Formula 4

Formule 4: Eerste seizoenszege voor Victor Bernier in Hockenheim

De Fransman Victor Bernier (R-Ace GP) won vandaag de openingswedstrijd van het ADAC F4 kampioenschap in Hockenheim. Bernier profiteerde van het feit dat VAR-rijder Oliver Bearman een tijdstraf van vijf seconden opliep. Bearman werd als zesde geklasseerd. Een incident in de slotfase was de oorzaak.

2021 Bernier
Verrassende overwinning voor Victor Bernier. De Fransman kreeg de zege op een presenteerblaadje cadeau

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport

Eerste seizoenszege voor Victor Bernier in Hockenheim
In een spannende wedstrijd met twee safetycar fases viel kort voor het einde de beslissing. De aan de leiding liggende Oliver Bearman wist een aanval van Tim Tramnitz met een keiharde "move" af te slaan. Daarbij raakte Bearman de auto van de Hamburger die met moeite weer terug op de baan wist te komen. Tramnitz kwam als derde over de streep. De stewards konden er niet mee lachen en bestraften Bearman met een tijdstraf van vijf seconden.

Vincent Bernier: "Het incident heb ikzelf nog niet eens goed kunnen waarnemen. Tenslotte moeten de stewards beslissen en hebben dit ook gedaan. Voor Oliver is dit natuurlijk erg jammer.Morgen hoop ik echt als eerste over de finish te gaan. Voor mij was het een harde wedstrijd. Ik ben vanaf P7 gestart en toen was het een goede wedstrijd. Mijn dank geldt aan het team voor het goede werk dat ze geleverd hebben. Morgen kijken we verder. Maar voor dit moment is het goed."

Tim Tramnitz: "Ik vind de beslissing van de wedstrijdleiding correct en verheug mij op de punten. Toch ben ik niet volkomen tevreden omdat ik mij tegen deze inhaalmanoeuvre niet voldoende verdedigde waardoor ik de leiding verloor. In de tussenstand van het kampioenschap naderde hij Bearman tot op 25 punten.

2021 Tim Tramnitz Tim Tramnitz (US Racing) had een pechdag.


Ondanks een kapotte band was de Rus Nikita Bedrin (15, VAR Racing) de beste Rookie. Hij moest deze zelfs in de pits laten vervangen maar kwam toch nog als zevende over de eindstreep. Luke Browning (GB/19 US Racing) ging oorspronkelijk als vijfde over de streep maar kreeg eveneens een tijdstraf opgelegd omdat hij VAR-rijder Joshua Dufek (CZ/16) van de baan gedrukt had. De Tsjech werd als vierde geklasseerd.

In het begin verliep het voor Bearman volgens plan. Vanaf pole verschalkte hij polesitter Alex Dunne (IRL/15 US Racing) die een slechte start produceerde en de leiding aan Tim Tramnitz moest afstaan. Nog voor de eerste bocht ging Browning aan Dunne voorbij. Op de eerste meters voerde Tramnitz het veld aan gevolgd door Bearman en Browning.

Maar in de "Spitzkehre" beschikte Bearman over een betere lijn en wist Tramnitz van de eerste positie te verdringen. Kort daarop verloor de Fransman Sami Meguetounif ( F/17 R-Ace GP) de controle over zijn bolide en moest de safetycar in actie komen. Bij de herstart wist Bearman de leiding te behouden maar Tramnitz liet zich niet afschudden en behield het contact. Nadat hij zich verremde moest de US-Racing rijder opnieuw verdedigen.

Voor de Ier Alex Dunne eindigde de wedstrijd op ongelukkige wijze. Na contact met Bedrin op start/finish gleed hij van de baan en moest opgeven. Bedrin liep hierbij een beschadigde band op en moest deze laten verwisselen. Vanwege de safetycarfase kon de VAR-rijder de opgelopen achterstand weer goed maken en vond opnieuw de aansluiting. Met nog tien minuten te gaan ging de safetycar opnieuw naar binnen.

2021 Vincent Bernier
Sterke wedstrijd van Victor Bernier op Hockenheim.

Tramnitz probeerde van alles om aan Bearman voorbij te komen maar werd flink afgeblokt. Kort voor het einde kwam het tot een touché tussen beide koplopers Tramnitz probeerde links te passeren maar Bearman gooide het gat direct dicht. Contact kon niet meer vermeden worden. Met moeite wist Tramnitz zijn auto op de baan te houden maar moest zijn positie aan Bernier prijsgeven. Bij de wedstrijden morgen zijn er 50 punten te verdelen maar het kampioenschap blijft volledig open en uiterst spannend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet