GT

GT Open: Verrassende winnaars in nat weekend op Monza en succes voor Nederlanders in GT Cup

210925 Start
De combinatie van International GT Open en GT Cup Open Europe zorgde voor een prachtig veld van 26 auto's

Autodromo Nazionale Monza speelde afgelopen weekend gastheer van twee races van het International GT Open en de GT Cup Open Europe. Het zeventig minutenlange evenement op zaterdag werd gewonnen door debuterend team 2 Seas Motorsport met Martin Kodrić en Ethan Simioni. Rinaldi Racing keerde terug met Ferrari en won op zondag de race van een uur met Fabrizio Crestani en Benja Hites. GT Cup Open Europe-deelnemer Daan Pijl (Bonaldi Motorsport) lag een tijdje aan de algemene leiding door een goede strategie in onvoorspelbare weersomstandigheden.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Michele Beretta (Vincenzo Sospiri Racing) ving Race 1 aan vanaf pole positie en behield de leiding bij de start voor Marco Bonanomi (Reno Racing), Hites, leider in de Pro-Am-klasse Brendon Leitch (Leipert Motorsport) en Kodrić. Er werd hard gestreden op de Temple of Speed dat op sommige plekken nog wat vochtig was. Kodrić passeerde Leitch en Hites voor P3, terwijl ook Ollie Millroy (Inception Racing) voorbijging aan Leitch. De McLaren-rijder pakte daarmee de eerste positie in de Pro-Am-klasse, maar daarna werd de Brit geramd door Baptiste Moulin (Vincenzo Sospiri Racing), nadat de laatstgenoemde veel te laat remde voor Variante del Rettifilo.

210925 Simioni
2 Seas Motorsport had nooit eerder meegedaan aan GT Open en Simioni racete voor het eerst in een GT3-evenement

Vervolgens moest de Safety Car op de baan komen, vanwege problemen voor de derde Lamborghini van Sospiri's team. Federico Leo stond vast in de grindbak bij Lesmo 2, voordat Jakub Dwernicki (Bonaldi Motorsport) crashte onder gele vlaggen in Lesmo 1. Na de herstart en de verplichte rijderswissels kwam Simioni, die nooit eerder aan een GT3-race had deelgenomen, aan de leiding voor Bonanomi's teamgenoot Jacopo Guidetti en Crestani. Beretta's teamgenoot Frederik Schandorff kwam op P4 terecht na een langzame stop. De Deen klom naar de tweede plaats na een mooie inhaalrace, maar hij kon Simioni niet meer bijhouden.

210925 Osborne
Moss en Osborne zegevierden voor de derde maal in Pro-Am dit seizoen

Kodrić en Simioni wonnen de zaterdagsrace voor Beretta en Schandorff. Bonanomi en Guidetti maakten het podium af. Andy Soucek en Al Faisal Al Zubair (Lechner Racing) kwamen als vijfde over de streep achter Crestani en Hites. Joe Osborne (Inception Racing) versloeg Leitchs teamgenoot Tyler Cooke in een spannend gevecht om de overwinning in de Pro-Am-klasse te pakken samen met Nick Moss. Dirk Schouten won samen met Nicolas Vandierendonck (Q1 by EMG Motorsport) in de GT Cup Open Europe.

210926 LippiMagnoni
Alberto Lippi en Luca Magnoni maakten hun debuut en finishten dertiende en zestiende algemeen als enige Am-klasse-rijders

UITSLAG RACE 1

Osborne was het snelst in de kwalificatie voor Race 2, voordat Monza middenin de sessie in een soort zwembad werd omgetoverd door een ontzettend heftige ochtendbui. Dat zorgde voor een door elkaar gegooide startopstelling. Bij de start was het droog, maar er werd regen voorspeld. Alle International GT Open-deelnemers stonden op slicks, maar de meeste GT Cup Open Europe-auto's stonden op natweerbanden. Terwijl Osborne het veld leidde bij het uitgaan van de lichten, kwamen Guidetti, Crestani en Al Zubair meteen naar binnen om banden te wisselen, omdat er druppels begonnen te vallen.

210926 Hites
Rinaldi Racing, het Duitse Ferrari-team, won in hun eerste deelname sinds 2018

In de ronden die volgden, begon de regen in steeds meer mate te vallen op het snelle, Italiaanse circuit. Steeds kwam er weer een groepje auto's van het International GT Open naar binnen voor regenbanden. Dat zorgde ervoor dat Daan Pijl, uitkomend in een Porsche 911 GT3 Cup in het GT Cup Open Europe-kampioenschap, de algemene leiding pakte. Pas toen het tijd was voor de rijderswissels werd Pijl voorbijgestoken door het GT Open-veld.

210926 Seyffert
Seyffert en Tweraser pakten niet alleen hun eerste podium, maar ook hun eerste overwinning van het seizoen in Pro-Am

Na die verplichte pit stops kwam Hites op de eerste positie terecht. De Chileen domineerde de tweede helft van de race en won op zondag samen met Crestani. Kampioenschapskandidaten Soucek & Al Zubair en Beretta & Schandorff, tussen wie het verschil nu 28 punten is, maakten het podium af. Jan Seyffert en Gerhard Tweraser (HP Racing International) wonnen in de Pro-Am-klasse. Pijl finishte tweede in de GT Cup Open Europe, nadat zijn teamgenoot Tomasz Magdziarz de leiding verloor aan de Belg Jan Lauryssen (Q1 by EMG Motorsport). Schouten werd als derde geklasseerd.

210926 Lauryssen
Ondanks een geweldige openingsstint van Pijl, was het Lauryssen die het weekend afsloot met zege in GT Cup Open Europe

UITSLAG RACE 2

Het titelbeslissende weekend van het International GT Open vindt plaats op Circuit de Barcelona-Catalunya op 23 en 24 oktober.

KAMPIOENSCHAPSSTANDEN
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet