GT

GT: Eindelijk Lamborghini-overwinning op Hockenheim Titelthriller neemt in ADAC GT Masters vorm aan

Voor het eerst sinds eind 2019 behaalde Lamborghini in het Duitse GT-kampioenschap weer een overwinning met de combinatie Mirko Bortolotti (I/31) en Marco Mapelli (I/34 beide Grasser Racing Team). Omdat de titelkandidaten in de Top 5 eindigden wordt het kampioenschap alleen nog maar spannender. In een redelijk goed gevuld Motordrom van Hockenheim versloeg de GRT-Lamborghini combinatie de leiders in het kampioenschap, Ricardo Feller (CH/21) en Christopher Mies (D/31 beide Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS) met een voorsprong van 0.521 secs. De beide Audi-rijders konden daardoor hun voorsprong in het kampioenschap met negen punten vergroten. De derde plaats was weggelegd voor Porsche-fabrieksrijder Mathieu Jaminet (F/26) en regerend kampioen Michael Ammermüller (D/35 beiden Porsche SSR Performance). Winnaar Bortolotti: "Ik ben dolgelukkig. Op deze overwinningen hebben we lang moeten wachten en alles klopte. Wij hebben ons karakter bewezen en laten zien dat men met ons nog steeds rekening moet houden."

2021 Start Hockenheim
Prachtige start van Mirko Bortolotti resulteerde in een fraaie overwinning.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

Eindelijk Lamborghini-overwinning op Hockenheim. Titelstrijd neemt in ADAC GT Masters vorm aan
Polesitte Mirko Bortolotti had een uiterst sterke start en wist direct in de openingsronde al afstand van zijn achtervolgers te nemen. In de tweede ronde bedroeg zijn voorsprong al bijna meer dan twee seconden. Gedurende het verloop van de eerste stint wist Ricardo Feller wat aansluiting bij het tempo van de koploper te vinden en tot aan de reguliere pitstops bedroeg de voorsprong minder dan een seconde.

2021 Mies Feller De combinatie Mies/Feller behoudt de leiding in de titelstrijd.

Na de verplichte pitstops bleef de Lamborghini, nu met Mapelli aan het stuur, voor de Audi van Christopher Mies die van Feller had overgenomen. Na twee late safetycarfases schoof het veld andermaal in elkaar en zorgde voor een spannende slotfase. Mies probeerde na de herstarts meermaals aan Mapelli voorbij te komen maar slaagde daar niet in. Met een vierde plek in de tussenstand van het kampioenschap heeft Bortolotti zich nu ook als titelkandidaat aangemeld. Voor Bortolotti betekende het de zevende zege in de ADAC GT Masters. Voor Mapelli de tweede.

Met een tweede plek wist de combinatie Mies/Feller de voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap met elf punten te vergroten. Het betekende hun vijfde podiumresultaat dit seizoen. Bij de resterende drie wedstrijden vallen er nog 84 punten te verdelen. Bovendien behaalde Feller nog een klasse-overwinning in de Pirelli Junior Trophy.

2021 Jaminet Ammermuller
Derde plek voor Ammermüller/Jaminet met de SSR Performance Porsche 911 GT3R

Tot aan het einde van de wedstrijd werden toeschouwers in Hockenheim op spannende duels en positiewisselingen getrakteerd. De derde plek werd in het voordeel van de combinatie Jaminet/Ammermüller beslist. Achter hun was er een rondenlang duel tussen vier Mercedes AMG-fabriekscoureurs. Uiteindelijk ging de vierde plek naar de combinatie Stolz/Engel (tweede in de tussenstand Mercedes Toksport WRT). De combinatie Raffaele Marciello (I/26)/ Maximilian Buhk (D/28 beiden Mann-filter Team Landgraf - HTP/WWR) kreeg vanwege een aanrijding met de WRT Audi R8 LMS van de combinatie Charles Weerts(B/20)/ Dries Vanthoor (B/22) een tijdstraf van 30 seconden opgelegd waardoor beiden buiten de punten vielen.

De combinatie Jusuf Owega (D/16)/Patric Niederhauser (CH/30) hadden zich met de Phoenix Audi R8 LMS als zestiende gekwalificeerd en konden zich nog op een vijfde plek verheugen. Daarachter volgde Rolf Ineichen (CH/42)/ Franck Perrera (F/ 37) met de Grasser GRT Lamborghini waarbij Ineichen weer de Pirelli Trophy op zijn naam wist te schrijven.

2021 Stolz Engel
Solide vierde plek voor de combinatie Stolz/Engel

De combinatie David Jahn (D/30)/ Jannes Fitje (D/22) pakte voor het team van Joos Sportwagentechnik in de Porsche 911 GT3 R met een zevende plek waardevolle punten. De GRT Lamborgini-combinatie Tim Zimmermann(D/24)/ Hugo Sasse (D/17) eindigde als achtste voor de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van de lokale held Luca Sandro Trefz (D/19) en Christopher Haase (D/34). De Zakspeed Mercedes AMG GT3 van de combinatie Igor Wallilko (PL/24) en Jules Gounon (F/26) completeerden
de Top 10.

2021 Podium
Het voltallige zaterdagpodium.

Commentaren:
Mirko Bortolotti: " Na een ongelukkig verlopen weekend op de Sachsenring hadden wij zo'n resultaat precies nodig. Alles klopte en wij wisten de pole in een overwinning te verzilveren. Ik wil het team voor de goede voorbereiding bedanken. Marco heeft een super job verricht en de leiding uitstekend verdedigd. De laatste twintig minuten waren bijzonder spannend en ik was ervan overtuigd dat mijn teamcollega er alles aan zou doen om de overwinning naar huis te rijden. Voor ons was het een perfecte dag."

Marco Mapelli: " Mirko en ik hebben de overwinning werkelijk verdiend. Hij heeft de auto in een perfecte positie overgegeven. En daarna kon ik de overwinning naar huis rijden. De laatste twintig minuten waren bijzonder intensief. Tijdens de safetycarfases lag was er werkelijk veel rubber pick-up. Daarna heb ik mij volledig op de herstart gefocust en kon het gat naar achteren op een solide wijze beheren."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet