Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: Niels Langeveld pakt poleposition in ultieme slotfase

20211030 1RL00992


In de ultieme slotfase was het toch weer Niels Langeveld die naar de snelste tijd rijdt. Marcel Dekker gaat er nog even goed voor zitten maar racet niet binnen de lijntjes en verliest zijn tweede tijd vanwege de track limits. Dominique Kraan profiteert en blijft op de tweede plaats gevolgd door Filip Wojtowicz, die er tot nu toe altijd goed bij zit. Het verwachte slotoffensief van András Király blijft uit en komt niet verder als plaats zeven. Melvin van Dam en poleposition rijder John Hoogland mogen vanmiddag de eerste wedstrijd vanaf de eerste startrij aanvangen.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


IMG 1373

Kees Rozema had in augustus op de vrijdagavond voor Jack's Racing Day enthousiast een Mazda MX-5 aangeschaft en mocht tot zijn verbazing gelijk vanaf poleposition van start gaan. Zijn debuut duurde echter maar een paar honderd meter, want hij werd in de mangel genomen bij het insturen van de Haarbocht, waarna zijn Mazda ook nog door een paar collega's flink werd geraakt. "De auto staat er weer helemaal strak bij en staat nu bij de spuiter. Het was de bedoeling dat ik dit weekend weer zou gaan rijden, maar vanwege een recente schouderoperatie mag ik helaas niet racen. Het volgende seizoen ben ik er zeker weer bij met mijn felblauw gespoten Mazda, hou maar vast rekening met me", aldus de ervaren coureur die met zijn zonen al jaren uitkomt in de Historische autosport.
 
IMG 1370

Fijn om ook weer Team Mazda Kreijne in de paddock te zien. Het team komt dit weekend aan de start met de rijders Wilfred Herder en Kees Kreijne. Laatstgenoemde kwam negen jaar geleden voor het laatst in actie in de Supercar Challenge.


kreijne-2


Ook zoon Toine Kreijne komt in Assen op de baan, met dank aan Mazda Nederland voor het uitlenen van de gastenauto. Jasper Bijl zou dit weekend eveneens voor Team Mazda Kreijne uitkomen, maar hij werd een paar dagen geleden vader van zoontje Charly en had daardoor andere leuke dingen aan zijn hoofd. "Het is de bedoeling dat Jasper en ik volgend seizoen om en om een evenement gaan", aldus Kees Kreijne.

IMG 1368

Een grote glimlach op de gezichten van vader en zoon Richard en Sam Jongejan. Na de publicatie van het verhaal over de ongelukkige Sam, die zijn Mazda rolde op Spa-Francorchamps, waren de reacties overweldigend. V-Max organisator Dick van Elk en Blueberry Racing zorgden ervoor dat de pas 16-jarige rijder toch nog onverwachts zijn herkansing krijgt op TT Circuit Assen.
 
20211030 1RL00934


De eerste droge vrije training ging gisteren naar Filip Wojtowicz, gevolgd door András Király. De IL Motorsport coureur pakte vanochtend de snelste tijd in de regen. Kampioenschapsleider Marcel Dekker deed het in de twee vrije trainingen nog rustig aan met een zesde en vierde trainingstijd. De kwalificatie voor de eerste race van vanmiddag, waarbij de eerste tien van volgorde worden omgedraaid wordt gehouden op een kletsnatte baan. Het wil vandaag maar niet droog worden op TT Circuit Assen.
 
20211030 1RL01070


Niels Langeveld, die gisteren nog niet aanwezig was tijdens de eerste vrije training, opent met de snelste tijd het waterballet in Assen. Dominique Kraan neemt een ronde later deze beste positie over, maar wordt gelijk weer terugverwezen door Marcel Dekker en Filip Wojtowicz. Kraan laat het er niet bij zitten en pakt gelijk weer de kop. De verschillen tussen de eerste drie zijn ondanks de natte weersomstandigheden minimaal. Wojtowicz glijdt naar de kop en verwijst Kraan weer terug. András Király blijft op een achtste positie hangen, maar komt zeker weer in de slotfase naar voren. De volgorde bovenin verandert naar elke ronde. Dekker nestelt zich weer naar voren, maar Kraan pareert wederom en neemt een voorsprong van 0.413 seconde op Dekker en 0.7 op Wojtowics. Niels Langeveld komt opzetten en verdringt Wojtowics naar de vierde plaats. Daarachter een groot gat naar Sam van Norel, Sam Jongejan, Toine Kreijne en Melvin van Dam.

In de slotfase springt Niels Langeveld naar de tweede plaats. Maar waar blijft Király toch? Marcel Dekker zijn laatste tijd wordt afgenomen en zakt terug naar de vierde plaats achter derde man Woijtowicz en tweede rijder Dominique Kraan. In echt de laatste seconde van de kwalificatie pakt Niels Langeveld de polepositie voor de tweede race van morgen.


20211030 1RL01097


Sam van Norel eindigt als vijfde voor Toine Kreijne en András Király, die zich teleurstellend niet meer kan verbeteren. Sam Jongejan wordt achtste voor Melvin van Dam en John Hoogland, die verrassend de race van vanmiddag vanaf de poleposition mag aanvangen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet