DTM

DTM: Kelvin van der Linde wint en herovert leiding in tussenstand

211002 DTM VdL
Kelvin van der Linde was een klasse apart in de eerste race op Hockenheim

Kelvin van der Linde had zowel op de Red Bull Ring als in Assen een lastig DTM-weekeinde, maar in Hockenheim was de Zuid-Afrikaan met de ABT-Audi weer een klasse apart. Hij was in de trainingen op vrijdag al de snelste, behaalde in de kwalificatie zijn vierde pole-position van het seizoen en liet daarna zijn vierde zege van het jaar volgen. Daarmee maakte hij een achterstand van 15 punten in het kampioenschap op Liam Lawson goed. De Nieuw-Zeelander eindigde achter Alex Albon en Mike Rockkenfeller als vierde en staat nu ex-aequo aan de leiding met van der Linde. Oo de andere titelkandidaten hadden een lastige race: Maximilian Götz werd met remproblemen vijfde, Marco Wittmann raakte in de eerste ronde betrokken bij een aanrijding en viel uiteindelijk uit.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR

Bij de start nam Kelvin van der Linde vanaf pole de leiding voor Mercedes-rijder Auer en Lawson in de Ferrari, maar bij het aanremmen van de hairpin ging het mis voor Auer: Maini kwam in de GetSpeed-Mercedes langs de binnenkant, remde veel te laat en tikte Auer in de rondte, die daarna uitviel. Vervolgens kwam Maini tegen de BMW van Wittmann terecht en liep zoveel schade op, dat ook voor hem de race ter plekke over was. Vanwege de gestrande Mercedes van Maini kwam de safety-car in actie. Wittmann zou korte tijd later eveneens uitvallen.

211002 DTM Start

In de vijfde ronde werd de race weer vrijgegeven. Een ronde later kwamen de eerste rijders binnen voor pitstops, onder wie titelkandidaten Götz en Lawson. Kelvin van der Linde stopte een ronde later, een andere strategie dan in de afgelopen races, toen hij juist laat binnenkwam. Nu kon hij ook uitlopen nadat eerst Audi-merkgenoot Müller en daarna zijn broer Sheldon, die beide nog binnen moesten komen, hem zonder teveel moeite voorbij lieten. Overigens vielen ook Sheldon van der Linde en Müller in het verdere verloop van de race uit.

Nadat alle rijders hun stop hadden gemaakt, reed Kelvin van der Linde aan de leiding voor Albon en Götz, maar laatstgenoemde had veel problemen met de remmen en kon zijn positie niet vasthouden. Uiteindelijk reed Van der Linde op overtuigende wijze de overwinning naar huis, voor Albon, terwijl Götz in de slotfase eerste de derde plaats verloor aan Lawson en vervolgens ook de vierde plaats aan Rockenfeller. Laatstgenoemde zette vervolgens zijn opmars voort en wist na een intense strijd Lawson te passeren, waarmee hij de Nieuw-Zeelander van waardevolle punten af hield en daarmee uiteraard zijn teamgenoot Van der Linde hielp. Zo eindigden er twee Abt-Audi-rijders op het podium, wat met name bij Rockenfeller, slechts 17e in de kwalificatie als gevolg van een defecte sensor, een verrassing genoemd mocht worden. Achter Lawson en Götz completeerden Mercedes-rijders Juncadella en Ellis, Esteban Muth met de T3-Lamborghini, Abril met Mercedes en Glock met BMW de top tien.

211002 Albon

In de tussenstand van het kampioenschap met nog drie races te gaan, een morgen en twee volgende week op de Norisring, gaan Van der Linde en Lawson nu ex-aequo aan de leiding met 188 punten, gevolgd door Wittmann en Götz met elk 165.

211002 DTM Podium
Podium met vlnr Florian Modlinger van het Abt-team, Alex Albon, Kelvin van der Linde en Mike Rockenfeller
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet