GT

GT World Challenge Europe: Engel en Stolz domineren op Valencia, Silver Cup en Pro-Am titels beslist en Breukers op podium

210926 Start
De GT World Challenge Europe Sprint Cup had wederom een mooi veld van 27 auto's

De laatste twee races van het seizoen van de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup powered by AWS werden dit weekend verreden op Circuit Ricardo Tormo nabij Valencia in Spanje. Dries Vanthoor en Charles Weerts (Team WRT) hadden het algemene rijderskampioenschap al op zak, maar in de Silver Cup en de Pro-Am Cup moest er nog gestreden worden om de titels. Maro Engel en Luca Stolz (Toksport WRT) wonnen beide races om de tweede plaats in de puntenstand te bemachtigen. Rik Breukers (Madpanda Motorsport) pakte een podium in zijn klasse.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Ben Barnicoat (JOTA) begon de race op zondagochtend vanaf pole positie en had een goede start in zijn McLaren voor Stolz en Timur Boguslavskiy (AKKA ASP). In de Ángel Nieto-bocht raakten Óscar Tunjo (Toksport WRT) en Léo Roussel (Saintéloc Racing) elkaar. Aurélien Panis (Saintéloc Racing), Louis Machiels (AF Corse) en Alexander West (Garage 59) raakten ook betrokken naast Breukers' teamgenoot Ezequiel Pérez Companc. Helaas viel de Mercedes-AMG van de Argentijn en de Nederlander uit. Ook de schade voor Tunjo was te erg om verder te gaan en was daarom samen met Juuso Puhakka geen kampioenschapskandidaat meer in de Silver Cup.

210926 Engel
Engel en Stolz waren onverslaanbaar in Spanje en werden tweede in de puntenstand

Na de herstart bleven Barnicoat en Stolz vooraan, terwijl Boguslavskiy werd ingehaald door Ricardo Feller (Emil Frey Racing) die ook Dennis Marschall (Attempto Racing) voorbij was gegaan om de leiding te pakken in de Silver Cup. Weerts remde veel te laat voor de Bernat Martínez-haarspeldbocht en knalde tegen de Bentley van Ulysse De Pauw (CMR). Dat zorgde wederom voor een Safety Car-periode.

210926 AkaMarschall
Nooit eerder hadden Aka en Marschall in de Silver Cup gewonnen

Toksport WRT was sneller bij de rijderswissels en Engel kwam voor Barnicoats teamgenoot Oliver Wilkinson terecht. In de slotfase reed Fellers teamgenoot Alex Fontana het gat dicht naar de McLaren, echter de Zwitser raakte Wilkinson, viel terug door een straf en moest nog een race wachten om de Silver Cup-titel te winnen. Wilkinson viel uit. Engel en Stolz wonnen de race, terwijl Christopher Haase & Roussel en Boguslavskiy & Raffaele Marciello gebruik maakten van de clash tussen Fontana en Wilkinson om op het podium te eindigen.

210926 Bertolini
Voor Bertolini en Machiels was Race 1 in Valencia hun tweede zege in de Pro-Am Cup dit seizoen

Alex Aka en Marschall zegevierden voor het eerst dit seizoen in de Silver Cup. Machiels teamgenoot Andrea Bertolini hield Henrique Chaves (Barwell Motorsport) achter zich om in de Pro-Am Cup te winnen. Chaves en Miguel Ramos hoefden in Race 2 alleen maar te finishen om de titel in de klasse te pakken.

210926 ChavesRamos
Na het winnen van de Pro-Am-titel in de Sprint Cup staan Chaves en Ramos er ook goed voor om Pro-Am-kampioen te worden in het algemene GT World Challenge Europe-klassement

UITSLAG RACE 1

Engel ving Race 2 aan vanaf pole positie en deelde de voorste rij met Jules Gounon (AKKA ASP). Door wederom een veel te ambitieuze actie van de #32 Audi van Team WRT, dit keer met Vanthoor achter het stuur, werden andere rijders uitgeschakeld. Bij de Doohan-bocht crashte de Belg tegen Arthur Rougier (Emil Frey Racing), Nelson Panciatici (CMR) en Eddie Cheever III (SKY – Tempesta Racing). Alleen de Ferrari van de laatstgenoemde kon nog zijn weg vervolgen.

210926 PlaTereschenko
Pla en Tereschenko werden derde in het Silver Cup-klassement na drie klassezeges in 2021

Engel en Stolz wonnen ook de race op zondagmiddag, nadat ze Gounon en Petru Răzvan Umbrărescu achter zich hielden. Albert Costa en Norbert Siedler (Emil Frey Racing) maakten het podium af voor Barnicoat en Wilkinson. Adrien De Leener (Dinamic Motorsport), in zijn terugkeer na een crash op Misano waarin hij vier ruggenwervels brak, verdiende een top-vijf-finish samen met Christian Engelhart.

210926 Fontana
Fontana scoort de Silver Cup-titel, dankzij een zeer sterke eerste helft van het seizoen

Jim Pla (AKKA ASP) begon de race vanaf P3 en zou samen met Konstantin Tereschenko als zesde over de streep komen om in de Silver Cup te winnen. Breukers en Pérez Companc startten zevende en finishten ook zevende algemeen. Dat betekende P2 en dus podium in de Silver Cup. Een vierde plaats in de klasse was genoeg voor Fontana om de titel te pakken. Niet alleen is hij Silver Cup-kampioen in de Sprint Cup, maar ook in de algemene GT World Challenge Europe series. Het kampioenschap in de Pro-Am Cup ging richting Chaves en Ramos. Dominik Baumann (SPS automotive performance) ving de race aan als vierde algemeen en won gemakkelijk samen met Valentin Pierburg.

210926 BaumannPierburg
Baumann en Pierburg zegevierden tweemaal in Pro-Am en werden tweede in het klassement achter kampioenen Chaves en Ramos

UITSLAG RACE 2

De afsluiter van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS is de Endurance Cup-race op Circuit de Barcelona-Catalunya die op 10 oktober zal worden verreden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet