TCR Series

TCR Europe: Een lach en een traan voor Franco Girolami op Monza

2021 TCR Europe Monza Race 2 Azcona and Girolami 39


Er zijn nog twee kanshebbers voor de TCR Europe titel. Een dubbelslag voor Franco Girolami op Monza zou zijn achterstand op koploper Mikel Azcona doen verkleinen. Girolami begon het weekend goed door Azcona in de eerste incidentvolle race op Monza achter zich te houden. Ook de tweede race kwam de Argentijn als eerste over de finish. Maar de wedstrijd kreeg Girolami een straf van 30 seconden van de wedstrijdleiding vanwege het inhalen onder de gele vlag. Mat'o Homola werd daardoor de winnaar voor Tom Coronel en Jack Young. Mikel Azcona werd ondanks een vijf seconden straf vanwege de track limits vierde en gaat als riante koploper naar de laatste twee wedstrijden in Barcelona.


Tekst: Gerrie Hoekstra / PR
Foto's: PR


Race 2 Tom Coronel Monza TCR Europe Audi RS3 LMS Podium 3

In de eerste race eindigde Coronel met de Audi RS 3 LMS in DHL-kleuren, ingezet door het Belgische Comtoyou Racing, heel keurig als derde. In de tweede wedstrijd werd hij uiteindelijk zelfs als tweede geklasseerd. "Twee podiumplaatsen, waarmee ik nu derde sta in de EK-stand, daar ben ik heel tevreden mee", aldus Coronel na afloop. Niels Langeveld had een weekend om maar snel te vergeten. Er zat totaal geen snelheid in zijn Sebastien Loeb Racing Hyundai. De Sassenheimer gaat als vierde in de rijders klassement richting Barcelona. Een derde plaats is nog mogelijk indien hij zijn landgenoot Coronel verslaat. Het onderlinge verschil bedraagt 13 punten.

Tom Coronel Monza TCR Europe Audi RS3 LMS Podium


Twee maal podium voor Tom Coronel
In Monza maakte de TCR Europe Series deel uit van een gevarieerd en internationaal wedstrijdpakket, samen met ondermeer de GT Open, Euroformula Open, de Franse Formule 4 en de Duitse Porsche Carrera Cup. "In de vrije trainingen begon het al aardig met de vijfde en de zesde plaats, beide malen als beste Audi-rijder", zei Coronel. "We hadden een vrij goede afstelling gevonden. De auto voelt goed aan, mooi constant." Die lijn trok hij door naar de kwalificatie: in de eerste sessie eindigde hij als derde, in de tweede kwalificatie als vierde, opnieuw beide malen als snelste Audi-rijder. "In Q1 had ik een goede slipstream, dat scheelt hier in Monza wel een halve seconde", aldus Coronel. "In Q2 ging ik als eerste naar buiten, maar ik kon helaas geen slipstream vinden, ook omdat we in Q2 maar met twaalf in plaats van 28 man reden. Desondanks staan we er gewoon goed bij, al heb ik nog wel tien kilogram extra in de auto vanwege mijn resultaat op de Nürburgring."

In de eerste race kwam Coronel naar eigen zeggen niet goed weg: "Helemaal niet goed zelfs! Het voelde wel goed aan, maar anderen schoten me links en rechts voorbij, dus dat is iets waaraan we nog wel wat tijd moeten gaan besteden. Daarna waren er wel mooie gevechten, het bekende duw- en trekwerk, zelfs met twee wielen door het gras vanuit de slipstream, maar ik kon wel mooi naar voren rijden en lag zelfs tweede. Drie ronden lang was ik in gevecht met Azcona, die me uiteindelijk voorbij ging. Later zag ik hoe die fel streed met Franco Girolami, het broertje van Nestor, met wie ik in WTCR rijd. Dat was echt naast elkaar, tegen elkaar, dus ik dacht: 'Zo krijg ik straks nog de eerste plaats in mijn schoot geworpen', maar daar kwam het uiteindelijk niet meer van, ik ben derde geworden, vlak achter nummer één en twee. Ik kon wel meekomen, maar niet echt aanvallen, maar een podium voelt natuurlijk goed!"

2021 TCR Europe Monza Race 1 72 Franco Girolami 43


UITSLAG RACE 1


Daags erna startte Coronel vanwege de 'reversed grid' als zevende in de tweede wedstrijd. "Daarbij stond ik op het natte gedeelte van de baan, dus zo ging ik zelfs als negende de eerste bocht in", berichtte hij. "Uiteindelijk kon ik voorzichtig weer wat naar voren rijden en ook profiteren van fouten van andere rijders, bijvoorbeeld als ze rechtdoor schoten in de chicane. Borkovic haalde ik in, mijn teamgenoot passeerde ik, Clairet met de Peugeot na een leuke strijd. Ik had eigenlijk wel mooie gevechten. Ik kwam als vierde over de streep, maar Azcona kreeg straf omdat hij iedere keer de chicane had afgesneden en Girolami kreeg ook een tijdstraf, zodat ik dus zelfs als tweede geklasseerd werd. Twee keer podium, daar ben ik erg blij mee!"

2021 TCR Europe Monza Race 2 70 Mato Homola 36


UITSLAG RACE 2


Het finaleweekeinde van de TCR Europe Series staat gepland van 8 tot en met 10 oktober op het Circuit de Barcelona-Catalunya, maar dat zorgt bij Tom Coronel voor een logistiek probleem, nu door de recente aanpassing van de kalender van het FIA WTCR de ronde van die serie in het Tsjechische Most samenvalt met de finale van de TCR Europe Series. "We zijn nu aan het bestuderen hoe we wellicht beide evenementen kunnen combineren", aldus Coronel.

2021 TCR Europe Monza Qualifying 96 Mikel Azcona 34

STAND

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet