GT

GT Open: Beretta en Schandorff kampioen, spanning om zeges op Catalunya

211023 Start
29 auto's namen deel in Spanje en dat zorgde voor de grootste grid van het seizoen

Afgelopen weekend sloot het International GT Open het seizoen af op Circuit de Barcelona-Catalunya samen met de GT Cup Open Europe. Andy Soucek en Al Faisal Al Zubair (Lechner Racing) finishten op zaterdag niet goed genoeg om nog kans te maken op de titel, dus het kampioenschap ging naar Michele Beretta en Frederik Schandorff (Vincenzo Sospiri Racing). Martin Kodrić en Ethan Simioni (2 Seas Motorsport) wonnen het evenement van zeventig minuten. Nick Moss en Joe Osborne (Inception Racing) zegevierden in de zondagsrace van een uur. Hun teamgenoten Brendan Iribe en Ollie Millroy wonnen het Pro-Am-kampioenschap. Dirk Schouten (Q1 by EMG Motorsport) stond tweemaal op het podium in de GT Cup Open Europe.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Gastrijder Jim Pla (AKKA ASP) stond op pole positie voor Race 1 en de Fransman behield de leiding bij de start voor Schandorff, Kodrić en Yuki Nemoto (Vincenzo Sospiri Racing). Al Zubair vond de grindbak in de Repsol-bocht en viel terug van de zesde naar de elfde positie. Stefano Bozzoni (CAME Racing Team) zorgde voor wat commotie in zijn Porsche Cup-auto. De Italiaan raakte Jan Seyffert (HP Racing International), die in gevecht was om de leiding in de Pro-Am-klasse met Cédric Sbirrazzuoli (AF Corse), en hield de grote groep op die aan het vechten was om de zevende positie algemeen, voordat hij spinde bij het opkomen van het rechte stuk. Bozzoni wilde zijn weg vervolgen, maar reed de grindbak in en kwam vast te staan.

211024 KodricSimioni
Kodrić en Simioni wonnen de helft van de races waarin ze dit seizoen deelnamen

Na de herstart en de verplichte pit stops kwam Simioni op de eerste positie terecht voor Pla's teamgenoot Thomas Drouet en Nemoto's teamgenoot Baptiste Moulin. Beretta lag vierde en had een grote achterstand, nadat zijn Lamborghini niet van de pit limiter af wilde na de rijderswissel. Hij werd aangevallen door Loris Spinelli (AKM Motorsport) en ze gingen zij-aan-zij door de laatste bocht. Beiden hadden daardoor een slechte exit. Soucek en Osborne maakten het vierwijd op het rechte stuk en de laatstgenoemde won drie posities.

211023 BerettaSchandorff
Schandorff won al eerder een titel in GT Open, namelijk in de Pro-Am-klasse in 2019, maar voor Beretta is het zijn eerste

In de slotfase in de GT Cup Open Europe crashte Artur Janosz (Q1 by EMG Motorsport) tegen Albert Estragues (NM Racing Team), waardoor de race helaas achter de Safety Car werd beëindigd. Kodrić en Simioni pakten overwinning nummer twee van het seizoen voor Drouet en Pla. Moulin en Nemoto maakten het podium af. Florian Scholze en Spinelli werden als vierde algemeen en als Pro-Am-winnaars geklasseerd. Moss en Osborne kregen namelijk een straf van drie seconden, vanwege een eerder incident. Een zesde plaats was genoeg voor Beretta en Schandorff om het kampioenschap binnen te halen. Iribe en Millroy finishten op het podium in de Pro-Am-klasse om daar de titel te pakken, nadat hun rivalen Jens Reno Møller en Marcus Påverud (Reno Racing) in het achterveld terechtkwamen door een spin in de openingsronde.

211023 IribeMillroy
Ze wonnen maar tweemaal in hun klasse, maar door constant goed te scoren, wonnen de dolblije Iribe en Millroy het Pro-Am-kampioenschap

UITSLAG RACE 1

Osborne kwalificeerde zich als beste voor Race 2 en vocht met Spinelli en Drouet om de leiding in de openingsronde op zondag. Hij behield de eerste plek. Millroy en Karol Basz (Olimp Racing) lagen vierde en vijfde voor Soucek die vier posities goedmaakte. Spinelli werd vervolgens gepasseerd door Drouet en Millroy, voordat hij zijn Mercedes-AMG naar de pits bracht. De Italiaan viel uit met een kapotte splitter.

211024 MossOsborne
Moss bezweek niet onder de druk van Al Zubair en won, net als in 2020, de race algemeen samen met Osborne als Pro-Am-deelnemers

Na de verplichte pit stops bleef Moss, de amateurrijder in de Pro-Am-McLaren, op P1, acht seconden voor Al Zubair en Iribe. Pla ging voorbij aan Michael Dinan (TF Sport) in de RACC-chicane. Ook Nemoto probeerde voorbij de Aston Martin te geraken, maar werd in de rondte getikt in de krappe links-rechtscombinatie. Al Zubair reed het gat dicht naar Moss. Ze streden hard om de overwinning in de seizoensfinale. Moss deed het uitstekend om de Omani achter zich te houden en zegevierde samen met Osborne. Beretta en Schandorff maakten het podium af voor Drouet en Pla na een straf van drie seconden voor het Franse duo. Moulin en Nemoto kwamen als vijfde over de streep. Iribe en Millroy werden zesde algemeen en maakten het een 1-2-resultaat voor Inception Racing in de Pro-Am-klasse.

211024 DiazVarelaFont
Het was een perfect weekend in de Am-klasse voor Díaz-Varela en Font die hun thuisraces reden

Daniel Díaz-Varela & Jaume Font (Baporo Motorsport) versloegen Ozz Negri Jr. & Jay Schreibman (AF Corse) en Stanisław Jedliński & Krystian Korzeniowski (Olimp Racing) op jacht naar twee zeges in de Am-klasse. Maciej Błażek en Mateusz Lisowski (A&P Racing Team PTT Tech Support) werden kampioen in de GT Cup Open Europe na de zege in Race 1. Schouten deelde een Porsche met Nicolas Vandierendonck en werd derde op zaterdag achter Jan Lauryssen (Q1 by EMG Motorsport). In Race 2 werd de Nederlander tweede en finishte wederom achter winnaar Lauryssen.

211023 BlazikLisowski
GT Cup Open Europe-kampioenen Błażek en Lisowski, op de hielen gezeten voor Schouten en Vandierendonck

UITSLAG RACE 2

Het International GT Open zal in 2022 Paul Ricard, Spa-Francorchamps, de Hungaroring, de Red Bull Ring, Monza en Barcelona-Catalunya bezoeken. De seizoensopener op het circuit nabij Portimão zal worden gehouden in het eerste weekend van mei. Dat evenement kon dit jaar niet doorgaan, omdat Formule 1 voorrang kreeg in verband met de Grand Prix van Portugal. Imola was de vervanger van de ronde in de Algarve, maar die staat dus niet meer op de kalender. De GT Cup Open Europe zal alle weekenden meereizen op Portimão en de Red Bull Ring na.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet