Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Tomas De Backer snelste in kwalificatie op Spa-Francorchamps

de backer kop

Tomas De Backer heeft op Spa-Francorchamps in de kwalificatie van de Ford Fiesta Sprint Cup de snelste tijd op de klokken gezet. Op slechts 0,029 seconden van de poleposition eiste Polle Geusens de tweede tijd voor zich op. De twee Belgische rijders troefden daarmee op eigen bodem de opnieuw snelle Nikodem Wierzbicki af, die met zijn derde plaats wel de snelste rijder was in de Nederlandse Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar. De vierde plaats algemeen ging naar de verrassend snelle Aleksander Olejniczak die daarmee tevens de eerste plaats voor zich opeiste in de Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder. Laurens de Wit bleef steken op plek vijf algemeen.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De kwalificatie voor de Ford Fiesta Sprint Cup sluit de eerste dag van het Racing Festival op Spa-Francorchamps af. In de tweede vrije training waren het de Belgische rijders die de dienst uitmaakten, met Polle Geusens op één, gevolgd door Tomas De Backer en Kenny Herremans. Pas op plek vier de eerste Nederlander, Laurens de Wit, met op vijf opnieuw een rijder uit het Belgisch kampioenschap, Milan De Laet

de wit

Meteen duiken alle 21 Fiesta's de baan op om binnen de gestelde twintig minuten een goede tijd op de klokken te krijgen. Op de snel kouder wordende baan is het zaak om eerst de banden goed op temperatuur te brengen. Dat lukt niet iedereen want in de eerste ronde is er al geel als Daniëlle Geel en Johan Land bij Bruxelles spinnend in de fout gaan. Gelukkig kan het tweetal snel weer verder al moet Geel wel voor een kort bezoek richting de pits.

wierzbicki

De eerste tijden komen na tien minuten op de klok en dan is het De Backer die de lijst aanvoert, gevolgd door Nikodem Wierzbicki, De Wit, Herremans en Philippe Huart. De Nederlandse rijders weten zich nu dus wel wat beter voorin te melden. Een mooie verbetering is er voor Aleksander Olejniczak die zich tussen Wierzbicki en Herremans op drie nestelt. Het is echter van korte duur want daar is dan de in de vrije training zo snelle Geusens die achter De Backer de tweede plaats pakt.

Geusens

Met nog vier minuten is gaan is de volgorde: De Backer, Geusens, Wierzbicki, Olejniczak, Herremans en dan pas op plek zes De Wit. Milan De Laet is inmiddels langs de baan tot stilstand gekomen en zal zijn tijd en matige tiende positie dus zeker niet kunnen verbeteren.

de backer 1

Als de finish in zicht is zijn er geen grote verschuivingen meer te noteren. Daarmee zijn het toch de Belgen die de eerste plaatsen innemen. De snelste tijd blijft in handen van De Backer, met op slechts 0,029 seconden Geusens. Op drie is Wierzbicki de snelste rijder uit het Nederlands kampioenschap, gevolgd door de sterk voor de dag komende Olejniczak. Op vijf De Wit die Herremans gepasseerd is. Daarachter maken Huart, Nathan Vanspringel, Geoffrey Vanspringel en Junior Planckaert de top tien compleet.

land

Daarmee is de top drie in de Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder: Olejniczak, De Wit en Land, terwijl de Divisie 1 wordt aangevoerd door Wierzbicki gevolgd door Gianni van de Craats (13de algemeen) en Esmee Kosterman (14de algemeen).

kosterman
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet