GT

GT4: Fagg/Voisin kampioen, Lémeret/Potty en Buus/Sturm delen winst, dubbelpodium voor Nabuurs/Thijmen in Catalonië

211010 Start
41 auto's namen deel aan de races na flinke crashes voor Clément en Bénézet in de kwalificaties

Voor de allereerste keer werd er geracet in de GT4 European Series op Spaanse grond. Het laatste weekend van het seizoen werd gehouden op Circuit de Barcelona-Catalunya. Grégory Guilvert en Fabien Michal (Saintéloc Racing) hadden de titel in de Pro-Am-klasse al op zak en hetzelfde gold voor Michael Blanchemain en Christophe Hamon (Team Fullmotorsport) in de Am-klasse. In de Silver Cup echter moest de titel nog beslist worden tussen Charlie Fagg & Bailey Voisin (United Autosports) en Stéphane Lémeret & Antoine Potty (CMR). De laatstgenoemden wonnen Race 1, nadat de leidende positie wel een vloek leek te zijn. Bastian Buus en Joel Sturm (Allied-Racing) zegevierden op de zondagochtend.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR


Loris Cabirou (CMR) begon de zaterdagrace vanaf pole positie en de Alpine-rijder bleef aan de leiding bij de start voor Sturm, Pro-Am-leider Michal en César Gazeau (AGS Events), terwijl Clément Seyler (Saintéloc Racing) terugviel van de tweede naar de vijfde positie algemeen. Jop Rappange (V8 Racing) verloor een plek en lag elfde, toen hij werd geraakt door Sébastien Baud (CD Sport) in de RACC-chicane. De Nederlander kwam buiten de top twintig algemeen terecht. Uiteindelijk zouden hij en Thijmen Nabuurs P5 algemeen en als vierde in de Silver Cup finishen na een mooie inhaalrace.

211008 GuilvertMichal
Guilvert en Michal wonnen maar liefst zeven van de twaalf races in de Pro-Am-klasse dit seizoen

Contact tussen Seyler en Gazeau zag de Aston Martin van de laatstgenoemde de grindbak inschieten. Dit zorgde voor een korte neutralisatie. Bij de herstart reed Cabirou achter de Safety Car aan de pitstraat in en viel uit met turboproblemen. Sturm kreeg hierdoor de leiding in handen voor Seyler en Potty. Na de verplichte pit stops kwam Seylers teamgenoot Roee Meyuhas voor Buus terecht, maar de Israëliër kreeg al gauw daarna een lekke band, dus Buus pakte de eerste positie terug.

211009 BuusSturm
Buus en Sturm verloren de zege in Race 1 na een straf, maar het Porsche-duo maakte het goed in Race 2

Een clash tussen Antoine Leclerc (Arkadia Racing) en Jean-Luc D'Auria (Trivellato Racing by Villorba Corse) zorgde wederom voor een Safety Car-periode. Na de herstart vochten Buus en Michal om de algemene overwinning, maar het was de Deen die zegevierde samen met Sturm. Guilvert en Michal finishten tweede, maar waren wel het beste duo in de Pro-Am-klasse. Michael Blanchemain en Christophe Hamon (Team Fullmotorsport) kwamen als Am-klassewinnaars op P12 algemeen over de streep.

211007 BlanchemainHamon
Blanchemain en Hamon pakten slechts een pole positie, maar wonnen wel de helft van de races in de Am-klasse

Lémeret en Potty moesten beide races winnen om Fagg en Voisin nog te kunnen verslaan in het Silver Cup-kampioenschap, maar de Belgen kwamen als tweede over de streep. Fagg en Voisin, uitkomend in de papaya-oranje en blauwe McLaren van het team van Zak Brown, hebben dus die titel te pakken.

211008 FaggVoisin
Fagg en Voisin mogen zich GT4 European Series-kampioen noemen in de Silver Cup

Echter op zondagochtend werd de uitslag van Race 1 aangepast. De Porsche van winnaars Buus en Sturm bleek een te lage bandenspanning te hebben en kreeg een straf van 35 seconden. Lémeret en Potty kregen daarmee de zege in de Silver Cup. Nabuurs en Rappange schoven op naar de derde plek in de klasse. Het had geen impact op het kampioenschap van Fagg en Voisin, omdat ze hoe dan ook genoeg punten scoorden om zeker te zijn van hun titel.

211008 LemeretPotty
Lémeret en Potty kregen de zege op zaterdag, maar hadden op zondag geen kans meer om voorbij te gaan aan Fagg en Voisin in de puntenstand

UITSLAG RACE 1

Jim Pla (AKKA ASP) deelde de voorste rij met Guilvert bij de start voor Race 2 en de Mercedes-AMG-rijder behield de leiding door de openingsronde. Buus lag eerste in de Silver Cup voor Nabuurs die Tom Canning (Mirage Racing) voorbij ging voor de vierde plek algemeen. In het achterveld werd Grégory Faessel in de rondte getikt door Saintéloc Racing-teamgenoot Olivier Estèves en werd vervolgens geraakt door Henrik Lyngbye Pedersen (Hella Pagid – racing one). In de chaos raakte Rafael Villanueva (NM Racing Team) een Aston, waardoor de motorkap van de Spanjaard omhoog schoot. Maxime Soulet (Selleslagh Racing Team) moest een ongeplande stop maken vanaf P4 in de Pro-Am-klasse, vanwege een lekke band. Hetzelfde overkwam Antoni Chodzen (SVC Sport Management, terwijl hij aan de leiding lag van de Am-klasse.

211007 BeaubeliquePla
Beaubelique en Pla zegevierden in de seizoensfinale om de tweede positie in het Pro-Am-kampioenschap veilig te stellen

Na de verplichte rijderswissels kwamen Buus en Sturm op de eerste positie en zij wonnen de laatste race van het jaar voor Pro-Am-winnaars Jean-Luc Beaubelique en Pla. Nabuurs en Rappange hielden Meyuhas en Seyler achter zich voor P2 in de Silver Cup. Blanchemain en Hamon domineerden in de Am-klasse, nadat vader-zoon-duo Piotr en Antoni Chodzen waren uitgevallen. De race eindigde onder de Full Course Yellow, vanwege een crash voor Enzo Joulié (CD Sport) wiens ophanging brak, terwijl hij over de kerbs ging in bocht acht.

211008 NabuursRappange
Nederlanders Nabuurs en Rappange eindigen het seizoen met zes podiums in de Silver Cup

UITSLAG RACE 2

De seizoensopener van 2022 staat gepland voor 9 en 10 april op Autodromo Nazionale Monza. Daarna zal de GT4 European Series Paul Ricard, Misano, Spa-Francorchamps, Hockenheim en Barcelona-Catalunya bezoeken. Helaas wordt Circuit Zandvoort overgeslagen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet