Formule 3

Formule 3: VAR in 2022-2024 tweede Nederlandse team naast MP

SI202107310202 news

Van Amersfoort Racing is het nieuwe team in de teamselectie voor het F3-kampioenschap van de seizoenen 2022-2024. De FIA F2/F3-organisatie maakte vanavond bekend dat VAR de plek inneemt van HWA Racelab. De overige negen teams blijven onveranderd. Met Van Amersfoort Racing en MP Motorsport kent de Formule 3 vanaf volgend jaar twee Nederlandse teams. De bekendmaking van de tien F2-teams voor dezelfde periode moet nog volgen, maar het is de verwachting dat VAR ook daar de plaats van HWA overneemt.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Dutch Photo Agency

De Formule 3 gaat elke drie jaar door een selectiecyclus waarin het de teams voor de volgende drie seizoenen vaststelt. De huidige reeks van drie seizoenen is op Sochi ten einde gekomen, vandaar dat het tijd werd voor de volgende ronde. VAR diende eind 2018 een verzoek in voor de periode 2019-2021, maar werd toen niet geselecteerd.

Nu heeft die selectie alsnog plaatsgevonden, ten koste van HWA Racelab, dat in de Formule 3 een rol in de middenmoot vervulde. Het Duitse team verkaste destijds van DTM naar F3 en werd in 2019 en 2020 twee keer vijfde en in 2021 zevende in het teamskampioenschap. In de Formule 2 wist HWA nooit echt voet aan de grond te krijgen. Dit jaar scoorde het team nog maar negen punten.

Frits van Amersfoort moet raden naar de reden waarom zijn team deze keer wel bij de selectie zat. "Applicatie gedaan en gekregen", zo vat hij de procedure droogjes samen.
  start2-hungaroring

Nadat het oude Europese kampioenschap Formule 3 ter ziele ging, bleef VAR in de afgelopen periode actief in dat andere kampioenschap dat voorheen ook als 'Formule 3' bekend stond: Euroformula Open, met de Dallara F320 – het typenummer zegt genoeg – die ook in het Japanse Super Formula Lights (voorheen Japans F3) wordt gebruikt. Daarnaast ging VAR vanuit de Formula Regional European mee naar het huidige FRECA en is het Nederlandse team sterk vertegenwoordigd in de Duitse en Italiaanse F4-kampioenschappen.

MP Motorsport was vanaf het begin van de nieuwe Formule 3 betrokken bij de klasse. Daar komt nu dus een tweede Nederlandse team bij. Weinig kleine Europese landen zijn zo sterk aanwezig op de talentenladder naar de Formule 1. "Leuk dat het ze is gelukt!" zei Sander Dorsman, teammanager van MP, in een eerste reactie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet