Formula 4

Spaans F4: Dilano van 't Hoff met perfecte hattrick naar Spaanse F4-titel

kopfoto

Dilano van 't Hoff heeft er op het circuit van Jerez geen twijfel over laten bestaan dat de Spaanse Formule 4-titel dit jaar maar één man toekomt. De 17-jarige lijstaanvoerder won alle drie de wedstrijden, pakte drie keer de poleposition en reed ook nog eens twee keer de snelste raceronde. Daarmee verzekerde Van 't Hoff zich na de tweede race op Jerez en met nog vier races te gaan al van de titel in het Spaans Formule 4 kampioenschap. Het spreekt bijna voor zich dat de MP Motorsport-rijder ook de rookie-titel voor zich opeiste. Van 't Hoff heeft van de tot nu toe verreden achttien races er negen gewonnen en eindigde in totaal vijftien keer op het podium. De kruimels waren in Jerez voor Vladislav Ryabov, Enric Bordás en Pepe Marti die respectievelijk twee keer een tweede, een derde en tweede en twee keer een derde plaats in de wacht sleepten. Rik Koen leek in race één beslag te leggen op een mooie derde plaats, maar viel door een tijdstraf terug naar plek zes. In een sterk gereden derde race eindigde de 17-jarige Nederlander als vijfde.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: PR

Na Circuit Ricardo Tormo was het met Jerez bij ronde zes van het Spaans Formule 4 kampioenschap tijd voor het vierde Spaanse circuit op de kalender.

circuit

Ondanks dat Sebastian Ogaard (Campos Racing) twee weken geleden iets van zijn puntenachterstand had kunnen goedmaken, was de leiding met 265 tegen 172 punten nog altijd riant in handen van de Nederlander Dilano van 't Hoff. Het moest dan ook al gek lopen wilde de 17-jarige MP Motorsport-coureur, net als de overige Nederlanders in het veld lid van de KNAF Academy-selectie, niet de opvolger worden van Kas Haverkort, de Nederlander die vorig jaar met overmacht de Spaanse F4-titel op zijn naam schreef. Als de voorsprong van Van 't Hoff na dit weekend 72 punten of meer zou bedragen, dan had hij de titel zelfs al binnen. Op de plekken drie tot en met vijf de Spanjaarden Pepe Marti (Campos Racing), Daniel Maciá (Formula de Campeones) en Enric Bordás (Formula de Campeones) met respectievelijk 128, 123 en 111 punten. Op een keurige zesde plaats met 77 punten de tweede Nederlander, de 17-jarige Rik Koen (MP Motorsport).

malek

In het veld ten opzichte van Circuit Ricardo Tormo twee afvallers (Oliver Michl en Anshul Gandhi), maar daarentegen ook weer een nieuwe naam. Bij Drivex kwam de uit de karting afkomstige Slowaak Lukas Malek de gelederen versterken, waarmee het startveld voor ronde zes op 24 kwam.

hoff.pole 1

In de op zaterdagochtend verreden twee vrije trainingen was de snelste tijd voor Guilherme Oliviera (Drivex) respectievelijk Marti, terwijl Van 't Hoff duidelijk met andere dingen bezig was dan de snelste ronde rijden, aangezien de lijstaanvoerder bleek steken op plek vijftien respectievelijk dertien. Dat Van 't Hoff en MP Motorsport hun werk al voor die tijd gedaan hadden, bleek in de kwalificatie die de startopstelling voor race één en twee moest bepalen. Van 't Hoff zette tot twee keer toe de snelste tijd op de klokken en pakte daarmee zijn elfde en twaalfde poleposition van het seizoen. Vladislav Ryabov (GRS) klokte op slechts 0,058 seconden van Van 't Hoff de tweede tijd, terwijl nummer drie Marti ook slechts 0,083 seconden op de tijd van de Nederlander hoefde toe te geven. Daarachter Bordás en Ogaard terwijl Koen op een keurige zesde plaats te vinden was. De top tien werd gecompleteerd door Suleiman Zanfari (MP Motorsport), Maksim Arkhangelskiy (Drivex), Oliviera en dan pas de nummer vier uit het kampioenschap, Maciá. Emely de Heus (MP Motorsport) zette de 20ste tijd op de klokken. Met slechts 0,083 seconden verschil tussen de top drie en de top zestien binnen één seconde, mocht er weer worden uitgekeken naar drie spannende races.

Race 1 start

Van 't Hoff domineert

Dat kleine onderlinge verschillen geen garantie zijn voor een race vol spectaculaire inhaalacties, bleek weer eens in de eerste wedstrijd. De rijders op de eerste rijen waren nagenoeg even snel weg en hoewel Van 't Hoff richting de eerste bocht even moest verdedigen, wist de Nederlander de leiding te behouden. Op plek twee moest Ryabov een aanval afslaan van Bordás en dit kostte de laatste zoveel tijd dat de uitstekend vertrokken Koen niet alleen Ogaard en Marti wist te passeren, maar ook meteen ten koste van Bordás doorschoot naar plek drie. In het verdere verloop van de wedstrijd varieerden de onderlinge verschillen en waren er steeds weer in elkaars slipstream rijdende groepjes, maar duidelijk werd ook dat in vuile lucht de banden veel te lijden hadden en inhalen nagenoeg onmogelijk was.

race 1 hoff finish

Van 't Hoff leek heel gecontroleerd te rijden, hield Ryabov de gehele race op iets meer dan een halve seconde om in de slotfase snel weg te lopen en uiteindelijk met een voorsprong van 3,8 seconden op Ryabov de winst te grijpen, zijn zevende van het seizoen en inclusief de snelste ronde de maximale score voor race één.

race 1 bordas

Achter dit tweetal viel al snel een gaatje richting Koen die zijn positie af en toe moest verdedigen tegen Bordás. De Spanjaard werd op zijn beurt weer lastig gevallen door Ogaard, Marti en Marciá, die als een van de weinige rijders wat plaatsen had weten goed te maken. De onderlinge verschillen varieerden, want regelmatig leek het een treintje van vier of vijf, maar zodra iemand een inhaalpoging waagde, vielen er ook meteen weer gaten. Uiteindelijk passeerde het vijftal ook in deze volgorde de finish waarbij Koen dus opnieuw een podium leek te pakken. Helaas voor de Nederlander kreeg hij een penalty voor het te vaak overschrijden van de track limits waardoor de MP Motorsport-piloot als zesde werd geklasseerd en Bordás dus de derde podiumpositie in de schoot geworpen kreeg. Omdat ook Maciá strafseconden kreeg toegevoegd, pakte Zanfari plek zeven, voor Maciá, Georg Kelstrup (MP Motorsport) en een in de slotronde naar plek tien doorgeschoven Manuel Espirito Santo (MP Motorsport). De Heus boekte ook enige winst en passeerde als 17de de finish.

race 1 podium 2

Uitslag race 1

1. Dilano van 't Hoff, MP Motorsport
2. Vladislav Ryabov, GRS
3. Enric Bordás, Formula de Campeones
4. Sebastian Ogaard, Campos Racing
5. Pepe Marti, Campos Racing
6. Rik Koen, MP Motorsport
7. Suleiman Zanfari, MP Motorsport
8. Daniel Maciá, Formula de Campeones
9. Georg Kelstrup, MP Motorsport
10. Manuel Espirito Santo, MP Motorsport
17. Emely de Heus, MP Motorsport
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet