GT

GT: Gounon/Walilko behaalde tweede GT Masters zege op de Sachsenring

Veel spanning in de titelstrijd in de ADAC GT Masters. Vier wedstrijden voor het einde van het seizoen bedraagt het verschil tussen de combinaties Mies/Feller (Montaplast by Land Motorsport) en Engel/Stolz (Toksport by WRT) slechts twee punten. Een fulmineuze inhaaljacht van Luca Stolz in de slotfase leverde het Toksport WRT Team niet alleen een tweede plek op maar ook P2 in de tussenstand van het kampioenschap. De combinatie Jules Gounon (F/26) / Igor Walilko (P/24) behaalde op de Sachsenring hun tweede seizoensoverwinning. De combinatie Mies/Feller kwam met de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS niet verder dan een vijfde plek.

2021 Winnende Zakspeed Mercedes
De Zakspeed AMG Mercedes GT3 van de combinatie Gounon/Walilko was niet te stuiten.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport

Gounon/Walilko behaalde tweede GT Masters zege op de Sachsenring
De Team Zakspeed Mobil Krankenkasse Racing AMG Mercedes GT3 nam eigenlijk direct vanaf pole de leiding en reed met de combinatie Gounon/Walilko onbedreigd naar de overwinning. Jules Gounon: "Ik hou gewoon van deze baan. Hier heb ik in 2016 mijn eerste GT3 overwinning behaald en dit betekende het startschot van mijn carrière. Gewoon fantastisch om hier weer opnieuw te winnen. Alles klopte, pole, snelste ronde en overwinning. Beter kon het gewoon niet lopen. Wij zijn nu outsiders voor de titel" Terwijl polesitter Jules Gounon een perfecte start had verliep het achter hem vrij turbulent. De Mann Filter Team Landgraf HTP/WWR Mercedes van Maxmilian Buhk (vanaf P3 gestart) werd door een fout van fabrieks Lamborghini-rijder Alberto Costa Balboa (Esp/31) in de rondte gedraaid en werd door de Joos Porsche 911 GT3 van Jannes Fitje geraakt.

2021 Mies Feller Mies/Feller behouden de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

Costa Balboa kreeg een "drive through" opgelegd en zou met de GRT Grasser Lamborghini Huracan GT3 Evo nog als elfde over de streep komen. Na afloop kwam het tot een verbale confrontatie tussen Buhk/Marciello en Costa Balboa. Voor het incident, waarbij overigens nog meer auto's betrokken waren, bood Costa Balboa zijn excuses aan. Buhk noemde hem "geen man" en trapte daarbij de Spanjaard, die dit weekend al veel te verduren had gehad, duidelijk bovenop zijn ziel. Zwaar aangeslagen liep de Lamborghini-rijder terug naar zijn pitbox. Dit commentaar ging zelfs de beide TV- commentatoren Dirk Adorf en Christian Menzel te ver.....

De SSR Performance Porsche 911 GT3 R van Michael Ammermüller, die zaterdag nog de wedstrijd won, was eveneens in de openingsronde bij een incident betrokken en viel buiten de Top 20. Na een safetycar-interventie wist Gounon een behoorlijke voorsprong op te bouwen en kon met ruim vijf seconden voorsprong de AMG GT Mercedes aan Igor Walilko overgeven. De Pool wist de voorsprong nog verder uit te breiden en kwam met een voorsprong van ruim 16 seconden als eerste over de eindstreep. Voor de tweede achtereenvolgende maal behaalde deze combinatie een overwinning tijdens de wedstrijd op zondag. Voor Walilko betekende het tevens de tweede klassezege in het Junior klassement.

2021 Ammermuller Jaminet
De SSR Performance Porsche 911 GT3 R van de combinatie Ammermüler/Jaminet hield de schade beperkt.

Een prachtige strijd om de tweede plek werd in de slotfase in het voordeel van Luca Stolz beslist. GRT Lamborghini-rijders Rolf Ineichen wist rondenlang de aanvallen van de Toksport WRT Mercedes af te slaan. Kort voor het opkomen van het rechte stuk reden de Lamborghini en Mercedes naast elkaar. In de allerlaatste bocht wist Stolz de Lamborghini te passeren terwijl ook de Porsches van Thomas Preining en Christian Engelhart Ineichen het nakijken gaven. Een ondankbare vierde plek was het resultaat.

Een zwakke troost was dat Ineichen in de Pirelli Trophy de beker voor de best geklasseerde amateur-rijder in ontvangst mocht nemen. De Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van de combinatie Mies/Feller was gedurende lange tijd in een fel duel met de Phoenix Audi van Jusuf Owega (D/19) / Patric Niederhauser verwikkeld. Drie ronden voor het einde slaagde Feller er eindelijk in om zijn merkgenoot te passeren en stelde daarmee P5 veilig.

De combinatie Florian Spengler(D/33) / Markus Winkelhock (41) eindigde met de Car Collection Motorsport Audi R8 LMS als zevende voor hun merkgenoten Elia Erhart (D/33) /Mattia Drudi (I/23) die de Rutronik Racing by TECE kleuren verdedigden. De Callaway Corvette C7 GT3 R van Jeffrey Schmidt/Marvin Kirchhofer ( 27) kwam als negende over de eindstreep. De SSR Performance Porsche 911 GT3 R van de combinatie Ammermüller/Jaminet knokte zich nog naar voren en behaalde de tiende plek. In de tussenstand van het kampioenschap nemen zij de derde plek in.

2021 Podium
Een dubbel Mercedes podium en eindelijk een goed resultaat voor Preining/Renauer.

Commentaren:
Jules Gounon: " De pole vanmorgen was al fantastisch. Ik wilde gedurende mijn stint voor Igor een voorsprong van vijf seconden opbouwen. Daar ben ik in geslaagd. Hij had de wedstrijd uitstekend onder controle. Met 25 punten achterstand bevinden wij ons ook nu in de titelstrijd. Bij ons bestaat er geen druk. Kijken wat er uit voortvloeit. Dank aan Zakspeed en Mercedes Benz voor een fantastische auto."

Igor Walilko: "Het voelt gewoonweg fantastisch om op zondag te winnen. Met deze verwachtingen, om zulke fantastische resultaten te behalen, ben ik niet aan het seizoen begonnen. Ik heb geprobeerd om de banden goed te managen, geen fouten te maken en de auto over de streep te brengen. Ik leer nog veel want dit is mijn eerste seizoen in een GT3 auto. Gelukkig kon ik dit keer vooraan wat relaxter rijden en behoefde niet het maximale eruit te halen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet