathan Vanspringel, Olejniczak, Stefan Barewijk, Geoffrey Vanspringel en De Wit.

de backer

Lukt het iemand om nog naar voren te komen en zijn startpositie te verbeteren? Herremans verbetert wel zijn tijd, maar blijft op twee. Wierzbicki is echter een klasse apart want de Pool gaat ook weer sneller en pakt een voorsprong van 1,1 seconden op Herremans. De Wit verbetert zich ook en komt naar plek zeven.

wierzbicki2

Bij het vallen van de vlag klimt De Backer op 0,5 seconden van Wierzbicki naar plek twee, met Herremans op drie en Geusens op vier. Daarachter Nathan Vanspringel, De Laet en pas op plek zeven De Wit. De top tien wordt gecompleteerd door Olejniczak, Barewijk en Marnix de Wit.

marnix de wit

Daarmee is de top drie in Divisie 2: De Wit, Olejniczak en Barewijk, terwijl in de Divisie 1 de top drie bestaat uit Wierzbicki, Marnix de Wit en Gianni van de Craats.

craats

De eerste wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup opent op zondag om 10:00 uur de Hankook Supercar Madness Finaleraces, terwijl race twee gepland staat voor 15:55 uur. Dan valt de beslissing in de Dutch Belgian Super Star waarin De Wit aan de leiding gaat met Nathan Vanspringel op twee en Wierzbicki op drie. In de Divisie 1 heeft Wierzbicki de titel al voortijdig veilig gesteld en datzelfde geldt voor De Wit in de Divisie 2.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet