Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Supercar Challenge

Supercar Challenge: Geen verrassingen in kwalificatie bij Spa Racing Festival

20211016 1RL07574

Ondanks wat spetters op de vrijdag bleef het de gehele kwalificatie droog in de Ardennen. Geen verrassingen ditmaal op Spa-Francorchamps. De verwachte Max Aschoff bleef de snelste voor Equipe Catsburg/Arendsen, al was het verschil met poleposition man Aschoff slechts een halve seconde. Het duo was tevens de snelste bij de GT's. De Deldiche Norma van Thomas Piessens en Tim Verbergt eindigde als derde en snelste in hun CN divisie. Equipe De Borst/Van Oord was sneller dan Michael De Keersemaecker met zijn Audi RS3. Vader en zoon Greenhalgh zetten hun succes verder voort in de Supersport 2. Spannend wordt het in de Sport divisie, waar de eerste vier wagen binnen een seconde kwalificeerden. Jean-Pierre Verhoeven reed de snelste tijd.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

20211016 1RL06865


Nicky Catsburg liet gelijk tijdens de eerste vrije training het volle vermogen los van zijn Koopman Racing BMW M6 GT3 en noteerde de snelste tijd voor de drie Norma's van Deldiche Racing. Motorproblemen zorgden ervoor dat Tom Boonen verstek moest laten gaan voor de tweede vrije training. Een training die danig werd ingekort door een schuiver van Javier Ibran Pardo, die al rokend op zijn eigen olie achteruit de bandenstapels van Eau Rouge indook en een flink breed oliespoor achter liet van La Source tot zijn eindpunt.

20211016 1RL06911


Thomas Piessens was uiteindelijk de snelste en bleef met zijn Norma de Ginetta Nissan G 58 van Max Aschoff voor. Catsburg was opnieuw in de top drie te vinden.

In de 20 minuten durende kwalificatie ontbreken Tom Boonen en de Ligier JS P3 van Javier Ibran Pardo na zijn schuiver in de tweede vrije training. Ook de neven Dirk en Bas Schouten ontbreken na technische problemen aan hun kakelverse BMW M6 GT3. Het zijn de snelsten van de vrije trainingen die de dans openen. Aschoff het snelste voor Piessens en Catsburg.


20211016 1RL07123


In de Supersport 1 divisie pakken equipe De Borst/Van Oord de kop gevolgd, door de broers Van den Berg met hun BMW E 90, die echter hun snelste tijd door track limits zagen afgenomen en daardoor zakten naar een zesde plaats. Michael De Keersemaecker profiteert daardoor en stijgt naar de tweede plaats achter het Febo Racing duo. Hein Koopman gaat van de baan bij Stavelot en moet zijn jacht op betere tijden opgeven, hij zakt terug naar uiteindelijk een 20ste positie.


20211016 1RL06813


In de Supersport 2 zijn het toch weer de Greenhalghs die hun Radical SR1 helemaal vooraan plaatsen. De flinke aanvulling uit de Dayvtec BMW klasse en de deelnemers uit de DRDO volgen op gepaste afstand. Jean-Pierre Verhoeven is het snelste in de Sport divisie, maar op geringe afstand volgen de Zilhouettes van Mark Jobst en equipe Hoekstra/De Jong.

De korte kwalificatie vliegt voorbij. Velen krijgen op het lange circuit de kans om hun tijd nog te verbeteren. Aschoff blijft de snelste in zijn LMP3, voor de BMW M6 GT3 van Catsburg/Arendsen die deze zaterdag heel sterk voor de dag komt. De twee bolides starten de eerste race op zondag vanaf de eerste rij. Thomas Piessens wordt derde in de Norma.

20211016 1RL06819


Bob Herber start naast de de Norma op de tweede rij met zijn geheel herstelde Lamborghini Super Trofeo. De derde rij wordt een prooi voor Alain Berg in de Norma met naast de Luxemburger Jaxon Verhoeven met zijn Porsche 991 GT3 Cup. Max Tubben valt net voor het vallen van de finishvlag stil en wordt met onbekende problemen de pits in gesleept.

Equipe Dennis de Borst en Stan van Oord is de snelste in de Supersport 1 divisie voor Michael De Keersemaecker met zijn Audi RS3. Ruud Olij rijdt naar een derde tijd met zijn BMW E92 M3.

In de divisie Radical/Praga blijft Martin Lucas equipe Vingerhoedt/Wouters voor. De derde wagen in deze klasse, de Praga R1 Turbo van Vanoosthuyse, bleef helaas aan de kant.

In de Supersport 2 ondervinden vader en zoon Greenhalgh weinig tegenstand van de vele gastrijders.

André Seinen met de BMW M240i rijdt de tweede tijd op een kleine vier seconden achterstand. Ook Bart Drost met een zelfde Dayvtec BMW volgt als derde met een paar seconden verschil.

20211016 1RL07767


In de Sport divisie is de spanning te snijden en verwachten we in de races een flinke strijd tussen Jean-Pierre Verhoeven met zijn BMW E46 Compact, de twee volgende Zilhouettes van Jobst en equipe Hoekstra/De Jong. De vierde wagen de Peugeot van Equipe Voet/Van den Broeck heeft maar een halve seconde achterstand op de snelste BMW.

De eerste race van 60 minuten en een ronde vangt op de zondagochtend rond 10:35 uur aan.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet