V8 Supercars

V8 Supercars: Anton De Pasquale wint in Sydney na herstart seizoen. SVG tweede

Vanwege COVID-19 heeft het Australische Supercar-seizoen maar liefst drie maanden stil gelegen. Vandaag vond met een eerste avondwedstrijd op Sydney Motorsports Park de herstart van het seizoen plaats. DJR Shell V Power-coureur Anton de Pasquale behaalde in de avondwedstrijd een overtuigende overwinning. Shane van Gisbergen (Red Bull Ampol Racing) eindigde in de T8 Holden Commodore als tweede. Brodie Kostecki (Erebus Racing) mocht de laatste podiumplek bezetten.

2021 Winnaar De Pasquale
Tweede seizoenszege voor Anton de Pasquale tijdens de eerste avondwedstrijd in Sydney

Tekst: Willem J. Staat
Foto's DJR Shell V Power Racing, Grove Racing, Tickford/PR

Anton De Pasquale wint in Sydney na herstart seizoen.
De COVID-19 situatie Down Under trok de afgelopen maanden een flinke wissel op het Supercar-seizoen. Drie maanden lang mocht en kon er niet geracet worden. Anton de Pasquale vertrok met zijn DJR Ford Mustang vanaf pole terwijl Will Brown zich verrassend als tweede gekwalificeerd had. Brown vormde slechts kortstondig een bedreiging voor de DJR Mustang. Na een slechte pitstop waarbij zijn crew het wiel in eerste instantie niet goed kon bevestigen verloor de Erebus-rijder veel tijd. Brown eindigde als vijfde maar pakte nog wel punten voor de snelste ronde.

2021 De Pasquale actie Het is altijd een prachtig gezicht om toerwagens "Under the Light" te zien racen.

SVG had zich als zesde gekwalificeerd maar maakte direct in de openingsfase veel terrein goed en schoof vrij snel door naar P3. Uiteindelijk eindigde SVG op vijf seconden achterstand achter de winnende Ford Mustang van De Pasquale als tweede. Na de reguliere stop kon SVG geen terrein meer goed maken. Vanwege een te agressieve set-up werd de rechter achterband te zwaar belast waardoor de Kiwi, met Nederlandse roots, gas moest terugnemen.

De Pasquale's teamgenoot Will Davison had eigenlijk een betere start dan zijn teamgenoot en Will Brown maar kwam helaas in de eerste ronde op het vuile gedeelte. De Mustang maakte een kleine luchtsprong waarbij Davison het geluk had om door niemand geraakt te worden. Het betekende direct in de openingsronde voordeel voor SVG.

Will Brown (Erebus Holden) zette De Pasquale behoorlijk onder druk maar werd in de 14e ronden door SVG op Brabham Straight gepasseerd. Davison ging in de twaalfde ronde voor zijn reguliere stop naar binnen terwijl De Pasquale en Brown drie ronden later volgden. Bij Brown's teamgenoot Brodie Kostecki verliep de pitstop aanmerkelijk beter. In de 19e ronde reed SVG kortstondig aan de leiding maar ging kort daarop ook voor zijn reguliere stop naar binnen.

2021 Will Davison
Ondanks een flinke "jump" was Will Davison meer dan tevreden.

Achter De Pasquale en Nick Percat (die nog niet naar binnen was geweest) vond SVG snel aansluiting. SVG wist zijn achterstand op De Pasquale iets te verkleinen maar besloot vanwege de problemen met zijn rechter achterband wat conservatiever te gaan rijden. Op de finish bedroeg het verschil tussen De Pasquale en SVG ruim 5.2 seconden.

2021 James Courtney
Een 22e plek voor James Courtney met de Tickford Mustang. De lockdown was met al die ondeugende social media posts waarschijnlijk toch gezelliger,,,,,

Brode Kostecki passeerde met zijn Erebus Holden Commodore kort voor het vallen van de vlag Nick Percat en behaalde zijn tweede podiumresultaat dit seizoen. Voor Tickford-rijder Cameron Waters werd het een bijzonder slechte zaterdag. Hij werd als dertiende geklasseerd en kelderde in de tussenstand van het kampioenschap voorlopig maar liefst vijf plekken naar beneden........

2021 Cam Waters
Cameron Waters de grote verliezer van vandaag.

Anton De Pasquale: "Goed om de pole in een overwinning te converteren. Er zijn een aantal wedstrijden dit jaar door onze vingers geglipt. Dit is hetgeen wat we na de lage tussenpauzes willen doen."

Will Davison: " Vergeleken met gisteren een grote U-Turn. We nemen de punten mee naar huis en kunnen vanaf een goed platform werken. Voor morgen ben ik bijzonder optimistisch. "

Uitslag Race 20 Repco Supercar kampioenschap
1 Shell V-Power Racing Team Anton De Pasquale Ford Mustang GT
2 Red Bull Ampol Racing Team Shane van Gisbergen Holden Commodore ZB +5.159
3 Erebus Boost Mobile Racing Brodie Kostecki Holden Commodore ZB +10.389
4 R&J Batteries Nick Percat Holden Commodore ZB +10.963
5 Erebus Motorsport William Brown Holden Commodore ZB +11.676
6 Mobil 1 Appliances Online Chaz Mostert Holden Commodore ZB +16.936
7 Shell V-Power Racing Team Will Davison Ford Mustang GT +18.520
8 Penrite Racing David Reynolds Ford Mustang GT +22.593
9 Red Bull Ampol Racing Team Jamie Whincup Holden Commodore ZB +22.811
10 Dayco Racing Tim Slade Ford Mustang GT +27.515
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet