Formule 1

Formule 1: Max Verstappen pakt zijn twaalfde poleposition in Amerika

SI202110240044 news


Feest in Austin Texas. Onder luid applaus pakt Max Verstappen de poleposition en verwijst Lewis Hamilton terug naar een tweede startplaats voor de Grand Prix van USA op Circuit of the Americas. Het had net zo goed een volledige Red Bull eerste rij kunnen zijn, maar een fantastische Sergio Pérez bleef steken op een derde tijd vanwege de vallende regendruppels. Wie had dit gisteren kunnen voorspellen dat Mercedes zou worden verslagen. Er is nog hard gewerkt door Red Bull Racing maar het resultaat is ernaar.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto: Red Bull

Valtteri Bottas gaat de kwalificatie in met de wetenschap dat hij vijf plaatsen naar achteren wordt gezet vanwege een motorwissel. Na zijn gridstraf in zowel Italië als Rusland wordt dit zijn derde straf in vier achteréénvolgende wedstrijden. Ook zijn Mercedes krachtbron collega's George Russell en Sebastian Vettel werden bestraft na het wisselen van hun motor, maar starten helemaal achteraan. Tijdens de derde afsluitende vrije training werd ook bekend dat Fernando Alonso ook een nieuwe Power Unit had gekregen in zijn Alpine-Renault en ook de race van morgen achteraan gaat aanvangen.

Q1
Voor volle tribunes openen de beide Haas coureurs Nikita Mazepin en Mick Schumacher de dans op het hobbelige Circuit of the Americas. De populariteit voor de Formule 1 is in Amerika flink aan het groeien. Ruim 120.000 toeschouwers per dag zijn aanwezig, met veel fans uit Mexico voor Sergio Pérez. Charles Leclerc is de eerste rijder die een serieuze tijd neerzet, maar al gelijk door Verstappen met drie paarse sectoren van de eerste plaats wordt gedrongen. Perez, die het gehele weekend al heel snel is volgt de Nederlander. Bottas en Hamilton volgen op een derde en vierde plaats. Maar het kan allemaal nog sneller. Daniel Ricciardo pakt de kop en zijn McLaren teamgenoot Lando Norris split de beide Mercedessen. Ook Carlos Sainz mengt zich met de Ferrari in de top vier.

De ronde van Ricciardo is een snelle, maar toch weet Max Verstappen naar de kop te rijden gevolgd door wederom Perez op slechts 0.017 seconde afstand. De top vijf blijft binnen. Bottas en Hamilton gaan daarachter wel de baan op voor een tweede run. In de ultieme slotfase schiet Charles Leclerc naar de beste tijd. Hamilton pakt zijn teamgenoot Bottas voor de achtste plaats. Achteraan zijn het toch de bekende afvallers. Lance Stroll moest in de slotfase van zijn gas af vanwege gele vlaggen voor de gespinde Antonio Giovinazzi.

Afvallers:
16. Lance Stroll (Aston Martin-Mercedes) - 1'35"983 – Q1
17. Nicholas Latifi (Williams-Mercedes) - 1'35"995 – Q1
18. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo-Ferrari) - 1'36"311 - Q1
19. Mick Schumacher (Haas-Ferrari) - 1'36"499 - Q1
20. Nikita Mazepin (Haas-Ferrari) - 1'36"796 - Q1

Q2
De beide Mercedessen gaan in slag orde op de gele medium band als eerste de baan op. Hamilton pakt de kop voor Bottas, maar Verstappen is gelijk goed onderweg op zijn medium sloffen en rijdt de snelste tijd voor Hamilton, Norris en Leclerc. Perez raakt zijn tijd kwijt vanwege de track limits, hetzelfde ondervind Ricciardo en Vettel.

In de tweede run probeert Perez vanaf een elfde plaats wederom op de medium band naar voren te rijden. Meer dan een zevende plaats zit er niet in voor de Mexicaan, die moet vrezen voor de dadendrang van Ricciardo en Vettel. Ricciardo mengt zich als negende in de top tien en blijft Yuki Tsunoda voor. Vettel blijft steken op een twaalfde plaats. Bottas eindigde als vijfde voor Sainz, Perez en Gasly.

Afvallers:
11. Esteban Ocon (Alpine-Renault) - 1'35"137 – Q2
12. Sebastian Vettel (Aston Martin-Mercedes) - 1'35"500 - Q2 (ex grid straf)
13. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo-Ferrari) - 1'35"794 – Q2
14. Fernando Alonso (Alpine-Renault) - 1'44"549 – Q2 (ex grid straf)
15. George Russell (Williams-Mercedes) – geen tijd – Q2 (ex grid straf)

Q3
Het is meer gaan waaien in Austin, het zonnetje is verdwenen. In alle acht de gereden races op het Circuit of the Americas zijn gewonnen door rijders die starten vanaf de eerste rij. Bottas, Hamilton, Ricciardo en Norris nemen het voortouw, maar het is Verstappen die onder gejuich de snelste tijd pakt, om even later gepasseerd te worden door Perez, die het vertrouwen weer helemaal terug krijgt en met 0.019 seconde naar de bovenste plaats stijgt.

De laatste drie minuten gaat de beslissing brengen. Er hangt een bui boven de eerste bocht van het circuit. Hamilton gaat er nog even voor zitten en rijdt de snelste tijd, maar het is toch weer Max Verstappen die aan het langste eind trekt en met een verschil van 0.209 seconde Hamilton naar de tweede plaats terug verwijst en daarmee zijn twaalfde poleposition pakt. Perez moet genoegen nemen met een derde stek, die morgen op de tweede rij geflankeerd wordt door Charles Leclerc. De derde rij wordt gevormd door Sainz en Ricciardo.

Uitslag:
1. Max Verstappen (Red Bull-Honda) - 1'32"910 - Q3
2. Lewis Hamilton (Mercedes) +0.209 - Q3
3. Sergio Pérez (Red Bull-Honda) +0.224 - Q3
4. Valtteri Bottas (Mercedes) +0.565 - Q3 (ex. 5 plaatsen gridstraf)
5. Charles Leclerc (Ferrari) +0.696 – Q3
6. Carlos Sainz (Ferrari) +0.882 - Q3
7. Daniel Ricciardo (McLaren-Mercedes) +0.898 - Q3
8. Lando Norris (McLaren-Mercedes) +0.977 - Q3
9. Pierre Gasly (Alpha Tauri-Honda) +1.208 – Q3
10. Yuki Tsunoda (Alpha Tauri-Honda) +2.008 – Q3

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet