IndyCar

IndyCar: Miscommunicatie dwarsboomt sterke inhaalrace VeeKay

rinus-1


Rinus 'VeeKay' van Kalmthout heeft de voorlaatste wedstrijd van het NTT INDYCAR Series seizoen 2021 besloten op een achttiende plaats. De 21-jarige Nederlander vocht als een leeuw tijdens de Firestone Grand Prix of Monterey, maar kende wederom geen geluk.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Tijdens haar terugkeer op de NTT INDYCAR Series-kalender in 2019 bleek de WeatherTech Raceway Laguna Seca geen goede match te vormen met het team Ed Carpenter Racing. Daar waar Rinus VeeKay twee Indy Lights-zeges boekte, hadden de ECR-voorgangers van de Nederlandse coureur het bijzonder lastig op het legendarische asfaltlint in Californië.

Ook in 2021 vormde het befaamde circuit Laguna Seca de achilleshiel van Ed Carpenter Racing. In zowel de trainingen als de kwalificatie had het team moeite om aansluiting met de top van het competitieve IndyCar-veld te vinden. VeeKay werd mede vanwege een probleem met de gastoevoer genoopt om genoegen te nemen met een vierentwintigste startplaats, diens teammaat Conor Daly vertrok vanaf de achttiend plaats.

Tijdens de Firestone Grand Prix of Monterey, het 95 ronden tellende onderhoud dat als voorlaatste wedstrijd van het NTT INDYCAR Series-seizoen 2021 op het programma stond, opteerden VeeKay en Ed Carpenter Racing voor een aanvallende strategie. De 'Rookie of The Year' van het seizoen 2020 verwisselde zijn harde compound van de Firestone-band vroeg in de wedstrijd voor een setje zachte banden, waarop hij stappen voorwaarts wist te zetten.

rinus-2


VeeKay toonde zijn welbekende bravoure en racegogme tijdens zijn vierde stint, toen de zachte banden inmiddels weer waren ingeruild voor een set van de harde compound. De jonge Nederlander knokte zich dankzij een tiental snaarstrakke rondetijden richting de middenmoot. Een toptienklassering leek niet meer binnen de mogelijkheden, maar een plaats kort daarachter bleek dankzij de stuurmanskunsten van VeeKay wel tot de opties te behoren.

Alsof de duivel ermee speelde, kreeg VeeKay echter wederom te maken met pech. Waar de ECR-rijder in de voorgaande wedstrijden al zoveel teleurstellingen had te verwerken, daar moest hij zondagmiddag (lokale tijd) lijdzaam toezien hoe een communicatiefout roet in het eten gooide. VeeKay dacht middels het radioverkeer te vernemen binnen te worden verwacht voor een pitstop in de 66ste ronde, maar dat bleek een miscommunicatie. De monteurs van Ed Carpenter Racing waren namelijk ingeseind om VeeKay in de 71ste ronde van dienst te zijn.

rinus-3


De noeste arbeid, die VeeKay in zijn voorgaande stints had geleverd, bleek zodoende voor niets te zijn geweest. De Nederlander verloor een handvol plaatsen en moest bij het vallen van de finishvlag genoegen nemen met een achttiende positie. De Firestone Grand Prix of Monterey op de WeatherTech Raceway Laguna Seca werd gewonnen door Colton Herta.

"Klein detail, grote gevolgen", liet VeeKay vanuit de Verenigde Staten optekenen. "Ik ben de pitstraat ingereden zonder dat het team daarvan op de hoogte was. Over de boardradio hoorde ik een bepaalde, vertrouwelijke tekst waarop ik dacht dat het mijn beurt was om naar binnen te komen. Dat bleek niet zo te zijn. Ik had dit kunnen checken", klinkt de Nederlander bewust van zijn aandeel.

"We wisten van tevoren dat Laguna Seca geen gemakkelijk weekend zou worden voor ons. In de kwalificatie op zaterdag zat het tot overmaat van ramp flink tegen, met een haperend gaspedaal. Vanaf startplaats vierentwintig is het altijd lastig, maar we gingen er vandaag vol voor. Na een korte eerste stint hebben we besloten om voor een vierstopper te gaan. Die werkte, want na drie stops streed ik mee voor plaats elf."

rinus-4

"Helaas volgde de pitstop die geen pitstop bleek", verzucht VeeKay. "Het is lastig om zoveel tegenslag te verwerken, maar ik ben ervan overtuigd dat Ed Carpenter Racing en ik tijdens de seizoensfinale van volgend weekend voor een mooi slot kunnen zorgen. We gaan er nog één keer voor de volle honderd procent voor, om dit seizoen in ieder geval met een mooi resultaat te beëindigden", besluit VeeKay strijdvaardig.

Dankzij zijn achttiende finishplaats heeft VeeKay een plekje gewonnen wat betreft het tussenklassement. Met nog één wedstrijd voor de boeg bezet de jonge Nederlander de elfde positie, hij heeft reeds 303 punten verzameld. Nummer tien Alexander Rossi, die een wedstrijd meer reed dan VeeKay, heeft slechts één puntje meer. Zodoende is een toptienklassering voor VeeKay nog steeds mogelijk.

Het NTT INDYCAR Series seizoen 2021 wordt volgende week zondag, 26 september, afgesloten. In de straten van het Californische Long Beach staat de Acura Grand Prix of Long Beach op het programma. De wedstrijd zal rond 21.30 uur Nederlandse tijd van start gaan.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet