NASCAR

NASCAR: Bubba Wallace schrijft historie met zege Talladega Yellow Wood 500

Vanwege heftige regenval werd de Yellow Wood 500 naar maandag verplaatst. Wallace is de eerste Afrikaanse Amerikaan die sinds 1963 een NASCAR-Cup wedstrijd op zijn naam weet te schrijven. Toen won Wendell Scott in Jacksonville. Enkele jaren geleden werd Scott posthuum in de "Wall of Fame" opgenomen. Het betekende tevens de allereerste overwinning voor het 23XI Team dat eigendom is van Denny Hamlin en Michael Jordan.

2021 Wallace  Busch
Volgend jaar teamgenoten. Bubba Wallace en Kurt Busch. Beiden voeren hier het veld aan.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Toyota Racing USA/NASCAR

Bubba Wallace schrijft historie met zege Talladega Yellow Wood 500
Bubba Wallace reed in de 117 ronden tellende wedstrijd vijf ronden aan de leiding voordat er vanwege regen afgebroken moest worden. Daardoor won de 23XI-coureur niet alleen de wedstrijd maar ook nog eens het tweede segment. De eerste wedstrijdfase werd gekenmerkt door het drie/vierbreed rijden.

2021 Wallace Keselowski Wallace in gevecht met Brad Keselowski.

Het leidde slechts tot een lichte crash in de tri-oval van Talladega. Justin Allgaier, die voor het team van Spire Racing slechts een "one-off" deelname had, werd door William Byron in de rondte gedraaid waarvan Kyle Larson het slachtoffer werd. Voor Allgaier was de wedstrijd definitief te einde.

2021 Byron Bell
William Byron en Christopher Bell voeren het veld aan.

Larson kon met een gehavende auto de wedstrijd nog even voortzetten maar werd als 37e geklasseerd. Ook Chase Briscoe raakte de No 77 van Allgaier en moest eveneens herstellingen laten aanbrengen. Een eerste regenbui zorgde ervoor dat de wedstrijd 20 minuten onderbroken moest worden. Het eerste segment kwam op naam van Chris Buescher gevolgd door Logano, Keselowski, Harvick, Reddick, Blaney, Elliott, Chastain, Kurt Busch en Alex Bowman. Vanwege een goed getimede vroege stop reed Cody Ware tijdelijk in het eerste segment vooraan.

2021 Dryers
De dryers hielden de spanning erin.

Bij de herstart namen Justin Haley en Corey Lajoie de leiding. Vervolgens vonden zowel de Toyota-rijders Christopher Bell en Denny Hamlin de aansluiting. Contact tussen Alex Bowman en Ricky Stenhouse Jr. leverde de tweede crash van de dag op. Bowman ketste terug in het verkeer en raakte daarbij Ross Chastain waardoor Tyler Reddick in de muur verdween. De JGR teamgenoten Kyle Busch en Martin Truex Jr. spinden eveneens maar liepen nauwelijks schade op. Bij dit incident waren wel drie playoff-rijders betrokken.

2021 Wallace Blaney
Wallace ontvangt de felicitaties van zijn boezemvriend Ryan Blaney die eveneens mede-eigenaar van het 23 XI Team is!

Vervolgens kwamen zowel Kurt Busch als Bubba Wallace aan kop. Wallace verdedigde zich uitstekend en maakte zich bijzonder breed waardoor Keselowski en Logano niet de kans kregen om te passeren. Kort daarna waren Ryan Preece, Matt Di Benedetto en William Byron bij een crash betrokken.Drie ronden voor het einde van het tweede segment moest er weer geneutraliseerd worden.

2021 Wallace Hond 2
Ook de trouwe viervoeter van Wallace mocht meegenieten van de zege.

Gedurende lange tijd verkeerde Bubba Wallace in onzekerheid of de wedstrijd al dan niet hervat zou worden. De NASCAR-organisatie stuurde de jet dryers de baan op. Maar het was tegen de weergoden een kansloze excercitie. Na lang wachten werd Wallace definitief tot winnaar uitgeroepen

Bubba Wallace: "Dit is voor alle kinderen die een kans willen hebben en wat ze ook willen bereiken en de beste willen zijn in wat ze willen doen. Je gaat veel "BS" meemaken maar blijf trouw aan je pad en laat de nonsens niet over je heenkomen. Blijf sterk, blijf bescheiden. Er zijn genoeg tijden geweest dat ik wilde opgeven."

Uitslag
1. Bubba Wallace Toyota 117 ronden
2. Joey Logano Ford 117 ronden
3. Brad Keselowski Ford 117 ronden
4. Kurt Busch Chevrolet 117 ronden
5. Christopher Bell Toyota 117 ronden
6. Chris Buescher Ford 117 ronden
7. Denny Hamlin Toyota 117 ronden
8. Kevin Harvick Ford 117 ronden
9. Erik Jones Chevrolet 117 ronden
10. Anthony Alfredo Ford 117 ronden

2021 Wallace Hond 1
Een mooie afsluiter op werelddierendag toch?

Stand playoffs: 1. Denny Hamlin 3116 pnt. 2. Kyle Larson 3097 pnt. 3. Joey Logano 3096 pnt. 4. Brad Keselowski 3095 pnt. 5. Martin Truex Jr. 3095 pnt. 6. Ryan Blaney 3090 pnt. 7.Chase Elliott 3084. 8. Kyle Busch 3084. 9. Kevin Harvick 3075 pnt. 10. Christopher Bell 3056 pnt. 11. William Byron 3040 pnt. 12. Alex Bowman 3032 pnt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet