VLN

VLN: Brink/Leisen winnen NLS-titel. Zege voor Stippler/Kolb in NLS Finale

De laatste wedstrijd van de NLS op de Nürburgring Nordschleife startte vanwege mist en een ingekorte kwalificatiesessie twee uur later dan gepland. Ook de wedstrijdafstand werd 45 minuten ingekort. De 45e DMV Münsterlandpokal leverde een overwinning op voor de Phoenix Audi R8 LMS van de combinatie Frank Stippler/Vincent Kolb. De combinatie Philipp Leisen/Danny Brink wonnen voor de derde achtereenvolgende maal de VLN titel. Bij deze wedstrijd werden zij door Christopher Rink ondersteund die het afgelopen seizoen vaak op twee auto's actief was.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: VLN/Falken

2021 Start 45 DM Munsterlandpokal
Start van de 45e DMV Munsterlandpokal. Wat minder GT3's maar prachtige gevechten.

Brink/Leisen winnen NLS titel. Zege voor Stippler/Kolb in NLS Finale
Voor de derde achtereenvolgende maal ging de titel naar de BMW-rijders Philipp Leisen/Danny Brink in de Adrenalin Motorsport Team Alzner Automotive BMW. Ook in 2018 en 2020 schreven zij het kampioenschap op hun naam. Het team had overigens twee auto's in de titelstrijd. De combinatie Rink/Stahlschmidt/Zils werd met hun BMW 330i ruim een uur voor het einde door een klapband van hun titelkansen beroofd.

Christopher Rink had er de voorkeur aangegeven om dit seizoen in de klasse met de meeste auto's te starten. De rekening ging niet op. Danny Brink: "Ik heb dit seizoen gewoon voor de lol gereden en kort voor de Döttinger Höhe kreeg ik te horen dat ik de oude en nieuwe kampioen was. Ik kon het tot de laatste seconde niet geloven. We wonnen de titel met drie personen. Hij probeerde dit seizoen begrijpelijkerwijs te wedden op de klasse met de meeste starters." Rink had duidelijk op het verkeerde paard gewed.

Ook de combinatie Daniel Blickle, Tim Scheerbarth en Max Kronberg in de Porsche 718 Cayman GT4 CTS in de Cup 3 klasse had in de Cayman GT4 Trophy by Manthey Racing nog titelkansen. Een kostbare fout bij een reguliere pitstop kostte het W&S Team de titel. 1,5 seconde tekort stil gestaan. Bestraft met een extra pitstop waardoor de titeldroom uit elkaar spatte.

Voor de combinatie Brink, Leisen, Rink(die met regelmaat op beide auto's reed) betekende het hun achtste klassezege dit seizoen. Philipp Leisen: "Ik ben vanmorgen zonder grote verwachtingen naar de Ring gekomen. Wij hebben vrij en onbekommerd geracet. Voor mij was het duidelijk dat het niet meer kon functioneren. Uiteindelijk hadden we één fout minder."

2021 Stippler Kolb Vincent Kolb moest drie jaar op zijn allereerste zege wachten.

Eerste NLS-zege voor Vincent Kolb
Na drie jaar bij Phoenix Racing behaalde Vincent Kolb eindelijk zijn eerste Nordschleife-overwinning. Vincent Kolb: "Dit was een behoorlijk chaotische dag. Verkorte kwalificatie en race. Voor ons was het ook wisselend. Maar met een beetje geluk en de pech van de anderen was het genoeg om te winnen. Na 3,5 jaar hard werken zijn we eindelijk beloond. Frank Stippler: " Het was vandaag extreem hobbelig voor ons. Ik kwam bij mijn laatste stint vast te zitten terwijl de Konrad Lamborghini van Jordan Pepper/Axcil Jefferies een weg wist te vinden. Voor Vincent ben ik blij dat het uiteindelijk gelukt is. Hij heeft zich goed ontwikkeld maar op deze manier wil je eigenlijk niet winnen. Maar we blijven aan de bal en volgend jaar winnen we misschien op eigen kracht."

Stippler doelde daarbij op de Falken Porsche 911 GT3 R en de Konrad Lamborghini Evo die allebei wegens inhalen onder geel een tijdstraf kregen opgelegd en naar P2 en P3 werden teruggezet. In de Speed Trofee stelden Stippler/Kolb de titel veilig nadat de BMW M6 GT3 van de Junioren Harper, Hesse en Verhagen van de baan gespind was.

2021 Falken
De Falken Porsche 911 GT3 R kreeg een tijdstraf van 35 secs. Sven Müller was niet erg overtuigd.

Martin Ragginger: " Er was veel actie op de baan. Voor de toeschouwers was het een Mega GT3 wedstrijd. Als er werkelijk iets geweest was, dan moeten we dit bekijken." Vanaf een negende startplek wist Sven Müller zich direct naar de derde plek op te werken. Sven Müller: " In het bijzonder bij de start gingen we direct in de aanval. De eerste stint was de beste die ik ooit op de Nordschleife gehad heb. Het was erg cool om een aantal kilometers aan de leiding te rijden. Een spannende wedstrijd. Vaak is er in de dode hoek een gele vlag. Maar ik wil het pas aannemen als ik de onboard beelden gezien heb."

Met een tijd van 8.02.930 stelde voormalig Bentley-coureur Jordan Pepper de pole veilig. Jordan Pepper: "Wij accepteren de beslissingen en de straffen van de sportcommissarissen. Ondanks dit ben ik erg gelukkig. Pole en P3 bij mijn comeback op de Nordschleife, dat is zeker geen slechte balans op een dag als vandaag. Dank aan Axcil die mij bij het team heeft binnengehaald. Ik verheug me op mijn terugkeer hier."

Een prachtige prestatie leverde Paul Harkema die samen met Manuel Metzger(als vervanger van Niels Langeveld) reed. Zij behaalden een zesde plek algemeen en P1 in de SPPRO-klasse met de Black Falcon Porsche 911 GT3 R Cup MR
Het 45e seizoen is achter de rug. Het nieuwe seizoen start op 26 maart 2022. Op 7 november a.s. begint het derde digitale seizoen waaraan een groot aantal coureurs en teams zullen deelnemen

2021 Kampioenen
De oude en nieuwe kampioenen.

Uitslag
1. Vincent Kolb/Frank Stippler – Phoenix Racing – Audi R8 LMS GT3 3.22.16.933 gem 166.174 km/u 23 ronden
2. Martin Ragginger/Sven Müller – Falken Motorsport – Porsche 911 GT3 R + 18.467 secs.
3. Axcil Jefferies/Jordan Pepper – Konrad Motorsport – Lamborghini Huracan GT3 + 29.790 secs.
4. Dennis Olsen/Lars Kern – Falken Motorsport – Porsche 911 GT3 R + 50.345 secs.
5. Klaus Abbelen/Felipé Fernandez Laser/Tobias Müller – Frikadelli Racing – Porsche 911 GT3 R+ 3.50.746
6. Paul Harkema/Manuel Metzger – Black Falcon – Porsche 911 GT3 Cup MR + 6.57.274 secs.
7. Michael Heimrich/Arno Klasen – Twin Busch by équipe vitesse – Audi R8 LMS GT3 op 1 ronde
8. Noah Nagelsdiek/Carlos Rivas/Hendrik van Danwitz – Black Falcon – Porsche 911 GT3 R op 1 ronde
9. Marcel Marchewicz/Marek Böckmann/Tim Neuser/Reinhold Renger – Schnitzelalm Racing – Mercedes-AMG GT4 op 1 ronde
10. Robin Chrzanowski/Kersten Jodexnis/Peter Scharmach – clickversicherungTeam – Porsche 911 GT3 Cup op 1 ronde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet