Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: Op Spa-Francorchamps speelt Bruxelles tijdens de kwalificatie de hoofdrol

Niels Langeveld Mazda MX5 Cup Spa Racing Festival 2021 1

De strijd om de poleposition in de Mazda MX-5 Cup ging zoals gebruikelijk weer op het scherpst van de snede. Dit keer was er extra tegenstand van de bocht Bruxelles, waar de rijders erg veel moeite hadden om de Mazda binnen de lijnen te houden. Niels Langeveld is vooralsnog de polesitter voor Marcel Dekker en Daan Pijl. Gezien de vele straffen bleef de uitslag echter lange tijd onder voorbehoud.

Tekst en foto's: PR

Jongejan Spa Racing Festival 2021 1


In de eerste vrije training was het lange tijd nieuwkomer Sam Jongejan die verrassend de koppositie aanvoerde. Op de valreep huurde de 16-jarige Jongejan de tweede Dekker Racing Mazda en liet gelijk hele mooie dingen zien. Toch iets te enthousiast schoof hij na Fagnes van de baan en ging over de kop. Een code rood maakte een eind aan de sessie. Niels Langeveld in de vrije training de snelste tijd voor pechvogel Jongejan en Marcel Dekker.

Daan Pijl Spa Racing Festival 2021 1

In de tweede vrije training was het verrassend Daan Pijl, die ondanks wat waarschuwingen voor track limits naar de snelste tijd reed, met een flinke 0.379 seconde marge op Niels Langeveld en Marcel Dekker.

Naaktgeboren Spa Racing Festival 2021 1

Leuk om Olivier Naaktgeboren weer terug te zien in een Mazda. In het eerste jaar van de Mazda MX-5 Cup in 2019 was de lange Rotterdammer regelmatig in de top vijf terug te vinden, maar helaas maakte geld, en vooral het gebrek hieraan, een einde aan zijn race-activiteiten. Nu is de enthousiaste Mazda racer weer terug op het uitdagende circuit van Spa-Francorchamps.

Rond half in de middag worden de Mazda's losgelaten voor hun 20 minuten durende kwalificatie. Er moet vanwege allerlei regels om 17:55 geluidstilte zijn op de baan. Er mag dus helemaal niets mis gaan en bij een eventuele code rood gaat de tijd door.

Marcel Dekker Mazda MX5 Cup Spa Racing Festival 2021 1

Marcel Dekker pakt tijdens de kwalificatie in de beginfase de snelste tijd voor de weer verrassend snelle Simon Sikhart. De Slowaak wordt gevolgd door Filip Wojtowicz, Niels Langeveld, Martin Huisman en Dominique Kraan. Zoals gewoonlijk wacht András Király af tot een geschikt moment om toe te slaan.

Niels Langeveld wacht niet af en komt bovenaan het lijstje, gevolgd door gastrijder Daan Pijl en Marcel Dekker. Kiraly nestelt zich op de zesde plaats achter Sikhart en Huisman die echter al twee track limits aan zijn brandvrije broek heeft. Straffen die na de kwalificatie pas worden uitgedeeld.

Niels Langeveld Mazda MX5 Cup Spa Racing Festival 2021 2

Bovenaan komt Marcel Dekker opzetten en stijgt naar de tweede plaats achter Niels Langeveld. Beide rijders overschrijden diverse keren de track limits. Bruxelles is de bocht waar een flink aantal rijders geen respect heeft voor de wegbreedte. Dominique meldt zich in de top drie en verdringt Daan Pijl naar achteren. Niels Langeveld krijgt een waarschuwingsvlag voor de bekende track limits, maar blijft bovenaan voor Dekker en Kraan. András Király blijft steken op een achtste plaats. Blijft zijn bekende eindsprint achterwege?

Niels Langeveld pakt de poleposition voor de tweede wedstrijd, voor Marcel Dekker en Daan Pijl, die in de ultieme slotfase zijn derde plaats weer terug pakt. Sikhart wordt keurig vierde voor Király, die in de laatste ronde nog drie plaatsen wint. Wojtowicz start als zesde, voor Dominique Kraan en Sam van Norel. Herintreder Olivier Naaktgeboren mag als negende in de eerste race vanaf de voorste startrij beginnen vanwege de reversed grid, Martin Huisman mag de eerste race vanaf de poleposition aanvangen.

Gezien het grote aantal rondetijden dat nog wordt afgenomen in verband met overschrijden track limits zal deze uitslag waarschijnlijk nog veranderen. Het woord is nu aan de wedstrijdleiding voor de definitieve uitslag.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet